Linkovi

Istraživanje: Trumpovu kandidaturu podržalo bi 49 posto republikanaca


Bivši predsjednik Donald Trump na mitingu na Capitol Hillu, 6. januara 2021.
Bivši predsjednik Donald Trump na mitingu na Capitol Hillu, 6. januara 2021.

Više od polovine republikanaca izjasnilo se da bi na primarnim izborima 2024. glasalo za nekog drugog kandidata u odnosu na Donalda Trumpa, pokazalo je istraživanje New York Timesa i Siena Collegea​​​​​​​.

Oko 49 posto republikanaca reklo je da bi na primarnim izborima glasalo za Trumpa, dok su ostali dali glasove drugim potencijalnim republikanskim kandidatima za predsjednika.

To je pad podrške u odnosu na izbore 2020. kada je čak 94 posto republikanskih birača glasalo za Trampa.

Ipak, Trump i dalje ima najveću podršku u odnosu na protivkandidate u partiji. Njegov najveći potencijalni protivnik je Ron DeSantis, guverner Floride, koji stoji na oko 25 posto podrške. Ostali potencijalni kandidati su senator iz Texasa Ted Cruz koji ima oko 7 posto, bivši potpredsjednik Mike Pence sa oko 6 posto podrške, bivša ambasadorica SAD u UN Nikki Haley sa 6 posto, bivši državni sekretar Mike Pompeo sa 2 posto podrške republikanaca.

Iako nema većinu, Trump je i dalje ispred svojih protivkandidata, i zato rezultate ankete treba čitati pažljivo, kaže Kyle Kondik iz Centra za politiku Univerziteta u Virginiji. Pitanje je i kako rezultate čitaju njegovi protivkandidati.

"Pitanje Trumpove ranjivosti je zapravo percepcija te ranjivosti. Da li DeSantis, koji je trenutno najžešći rival Trumpu, vjeruje da može da pobeijdi i dobije 50 posto ili više?"

Poređenje sa Bidenom

Isto istraživanje pokazalo je da većina demokrata ne podržava da se Joe Biden ponovo kandiduje za predsjednika 2024.

I Trump i Biden i dalje imaju dobar imidž unutar stranke, pa pozitivno mišljenje o Trumpu ima oko 80 posto republikanaca, a o Bidenu 85 posto demokrata.

Bidenov rejting donekle maskira nezadovoljstvo unutar partije zbog načina na koji obavlja posao. Predsjednik SAD se suočava sa velikom inflacijom, i ne uspijeva da realizuje svoju agendu u Kongresu, te je njegova podrška među primarnim glasačima demokrata oko 70 posto - što je malo za predsjednika na dužnosti.

Na pitanje zašto bi željeli da se neko drugi kandiduje 2024, demokratski glasači su naveli Bidenove godine - ima 79 i najstariji je predsjednik do sada, a do 2024. imaće skoro 82 godine. Trump će 2024. imati 78 godina.

Na pitanje za koga bi glasali 2024. da su kandidati Biden i Trump - 44 posto je reklo da bi glasalo za Bidena, a 41 odsto za Trumpa.

Bijela kuća je prokomentarisala da "nije fokusirana samo na istraživanja javnog mnijenja".

"Biće mnogo istraživanja, neka će ići na gore, neka na dole", rekla je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Trump je kritikovao New York Times i optužio da ga konstantno godinama targetira.

"Lažne ankete, lažne priče i izmišljeni citati - oni su sramota za novinarstvo i unazadili su ga. New York Times je istinski neprijatelj naroda", napisao je Trump.

Istraživanje je pokazalo i da, među primarnim republikanskim glasačima, 62 posto njih koji su završili srednju školu podržava Trumpa, a da oni sa fakultetom u jednakom broju - sa oko 29 posto - podržavaju Trumpa i DeSantisa.

Također se pokazalo da većina republikanaca podržava Trumpove lažne tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni.

XS
SM
MD
LG