Linkovi

Trumpu izdat obavezujući poziv za svjedočenje u istrazi upada u Capitol


Bivši američki predsjednik Donald Trump govori tokom protesta koji je prethodio nasilnom upadu u zdanje Kongresa. (AP/Evan Vucci)
Bivši američki predsjednik Donald Trump govori tokom protesta koji je prethodio nasilnom upadu u zdanje Kongresa. (AP/Evan Vucci)

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje nasilni upad u Capitol januara 2021. izdala je bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu obavezujući poziv za svjedočenje.

U pozivu se od Trumpa zahtijeva da tražena dokumenta dostavi do 4. novembra, dok bi se pretres na kom bi trebalo da svjedoči bio održan do 14. novembra.

„Kao što je prikazano na pretresima prikupili smo brojne dokaze, između ostalog i od desetina vaših namještenika i osoblja, da ste lično orkestrirali i nadgledali napore da se ponište predsjednički izbori 2020. i ometa mirna tranzicija vlasti”, navedeno je u pismu Trumpu.

Bivši američki predsjednik se još nije oglašavao tim povodom.

Odluka o upućivanju obavezujućeg poziva jednoglasno je donijeta na prethodnom pretresu komisije Predstavničkog doma koja istražuje nasilni upad u Capitol - održanom sredinom oktobra 2022.

„Trump je jedina osoba u centru priče o onome što se dogodilo 6. januara. Zato želimo da ga čujemo”, rekao je tada predsjedavajući komisijom kongresmen Bennie Thompson – iz redova demokrata.

Prema federalnom zakonu, neodazivanje pozivu Kongresa za svjedočenje ili dostavljanje dokumentacije, predstavlja prekršaj kažnjiv zatvorskom kaznom u trajanju od jednog do 12 meseci.

Ukoliko se pojedinac ogluši o poziv potrebno je da Predstavnički dom, u punom sastavu, glasa hoće li ga proslijediti Sekretarijatu za pravosuđe - koji je ovlašten da odluči hoće li podići optužnicu.

U nekoliko objava na društvenoj mreži "Istina" Donald Trump tada nije precizirao da li će se odazvati obavezujućem pozivu.

Tokom posljednjeg pretresa objavljene su informacije, za koje članovi Komisije Predstavničkog doma tvrde, da ukazuju da je bivši američki predsjednik imao unaprijed smišljen plan da, prije prebrojavanja glasova nakon predsjedničkih izbora novembra 2020, proglasi pobjedu - bez obzira na stvarni ishod glasanja.

Tokom poslednja četiri mjeseca, kolikom traje mandat komisije Predstavničkog doma, saslušano je više od 1.000 svjedoka i pregledano više od 130.000 stranica dokumenata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG