Linkovi

Bivši Trumpov saradnik Steve Bannon osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog nepoštovanja Kongresa


Steve Bannon nakon izricanja četvoromjesečne zatvorske kazne. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Steve Bannon nakon izricanja četvoromjesečne zatvorske kazne. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Steve Bannon, nekadašnji bliski saradnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, osuđen je na četiri mjeseca zatvora zbog odbijanja saradnje sa istragom napada na američki Capitol januara 2021.

Sudija Carl Nichols odredio mu je i novčanu kaznu od 6.500 dolara. Bannona je porota u julu osudila po dvije tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa pošto nije svjedočio ili dostavio dokumenta.

Za svaku od dvije tačke predviđena je kazna od najmanje mjesec, a najviše godinu dana zatvora, kao i novčana kazna do 100.000 dolara.

Bannonov zastupnik najavio je žalbu na sudsku presudu.

Tužioci su tražili da Bannon bude osuđen na kaznu do šest mjeseci zatvora, dok su se njegovi pravni zastupnici zalagali za određivanje uslovne kazne.

Bannon je odbio da govori pred sudom prije nego što mu je izrečena kazna.

Njegov zastupnik David Schoen je u izlaganju ukazao da je Bannon usvojio savjet advokata da ne postupi po pozivu Kongresa nakon što se Trump pozvao na pravnu doktrinu koja omogućava da neke od komunikacija Bijele kuće ne budu objavljene u javnosti.

Prema navodima kongresne komisije koja istražuje nasilni upad dijela pristalica bivšeg američkog predsjednika u Capitol – Bannon je najmanje dva puta razgovarao sa Trumpom dan uoči napada.

Također, prisustvovao je sastanku planiranja protesta njegovih pristalica u hotelu Washingtonu - i poručio putem podcasta koji je vodio da će, kako se izrazio, biti pakleno tokom protesta.

Istražna komisija napada na zdanje Kongresa, koju predvode demokrate, zahtijevala je svjedočenje brojnih ljudi iz Trumpovog miljea.

Osim Bannona, za nepoštovanje Kongresa optužen je i njegov nekadašnji savjetnik Petera Navarra – jer se oglušio o obavezujući poziv. Suđenje mu je zakazano za 17. novembar - a Navarro se izjasnio da nije kriv.

Presuda za nepoštovanje Kongresa nije kraj pravnim problemima Stevea Bannona. U državi New York je u septembru optužen za pranje novca i zavjeru pošto je, kako se navodi, obmanuo donatore koji su prilagali novac za izgradnju zida duž granice između SAD-a i Meksika.

Bannon, koji se izjasnio da nije kriv, suočava se zatvorskom kaznom u trajanju do 15 godina – ako bude proglašen krivim.

Pri kraju mandata Donald Trump je pomilovao Bannona zbog sličnih optužbi na federalnom nivou.

Inače, istražna komisija napada na Kongres nedavno je izdala obavezujući poziv za svjedočenje i bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

On je taj poziv kritikovao, ali još nije poznato da li će mu se odazvati.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG