Linkovi

Trump kaže kako će se predati u četvrtak u Georgiji


Donald Trump
Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da će se predati vlastima u četvrtak u Georgiji, gdje je optužen da je planirao da poništi poraz na izborima 2020. godine.

"Možete li da vjerujete? Idem u Atlantu u Georgiji u četrvtak, da me uhapse!", napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži.

Prethodno mu je određena je kaucija od 200.000 dolara, prenosi agencija AP, pozivajući se na sudska dokumenta podnijeta u ponedjeljak.

U dogovoru o kauciji, koji su potpisali Trumpovi advokati i glavna tužiteljica okruga Fulton Fani Willis, utvrđeni su uslovi za puštanje na slobodu uključujući zabranu zastrašivanja svjedoka i opstruisanja pravde.

Trumpu je zabranjeno da govori "na bilo koji način, direktno ili indirektno" o činjenicama iz slučaja sa drugim optuženima ili svjedocima, osim preko advokata.

"To obuhvata, ali nije ograničeno na objave na društvenim mrežama ili dijeljenje objava drugih pojedanaca na mrežama", navodi se u uredbi koju je potpisao sudija Višeg suda okruga Fulton.

Trump je prošle nedjelje, zajedno sa još 18 osoba, u Georgiji optužen za niz krivičnih djela, u okviru plana da ostane na vlasti uprkos porazu od Joea Bidena na izborima 2020. godine.

Tužiteljica je svima optuženima dala rok do petka u podne da se predaju u zatvor okruga Fulton, gdje bi trebalo da budu procesuirani. Predložila je da se izjašnjavaju o krivici u prvoj nedjelji septembra, a da suđenje počne u martu.

Trump negira optužbe, a na društvenim mrežama je između ostalih prozivao republikanskog guvernera Georgije Briana Kempa, koji je odbacivao napore bivšeg predsjednika da promijeni izborni rezultat u toj američkoj državi.

Optužnica koju je podigla velika porota u Georgiji je četvrta protiv 45. američkog predsednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG