Linkovi

Trump za Bidenov govor kaže da je polarizirajući i pun mržnje


Donal Trump
Donal Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump je putem sopstvene društvene mreže Istina kritikovao govor američkog predsjednika Joea Bidena o stanju nacije održanog u Kongresu.

Trump je najavio da će na mreži Istina uporedo komentarisati navode Bidenovog obraćanja dok bude govorio – ali je aplikacija dobar dio večeri funkcionisala sa poteškoćama.

U svojim objavama Trump je ismijavao izgled američkog predsjednika, njegovo držanje i povremeni kašalj.

„Ovo je bio ljutit, polarizirajući govor pun mržnje. Jedva je pomenuo imigraciju, ili granicu na kojoj je najgora situacija u historiji svijeta. Nikada neće poboljšati stanje sa imigracijom, niti to želi. On hoće da našu zemlju preplave migrant. Vrlo brzo broj zločina će se znatno povećati”, napisao je Trump, koji navodni porast stope kriminala povezuje sa većim prilivom migranata u Sjedinjene Države.

Također, u objavama se osvrnuo i na neke od Bidenovih kritika u vezi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i stavovima o NATO-u.

„Rekao je da sam se poklonio ruskom predsjedniku. A on im je dao sve - uključujući i Ukrajinu. Oduzeo sam Sjeverni tok 2, on im ga je dao! Putinova i Xijeva je marioneta, kao i svakog drugog vođe”, napisao je, između ostalog, Trump na društvenoj mreži Istina.

Biden i Trump biće najvjerovatniji rivali na predsjedničkim izborima koji se održavaju petog novembra.

Istraživanja javnog ukazuju Biden i Trump uživaju podršku podjednaku podršku birača.

Odgovor Republikanaca

Katie Britt tokom odgovora na Bidenov govor o stanju nacije.
Katie Britt tokom odgovora na Bidenov govor o stanju nacije.

Republikanci su izabrali jednu od svojih najmlađih senatorica, Katie Britt iz Alabame, da iznese oštar odgovor stranke na obraćanje predsjednika Joea Bidena o stanju nacije.

Koristeći svojih 15 minuta na nacionalnoj pozornici, Britt je kritikovala Bidenovu politiku imigracije, kao i ekonomiju, pravosuđe i vanjske poslove.

„On nas čini udarnom linijom svjetskoj pozornici”, rekla je Britt u unaprijed snimljenom odgovoru.

„Čini se da će sljedeća generacija imati manje mogućnosti – i manje slobode – nego mi. Brinem se da moja vlastita djeca možda neće dobiti priliku da žive svoje američke snove”, rekla je Britt.

Britt je oštro kritikovala Bidenovu vanjsku politiku, navodeći postupke poput haotičnog povlačenja iz Afganistana 2021. i neuspjelog pokušaja administracije da oživi sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja s Iranom.

„Ovaj predsjednik je pokazao da američka riječ ne znači ono što je prije značila”, rekla je.

Također je bila oštra prema Bidenovim ekonomskim rezultatima: „Marljive obitelji danas jedva spajaju kraj s krajem.”

XS
SM
MD
LG