Linkovi

Biden je govorom o stanju nacije praktički počeo predizbornu kampanju protiv Donalda Trumpa


Joe Biden drži govor o stanu nacije.
Joe Biden drži govor o stanu nacije.

Na podij u zgradi Kongresa, američki predsjednik Joe Biden Biden je došao kao jedan od najnepopularnijih modernih predsjednika u ovom trenutku svog mandata.

Predsjednik Joe Biden je iznio argumente u korist svog drugog mandata u Bijeloj Kući, koristeći svoj govor o stanju nacije u četvrtak navečer da bi opetovano napao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, optuživši ga - bez da ga je spomenuo imenom, nego kao "moj prethodnik" - da je teška prijetnja demokraciji ukoliko se vrati u Ovalni ured.

Biden je napao tvrdnje gospodina Trumpa - nazvavši ih "lažima" - o napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021, te ga optužio da se klanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, citirajući njegovo ohrabrenje Putinu da učini "što god hoće" u Evropi i okarakteriziravši to kao "zgražajuće, opasno i neprihvatljivo."

Na podij u zgradi Kongresa, Biden je došao kao jedan od najnepopularnijih modernih predsjednika u ovom trenutku njegovog mandata.

Početak bitke protiv Trumpa

Ali, njegov je govor praktički početak bitke protiv Trumpa, koji je također iznimno nepopularan među velikim brojem američkih birača.

Kritikovao je Trumpa zbog komentara kojim je, kako je rekao, ohrabrio Rusiju da radi šta joj je volja zemljama NATO-a koje ne troše dovoljno novca na odbranu.

"Mislim da je to nečuveno, opasno i neprihvatljivo", rekao je Biden.

Biden Trympa nije pominjao imenom, označavajući ga kao svog prethodnika i bivšeg republikanskog predsjednika.

Predsjednik je definirao taj dvoboj kao egzistencijalno važan za naciju, a svoj je govor iskoristio da opiše ono što vidi kao teške posljedice za prava žena, za vanjsku politiku, za ekonomiju i za sudbinu demokratske vladavine u Sjedinjenim Državama ako se Trump vrati na vlast.

Biden se tokom govora osvrnuo na probleme sa imigracijom – iznijevši kritike na račun bivšeg Trumpa.

"Neću demonizovati imigrante govoreći o njima kao o otrovu naše zemlje. Neću razdvajati porodice, niti zabranjivati pristup ljudima zbog vjere, kao što je to činio moj prethodnik. Za razliku od njega – znam ko smo mi, nacija koja crpi iz prošlosti i budućnosti", rekao je Biden.

Ukrajina

Govor je započeo vanjskom politikom, pozvavši zakonodavce da osiguraju daljnju financijsku pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

"Svrha mog obraćanja je da probudim Kongres i upozorim američki narod da je demokratija ugrožena. Ako neko ovde misli da će ruski predsjednik Vladimir Putin da se zaustavi na Ukrajini – uvjeravam vas da neće”, rekao je Biden.

On je podsjetio da je Ukrajini potrebna vojna pomoć i oružje kako bi se odbranila od Rusije i da joj ne trebaju američki vojnici i osoblje.

"U Ukrajini nema američkih vojnika. Odlučan sam da tako i ostane", rekao je Biden.

Ustvrdio je da je on kroz trenutne sukobe išao čvrstim kursom, gradeći koaliciju za podršku Ukrajini, te pomažući Izraelu i istovremeno usmjeravajući humanitarnu pomoć Gazi.

Dvije države kao rješenje izraelsko-palestinskog sukoba

Spomenuo je i uspostavu hitne vojne misije za izgradnju plutajućeg doka kraj obale Gaze da bi što više pomoći moglo ući što brže.

Tokom govora ponovo se založio za primjenu principa o dvije države kao metoda za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba u jeku borbi u Pojasu Gaze, nakon napad koji su ekstremisti Hamasa izveli na Izrael 7. Oktobra 2023.

"Jedino pravo rješenje je uspostavljanje dvije države. To govorim kao doživotni pobornik Izraela i jedini američki predsjednik koji je posjetio tu zemlji u vrijeme rata. Ne postoji drugi način koji bi garantovao bezbjednost Izraela. Ne postoji drugi put koji bi Palestincima garantiovao dostojanstven život i mir", rekao je Biden.

U govoru je podstakao Izrael da omogući dostavu više pomoći u Gazu.

Ekonomija

Biden je istaknuo uspjehe ekonomije u zadnje tri godine, posebno istaknuvši pad inflacije sa 9 na 3 posto, uz i dalje prisutan silazni trend.

Govorio je i o revitalizaciji američkih tvornica, posebno u automobilskoj industriji, koje se prilagođuju potrebama električnih vozila, ogromnom porastu broja radnih mjesta, posebno onih sa plaćama višim od 100 hiljada dolara godišnje, a bez potrebe za univerzitetskim obrazovanjem.

Ističući izgradnju novih proizvodnih pogona mikročipova i drugih komponenti najmodernije tehnologije, obećao je daljnje poboljšanje ekonomskih prilika ukoliko bude ponovno izabran.

Abortus

Američki predsjednik se osvrnuo i na poništenu presudu Row protiv Wadea, kojim je ženama na federalnom nivou, onemogućeno pravo na prekid trudnoće i prebačeno u nadležnost država.

"Pravo na abortus će se ponovo naći u državnom zakonodavstvu", rekao je Biden.

On je svog prethodnika, Donalda Trumpa, okrivio za odluku kojom je Vrhovni sud poništio to pravo – rekavši, ne imenujući ga, da se hvali time.

"Svi koji se hvale ukidanjem prava na prekid trudnoće – ne znaju ništa o moći žena", rekao Biden, podsjetivši kako je ta oduka uticala na ishod kongresnih izbora na polovini mandata aktuelne administracije 2022.

Kina

Govoreći o odnosima sa Kinom, američki predsjednik je poručio da Sjedinjene Države žele konkurenciju sa Kinom, a ne sukob.

"U boljoj smo poziciji da pobijedimo u nadmetanju za primat u 21. vijeku protiv Kine", istakao je Biden.

Rekao je i da godinama od republikanaca sluša da je Kina u usponu, kao i da Amerika zaostaje.

"Nisu to najbolje razumjeli", rekao je Biden u obraćanju.

Oružje

Biden je ponovio poziv Kongresu da usvoji zakone koji će pooštriti propise za nošenje oružja - uključujući zabranu šaržera velikog kapaciteta i velikih automatskih pušaka.

"Poslije još jedne pucnjave u školi u Iowi, moj prethodnik rekao je da to treba da prebolimo to. Kažem da to moramo zaustaviti", istakao je američki predsjednik.

Takođee, založio se za usvajanje legislative kojom bi bila zabranjena diskriminaciju LGBTQ+ zajednice, kao i zakona o zaštiti radnika i glasačkih prava.

Godine

Biden je, u optimističnom tonu pri kraju obraćanja, govorio je o svojim sposobnosti da predvodi zemlju – aludirajući na svoje godine u kontekstu zabrinutosti dijela javnosti koja smatra da je prestar za obavljanje te funkcije.

"Optimista sam. Stvarno sam. Optimista sam. Pitanje sa kojim se suočava naša nacija nije koliko smo stari, već koliko su stare naše ideje?", rekao je on.

"Znam da možda ne izgleda tako, ali među vama sam već neko vrijeme. Kada dođete u moje godine, određene stvari postaju jasnije nego ikad", rekao je Biden koji je najstariji predsjednik američkoj u historiji.

Pretekao je Ronalda Reagana, koji je na kraju drugog mandata imao 77 godina. Ako bude izabran 2024. godine, Biden bi na kraju svog drugog mandata imao 86 godina.

Odgovor Republikanaca

Odgovor Republikanaca je iznijela senatorica Katie Britt iz Alabame, koja je, u dobi od 42 godine, jedna od najmlađih republikanskih zakonodavaca i, prema mnogima, zvijezda u usponu u toj stranci.

Spominje ju se i kao mogućeg potpredsjedničkog kandidata Donaldu Trumpu.

"Naš vrhovni zapovjednik nije sposoban da zapovijeda," rekla je Britt, dodavši: "Slobodni svijet zaslužuje bolje od drhtavog lidera smanjenih sposobnosti."

XS
SM
MD
LG