Linkovi

Trump "veoma podržava" republikance koji su prekinuli pretres u Kongresu


Predsjednik Donald Trump na južnom travnjaku Bijele kuće (Foto: Reuters/Tom Brenner)
Predsjednik Donald Trump na južnom travnjaku Bijele kuće (Foto: Reuters/Tom Brenner)

Bela kuća je saopštila da predsjednik Donald Trump “veoma podržava” grupu konzervativnih republikanskih kongresmena, koji su juče prekinuli svjedočenje zvaničnice Pentagona Laure Cooer za zatvorenih vrata, u okviru istrage opoziva predsjednika, i odložili ga za više od pet sati.

Republikanci tvrde da samo traže transparentnost procesa, dok demokrate vjeruju da je to pokušaj da se skrene pažnja sa dramatičnih svjedočenja protiv predsjednika.

Plan republikanaca bio je da zaustave najnoviju rundu svedočenja u okviru istrage o opozivu.

“Zahtijevamo otvorene pretrese, američki narod ne saslužuje ništa manje”, rekao je Mo Brooks iz Alabame.

Predsjednik Trump je zahvalio republikancima u Predstavničkom domu što su “odlučni” i “pametni”, a istragu je ponovo nazvao “lovom na vještice” i potpunom prevarom.

Republikanci su juče upali na pretres iza zatvorenih vrata i uspješno odložili svjedočenje Laure Cooper, jedne od ključnih ličnosti u istrazi. Neki su prekršili pravila Kongresa koristeći mobilne telefone unutar sale.

Laura Cooper
Laura Cooper

Desetak republikanca, koji su prekinuli pretres, zapravo su članovi odbora koji vode istragu i imali su pristup toj prostoriji.

“Trebalo bi da podsjetimo ljude da iza zatvorenih vrata sjedi oko 100 članova Kongresa, kako demokrata tako i republikanaca, koji postavljaju pitanja”, rekao je demokratski senator iz Ilinosia Dick Durbin, dok je njegov kolega iz David Cicilline dodao: "To je pokušaj da zadovolje predsjednika, zaustave proces, politički performans”.

Trump, koji je bio upoznat sa tim šta republikanci namjeravaju, na Twitteru je republikance koji ga kritikuju nazvao “ološem” i poručio da su gori od demokrata.

Inače, standardna je procedura da svjedoci daju iskaz iza zatvorenih vrata a republikanci su na isti način vodili istragu događaja u Bengaziju 2015., u čijem središtu je bila Hillary Clinton.

Laura Cooper, najviša zvaničnica Pentagona zadužena za Ukrajinu, na kraju je ipak svjedočila pet sati kasnije.

Dok se priča sa Ukrajinom nastavlja, predsjednik Trump i dalje insistira da nije uradio ništa loše.

Bill Taylor
Bill Taylor

Međutim, najviši američki diplomata u Ukrajini Bill Taylor u svom svjedočenju u utorak naveo je detalje kampanje pritiska, kada je od Ukrajine tražena "usluga za uslugu".

On je naveo da mu je američki ambasador u EU Gordon Sondland rekao da predsjednik želi da Ukrajina javno objavi da vodi istragu protivJoe Bidena i njegove porodice, te da će milioni dolara vojne pomoći biti zamrznuti do tog saopštenja.

Sondlandov advokat kaže da se ne sjeća tog razgovora, ali je za ABC News izjavio da se njegov klijent “snažno protivio zamrzavanju pomoći" i da je interno savjetovao da se ta pomoć oslobodi bez uslovljavanja.

Agencija AP objavila je da je, ubrzo nakon što je izabran, a više od dva mjeseca prije spornog telefonskog razgovora, koji je pokrenuo istragu o opozivu, ukrajinski predsjednik Zelenski rekao maloj grupi savjetnika da ga brine da će biti uvučen u američku politiku i da je zabrinut zbog pritiska predsjednika Trumpa da istraži njegove političke protivnike.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG