Linkovi

Republikanci spriječili svjedočenje zvaničnice Pentagona u istrazi o Trumpovom opozivu


Republikanski kongresmeni odgovaraju na pitanja novinara u Kongresu za vrijeme svjedočenja Laure Cooper iza zatvorenih vrata (Foto: Reuters/Yuri Gripas)
Republikanski kongresmeni odgovaraju na pitanja novinara u Kongresu za vrijeme svjedočenja Laure Cooper iza zatvorenih vrata (Foto: Reuters/Yuri Gripas)

Republikanski kongresmeni, koje je predsjednik Donald Trump pozvao da se odlučnije suprostave istrazi o opozivu koju vode demokrate u Predstavničkom domu, spriječili su svjedočenje Laure Cooper, zvaničnice Pentagona koja je trebalo da da iskaz iza zatvorenih vrata.

Demokrate tvrde da republikanci nisu željeli da se čuje svjedočenje zamjenice pomoćnika sekretara za odbranu za Rusiju, Evropu i Evroaziju, jer znaju da će se saznati nove činjenice opasne po predsjednika.

Prema izjavama demokratskih kongresmena, zvaničnica Pentagona Laura Cooper na kraju, nije dala svoj iskaz, a svi današnji procesi u okviru procedure opoziva su suspendovani. Cooper je došla na Capitol Hill da svjedoči o vojnoj pomoći Ukrajini vrijednoj oko 390 miliona dolara, koju je Bijela kuća zamrznula uprkos insistiranjima Pentagona da sredstva budu oslobođena.

Laura Cooper
Laura Cooper

Republikanski kongresmeni, koji nisu članovi odbora koji sprovode istragu o opozivu, održali su konferenciju za novinare da poruče da građani iz njihovih izbornih okruga žele da znaju “šta se događa iza zatvorenih vrata”.

"Okupio sam se sa kolegama jer, ako iza zatvorenih vrata namjeravaju da preinače rezultate američkih predsjedničkih izbora, želimo da znamo šta se događa”, rekao je ​Matt Gaetz, republikanski kongresmen sa Floride.

Njegova demokratska koleginica Val Demings nije imala razumijevanje.

"Znam da su republikanci pod velikim pritiskom. Ali istragu sprovodi odbor za obavkeštajna pitanja, koji ima svoje republikanske članove, i ako žele, oni mogu da prisustvuju tim svjedočenjima. Svakako im je dozvoljeno da postavljaju sva pitanja koja žele. Imaju pristup transkriptima, ali – kada ste očajni, počnete da se žalite na proces i oni to sad rade”.

Dan ranije, u Kongresu se čulo svjedočenje koje je prema ocjeni demokrata nanijelo možda najveću štetu Trampu - iskaz Williama Taylora, otpravnika poslova američke ambasade u Ukrajini.

Sudeći prema njegovom pisanom, uvodnom svjedočenju, iza zatvorenih vrata, američki diplomata, inače vijetnamski veteran – naveo je osam različitih primjera kada mu je rečeno da je predsjednik tražio da se izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži miješanje u izbore 2016., kao i demokratu Joe Bidena i njegovog sina Huntera.

Demokrate kažu da su šokirane onim što su čule.

"Ovo je najuznemirujući dan mog rada u Kongresu do sada", rekao je demokratski kongresmen Andy Levin.

Njegov kolega iz Kalifornije Ted Lieu bio je kratak: “Veoma štetno po predsjednika”.

William Taylor
William Taylor

Taylor navodi da mu je američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland rekao da predsjednik želi da Ukrajina javno saopšti da vodi istragu protiv Joe Bidena i njegovog sina, i da će svaka vojna pomoć zavisiti od tog saopštenja.

Prema Tayloru, državni sekretar, sekretar za odbranu, direktor CIA-e i savjetnik za nacionalni bezbjednost tražili su zajednički sastanak sa predsjednikom da ga uvjere da odblokira pomoć Ukrajini, ali se taj sastanak nikada nije dogodio.

Trump je tvitovao – Ni Taylor, niti bilo koji drugi svjedok nije pružio svjedočenje da su Ukrajinci bili svjesni da je vojna pomoć uskraćena. Ne možete da imate quid pro quo, bez quo.

Bijela kuća je svjedočenje Taylora opisala kao “priču iz treće ruke”.

Za to vrijeme, pred federalnim sudom danas su se pojavila dvojica biznismena sa Floride, rođena u bivšem Sovjetskom savezu, koji su pomagali predsjednikovom ličnom advokatu Rudyju Giulianiju u istrazi Joe Bidena.

Izjasnili su se da nisu krivi za davanje ilegalnih donacija za kampanju Donalda Trumpa i drugih političara 2016. Oni su uhapšeni ranije ovog meseca dok su pokušavali da napuste Sjedinjene Države.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG