Linkovi

Trump u nevolji: Objašnjenje 34 krivične optužnice protiv bivšeg predsjednika


Bivši predsjednik Donald Trump stiže u sudnicu Krivičnog suda na Manhattanu, 4. april 2023.
Bivši predsjednik Donald Trump stiže u sudnicu Krivičnog suda na Manhattanu, 4. april 2023.

Prema optužnici koju je prošle nedjelje izdala velika porota u New Yorku, bivši američki predsjednik Donald Trump suočava se sa 34 tačke za falsifikovanje poslovne dokumentacije prvog stepena, što su optužbe za krivično djelo koje bi po svakoj tački mogle da ga odvedu u zatvor do četiri godine.

Optužnica je prvi slučaj u američkoj historiji da je aktuelni ili bivši predsjednik SAD optužen za krivično djelo, a podignuta je u trenutku kada Trump traži nominaciju republikanaca za predsjedničke izbore u SAD 2024. godine.

Optužnica je objavljena u utorak popodne pošto se Trump prvi put pojavio na Vrhovnom sudu na Manhattanu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Optužbe proizilaze iz tajne isplate novca koju je Trumpov tadašnji advokat Michael Cohen uplatio tokom predsjedničke kampanje 2016. glumici iz filmova za odrasle, koja je tvrdila da je imala seksualni odnos sa Trumpom deceniju ranije.

Tužioci kažu da je isplata od 130.000 dolara bila dio ilegalne šeme za sprječavanje iznošenja priča u javnosti koje bi mogle da naškode Trumpovoj kandidaturi.

U šemu su bili uključeni Trump, Cohen i David Pecker, izdavač tabloida National Enquirer, koji je kupio prava na nekoliko priča i nikada ih nije objavio. Kao dio šeme, kažu tužioci, Pecker, dugogodišnji Trumpov prijatelj, izvršio je još dvije isplate, jednu bivšoj Playboy manekenki i drugu bivšem portiru Trumpovog tornja koji je tvrdio da je Trump bio otac vanbračnog djeteta – što su navodi koji su se pokazali lažnim.

Trump je nadoknadio Cohenu isplatu Danielsovoj 2017, ali tužioci kažu da je to prikrio kao plaćanje za "pravne usluge" koje Cohen nikada nije izvršio. Trumpa optužuju da je to uradio tako što je primao lažne fakture od Cohena, generisao vaučere i ispisivao mjesečne čekove od 35.000 dolara Cohenu.

Ova obmana, rekao je okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg, ponavljala se iznova i iznova tokom 2017.

"Djevet mjeseci uzastopno", rekao je Bragg na konferenciji za novinare poslije Trumpove optužbe, "okrivljeni je u ruci držao dokumente koji sadrže ovu ključnu laž da je plaćao Michaelu Cohenu za pravne usluge obavljene 2017. godine".

Sve u svemu, kažu tužioci, između februara i decembra 2017. izvršena je serija od 34 "lažna poslovna unosa", od kojih je svaki predstavljao fakturu od Cohena, vaučer Trumpove organizacije ili ček koji je ispisao Trump ili njegova kompanija. Ovi zapisi čine osnovu za svaku od 34 tačke optužnice protiv Trumpa.

Tačka jedan, na primjer, odnosi se na prvu fakturu koju je Cohen podnio Trumpovoj organizaciji 14. februara 2017. Faktura je navodno iznosila 70.000 dolara za "pravne usluge" obavljene u januaru i februaru. Ali u stvarnosti, navodi se u optužnici, trebalo je da pokrije dio Cohenove isplate Danielsovoj.

Tačke dva i tri se odnose na dva odvojena vaučera koje je generisala Trumpova organizacija kao odgovor na fakturu, dok je tačka četiri zasnovana na čeku od 70.000 dolara koji je Cohenu izdala Trumpova fondacija - Donald J. Trump Revocable Trust.

Cohen je od Trumpa dobio ukupno 11 čekova u vrijednosti od 420.000 dolara. Prva dva su došla iz Trumpove fondacije, a ostatak sa Trumpovog ličnog bankovnog računa dok je vodio državne poslove u Bijeloj kući.

Tužioci su detaljno opisali šemu u "izjavi o činjenicama", koju su predali uz optužnicu.

"Svaki ček je obradila Trumpova organizacija, a svaki ček je prerušen kao plaćanje za pravne usluge pružene u datom mjesecu 2017. u skladu sa ugovorom o punomoćstvu", napisali su tužioci. "Evidencija o plaćanju, koju vodi i održava Trumpova organizacija, bila je lažna evidencija njujorških poslova".

Falsifikovanje poslovnih zapisa ili upisivanje "lažnog unosa u poslovnu evidenciju preduzeća" je zločin u New Yorku.

Okružni tužilac Bragg rakao je da je ovakva optužba nešto s čim se njegova kancelarija suočava svakodnevno dok se bori protiv finansijskih malverzacija, prevara i sličnih nenasilnih krivičnih djela.

Djelo se obično tereti kao prekršaj, za koji je predviđena kazna do godinu dana zatvora. Ali ona se penje na nivo krivičnog djela - sa zaprijećenom kaznom do četiri godine zatvora — kada je izvršena sa namjerom da se počini ili prikrije neko drugo krivično djelo.

Iako optužnica ne precizira druga Trumpova navodna krivična djela, tužioci su, kako u svojim izjavama o činjenicama, tako i u svojim javnim komentarima poslije optužbe, naveli nekoliko mogućih kršenja koja bi se mogla koristiti kao "predikat zločina" (krivično djelo koje je sastavni dio većeg krivičnog djela, prim. nov) u ovom slučaju.

Jedno je moguće kršenje izbornog zakona države New York, koje je predviđeno krivičnim djelom "promovisanje ili sprječavanje" izbora političkog kandidata "nezakonitim sredstvima". U New Yorku, "nezakonita sredstva" se često odnose na ponašanje koje zakon ocjenjuje kao nedozvoljeno.

Drugi je kršenje zakona o federalnoj izbornoj kampanji, koji ograničavaju doprinose kandidatima na znatno manje od 130.000 dolara isplaćenih Denielsovoj.

Konačno, u očiglednom kršenju njujorških poreskih zakona, tajna isplata novca je lažno prijavljena kao prihod njujorškim poreskim vlastima, tvrde tužioci.

Joshua Stanton, advokat advokatske firme Perry Guha, rekao je da bi navodni sekundarni zločini mogli da omoguće tužiocima da tvrde da je Trump, sa svakim kršenjem njujorškog zakona o poslovnoj evidenciji, namjeravao da počini još nekoliko krivičnih djela.

"I to ih stavlja u poziciju da… obezbijede osuđujuću presudu ako mogu da pokažu namjeru da se počini bilo koji od tih zločina", rekao je u intervjuu za Glas Amerike Stanton, koji je opširno pisao o tom slučaju. "A to također daje okružnom tužiocu dio sigurnog uporišta u vrlo vjerovatnom slučaju da Trump podnese zahtjev za odbacivanje".

U prošlosti, njujorški tužioci su koristili stavku o "falsifikovanju poslovnih zapisa" da krivično gone širok spektar krivičnih djela, od kršenja zakona o bankarskoj tajni do prikrivanja seksualnih zločina.

Ipak, mnogi pravni stručnjaci dovode u pitanje novu pravnu teoriju koja je u središtu optužnice.

John Malcolm, potpredsjednik konzervativne fondacije Heritage, rekao je da, iako slučaj protiv Trumpa nije "posebno jak", ne može biti olako odbačen.

"Ovo su krivična djela. Morate ih shvatiti ozbiljno", rekao je Malcolm za Glas Amerike. "Ali mislim da je to veoma neobična optužba."

Malkolm je primijetio da su i Sekretarijat za pravosuđe i Fedealna izborna komisija - tijela zadužena za istragu kršenja federalnih zakona o finansiranju kampanja - ispitali tajnu isplatu novca i zatvorili svoje istrage bez podizanja optužnice protiv njega.

"Mislim da će Donald Trump imati niz odbrana koje će moći da iznese u vezi sa ovim", rekao je Malcolm. "Pored toga što će pokušati da odbaci optužnicu radi selektivnog gonjenja, on će iznijeti argument da niko ko je u sličnoj situaciji ne bi bio optužen na ovakav način, što smatram da je vjerovatno tačno".

XS
SM
MD
LG