Linkovi

Trump u iznenadnoj posjeti Iraku


Predsjesdnik Donald Trump i prva dama u pojeti Iraku
Predsjesdnik Donald Trump i prva dama u pojeti Iraku

Predsjednik Donald Trump iznenadno je otputoao u Irak i posjetio američke vojnike u toj zemlji. To je Trampova prva posjeta nekoj ratnoj zoni otkako je predsjednik.

Predsednički avion Air Force One sletio je u vazdušnu bazu Al Asad zapadno od Bagdada posijle noćnog leta iz Washington. U avionu su bili i prva dama Melania Trump, mali broj pripadnika Trumpovog obezbjeđenja i nekoliko novinara.

Trumpa su dugo kritikovali zbog toga što nikada nije posjetio vojnike u nekoj od ratnih zona.

​Trump je po slijetanju u vazdušnu bazu pored Bagdada rekao da “će se, vremenom, mnogi saglasiti sa njegovom odlukom o povlačenju trupa iz Sirije i da je vrijeme da počne da se razmišlja”.

Predsjednik SAD u Iraku
Predsjednik SAD u Iraku

“Nije planirano da naše prisustvo u Siriji bude neograničeno niti trajno”, rekao je Trump i istakao da će SAD ostati prisutne u Iraku gde je oko 5.200 američkih vojnika.

Ipak, njegovu odluku o povlačenju oko 2.000 vojnika iz Sirije su kritikovali mnogi, a među njima i bivši sekretar za odbranu Jim Mattis koji je dva dana poslije Trimpove odluke objavio da podnosi ostavku.

Predsjednik je takođe preispitivao prisustvo vojnika u Avganistanu, ali za sada ne postoje zvanične najave o povlačenju trupa iz te zemlje.

Donald Trump je slijedio svoje prethodnike Baracka Obamu i Georgea Busha mlađeg koji su takođe išli u nenajavljene posjete Iraku.

XS
SM
MD
LG