Linkovi

Trump i Erdogan dogovorili koordinaciju oko povlačenja SAD iz Sirije


Arhiva - Na ovoj fotografiji objavljenoj 5. marta 2017. vidi se konvoj američkih oklopnih vozila kako prolazi u blizini sela Jalanli, na zapadnim obodima grada Manbija, Sirija.
Arhiva - Na ovoj fotografiji objavljenoj 5. marta 2017. vidi se konvoj američkih oklopnih vozila kako prolazi u blizini sela Jalanli, na zapadnim obodima grada Manbija, Sirija.

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da će Turska eliminisati ostatke militanata Islamske države u Siriji, nakon što SAD povuku svoje snage.

U tweetu od nedjelje, Trump je rekao da ga je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan "snažno obavijestio da će iskorjeniti sve što je ostalo od ISIS-a u Siriji... i on je čovjek koji to može da uradi, plus - Turska je 'vata do'."

"Naše trupe se vraćaju kući", dodao je Trump.

Ranije u nedjelju, Trump je rekao da je sa turskim liderom raspravljao o planu povlačenja tokom "dugog i produktivnog razgovora".

Trump je dao tek nekoliko detalja o tom razgovoru. Ali, tweetovao je da su on i Erdogan raspravljali o Islamskoj državi, trgovini i onome što je nazvao "sporo i visokokoordinirano povlačenje trupa SAD iz oblasti".

Erdoganova kancelarija saopštila je da su se predsjednik Turske i Trump složili da "obezbjede koordinaciju između njihovih vojski, diplomata i drugih zvaničnika dvije zemlje, kako bi se izbjegao vakuum koji bi rezultirao bilo kakvom zloupotrebom povlačenja i tranzicione faze u Siriji".

Erdogan je krajem prošle nedjelje rekao da će Turska odložiti operacije protiv kurdskih snaga u Siriji, usljed Trumpove odluke.

Trump je proglasio da je Islamska država poražena i da je vrijeme za druge članove anti-IS koalicije da istupe i očiste ostatke posljednjih džepova IS-a.

Ali, odluka da se napusti Sirija nepopularna je među mnogima u Washingtonu, uključujući i neke članove Trumpove administracije.

Njegov sekretar za odbranu, Jim Mattis, i specijalni izaslanik SAD u globalnoj koaliciji koja se bori protiv Islamske države, Brett McGurk​, podnijeli su ostavke - makar dijelom - zbog Sirije.

Ali, v.d. šefa osoblja Bijele kuće, Mick Mulvaney rekao je za ABC da Trump neće promijeniti svoje mišljenje.

"Mislim da je predsjednik od početka govorio da ne želi da SAD u Siriji ostanu zauvek... sada vidite konačni rezultat dvogodišnjeg posla", rekao je on.

Upitan zbog čega su sekretar za odbranu Mattis i specijalni izaslanik SAD za Siriju McGurk podnijeli ostavke, Mulvaney je odgovorio da "nije neuobičajeno" da članovi kabineta podnose ostavke zbog "neslaganja oko različitih stvari".

Republikanski senator Bob Corker, predsjedavajući Komiteta za spoljnopolitičke odnose, rekao je u nedjelju da je "skrhan" odlukom i nazvao Sjedinjene Države "nepouzdanim".

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je da "duboko žali" zbog Trumpove odluke da se povuče iz Sirije.

U međuvremenu, svjedoci tvrde da su turske snage počele da se gomilaju oko pograničnog grada u sjevernoj Siriji, Manbija, koji kontrolišu američke snage i njihovi kurdski saveznici.

Turski vojni zvaničnici nisu dali tačan razlog zbog čega su se njihove trupe uputile ka Manbiju.

Ali, Turska je bijesno optužila Sjedinjene Države i Kurde da nesprovode sporazum o povlačenju iz Manbija.

Turska je optužila kurdsku miliciju YPG, koju podržavaju SAD, da su teroristička grupa povezana sa Radničkom partijom Kurdistana - koja se dugo godina bori za veću autonomiju Kurda u Turskoj.

XS
SM
MD
LG