Linkovi

Trump tvrdi da nije tražio da se smanji preporuka dužine kazne za njegovog političkog saveznika


Predsjednik SAD Donald Trump u Ovalnoj kancelariji, odgobvara na pitanja novinara (Foto: AP)

Predsjednik SAD Donald Trump poriče da je intervenisao u određivanju prijedloga dužine zatvorske kazne, koju je njegova administracija preporučila za njegovog političkog saveznika koji je proglašen krivim za laganje Kongresa.

"Imam potpuno pravo da to uradim, ali držim se izvan stvari toliko da ljudi to ne bi mogli da povjeruju", rekao je Trump odgovarajući na pitanje novinara u Ovalnoj kancelariji.

"Nisam razgovarao sa njima", dodao je misleći na zvaničnike Sekretarijata za pravosuđe. "Mislio sam da je preporuka smiješna. Mislio sam da je cijeli slučaj bio smiješan… uvreda za našu zemlju".

Roger Stone
Roger Stone

Prethodno, Trump je na Twitteru pohvalio sekretara za pravosuđe Williama Barra zbog toga što se umiješao u slučaj protiv Rogera Stouna i zatražio da mu se smanji kazna u odnosu na onu koju su tražili tužioci.

"Čestitam sekretaru za pravosuđe Williamu Barru zbog toga što je preuzeo slučaj koji je bio totalno van kontrole i možda nikada nije ni trebalo da bude pokrenuti", napisao je Trump na Twitteru.

Četvoro federalnih tužilaca predložilo je da Roger Stone, Trumpov saradnik i prijatelj, bude kažnjen sa 7 do 9 godina zatvora. Sva četvorica su se povukla iz slučaja poslije intervencije sekretara za pravosuđe.

Stone je osuđen u novembru 2019. za laganje Kongresa, uticaj na svjedoke i opstrukciju kongresne istrage proizašle iz istrage Roberta Muellera o ruskom miješanju u predsjedničke izbore u Americi 2016. Izricanje kazne ga očekuje sljedeće nedjelje. Advokati Stonea traže uslovnu kaznu.

William Barr
William Barr

Pošto su tužioci sugerisali koja bi bila adekvatna kazna, Sekretarijat za pravosuđe je saopštio da je "šokiran njihovih prijedlogom i da je kazna pretjerana", ali je na kraju ostavljeno sudiji da konačno odluči o tome.

Predsjednik Donald Trump je napao prvobitni prijedlog tužilaca o dužini kazne i uporedio ga sa dvomjesečnom kaznom na koju je 2018. osuđen član senatskog Odbora za obavještajna pitanja zbog laganja FBI-a.

“Dva mjeseca u zatvoru za stvorenje iz močvare i devet godina za Rogera Stonea, koji nikad i nije bio dio Trumpove kampanje. To baš zvuči pravedno! Možda su se tužioci odmetnuli? Močvara!”, tweetovao je Trump.

Sekretarijat za pravosuđe je saopštio da je odlučio da zatraži blažu kaznu za Stonea, prije nego što je Trump tweetovao, iako je vijest o tome objavljena poslije Trumpovog tweeta.

Prijedlog o blažoj kazni za Rogera Stonea je odmah pokrenuo pitanja o Trumpovom uticaju na Sekretarijat za pravosuđe, koji bi trebalo da djeluje nezavisno.

XS
SM
MD
LG