Linkovi

Sekretar za pravosuđe branio svoje tumačenje Muellerovog izvještaja


Sekretar za pravosuđe William Barr svjedoči pred senatskim odborom za pravosuđe na Capitol Hillu 1. maja 2019.
Sekretar za pravosuđe William Barr svjedoči pred senatskim odborom za pravosuđe na Capitol Hillu 1. maja 2019.

Na pretresu na Capitol Hillu, sekretar za pravosuđe William Barr branio je pred senatskim odborom za pravosuđe način na koji je javnosti predstavio zaključke izvještaja specijalnog tužioca Roberta Muellera o ruskom miješanju u izbore 2016.

Sekretar za pravosuđe William Barr svjedočio je u Senatu u napetoj atmosferi koju je pojačalo sinoćnje otkriće u medijima da Robert Mueller nije bio zadovoljan Barrovom interpretacijom njegovog izvještaja.

"Mislim da ovaj odbor treba da čuje direktno mišljenje specijalnog tužioca Muellera”, izjavila je demokratska senatorka Dianne Feinstein.

U pismu 27. marta, Mueller je iskazao frustriranost sažetkom na četiri stranice koji je Barr objavio 24. marta, navodeći da “nije dobro pokazao kontekst, prirodu i suštinu rada i zaključaka njegovog tima” i dodao da je javnost bila zbunjena o ključnim aspektima rezultata istrage.

U Muellerovom pismu Barru, takođe se navodi da je postojalo i ranije pismo, poslato 25-og marta, dan pošto je sekretar za pravosuđe pročitao svoj sažetak. Takođe se ispostavilo da su održana dva sastanka na kojima je Mueller rekao da sažeci koje je sastavio njegov tim “precizno i jasno rezimiraju zaključke istrage.”

Međutim, Barr nije iskoristio sažetke Muellerovog tima i umjesto toga odlučio da napiše sopstvene “osnovne zaključke”. Barr je danas branio tu odluku.

Kada sam dobio pismo, nazvao sam Boba i pitao – u čemu je problem? Pitao sam ga hoće li da kaže da je moje pismo 24. marta bilo netačno. On je rekao – ne, ali da su medijski izvještaji bili nedovoljno precizni i suviše toga učitali. Rekao je da ga brine objašnjenje zbog čega nije postigao zaključak o ometanju pravde i da želi da se to bolje objasni.”

Specijalni tužilac Robert Mueller dva puta je pisao sekretaru za pravosuđe Barru nakon što je objavio sažetak Muellerovog izvještaja na četiri stranice.
Specijalni tužilac Robert Mueller dva puta je pisao sekretaru za pravosuđe Barru nakon što je objavio sažetak Muellerovog izvještaja na četiri stranice.

​Barr je dodao da je Muelleru rekao da ne želi da objavljuje izvještaj u djelićima a da je Mueller jasno rekao da ne misli da je Sekretarijat za pravosuđe pogrešno predstavio izvještaj. On je takođe izjavio da je iznenađen što Mueller i njegov tim nisu došli do zaključka da li je predsjednik Trump ometao pravdu ili ne.

“To je binarna odluka – izbor između dvije opcije. Ima li dovoljno dokaza da je počinjeno krivično djelo? Da li vjerujemo da je počinjeno krivično djelo? Mi ne obavljamo krivične istrage samo da bismo prikupili informacije i predali ih javnosti. Vodimo istragu da bismo došli do zaključka. Zamjenik sekretara i ja smo smatrali da dokazi koje je sakupio specijalni tužilac nisu dovoljni da se zaključi da je predsjednik počinio krivično delo i da je zato neodgovorno i nepošteno da sekretarijat objavi izvještaj a ne kaže šta je naš zaključak.”

Republikanci su iskazali povjerenje u sekretara za pravosuđe dok neke demokrate ne samo da kritikuju Barra, već kažu da bi trebalo da podnese ostavku ili bude opozvan.

Predsjedavajući senatskog odbora za pravosuđe Lindsay Graham i demokratska senatorka Dianne Feinstein iz Kalifornije.
Predsjedavajući senatskog odbora za pravosuđe Lindsay Graham i demokratska senatorka Dianne Feinstein iz Kalifornije.

Demokratski senator Dick Durbin postavio je pitanje da li je sekretar za pravosuđe prošlog mjeseca obmanuo Kongres kada je rekao da ne zna za primjedbe Muellerovog tima na njegov sažetak izvještaja. Barr je rekao da nije lagao jer je bio u kontaktu sa samim Muellerom a ne njegovim timom.

Za to vrijeme, predsednik odbora Lindsay Graham i drugi republikanci koncentrisali su se na moguće prestupe izbornog štaba demokrate Hillary Clinton i političke motive iza Muellerove istrage. Barr bi trebalo da sutra svjedoči pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu, ali to pojavljivanje još nije sigurno.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG