Linkovi

Mueller: Da smo bili sigurni da predsjednik SAD nije počinio krivično djelo to bismo rekli


Robert Mueller
Robert Mueller

Da smo bili sigurni da predsjednik nije počinio krivično djelo mi bismo to rekli, izjavio je specijalni zastupnik za rusku istragu Robert Mueller.

Izjava dolazi u sklopu njegovog prvog pojavljivanja u javnosti nakon dvije godine istrage, u srijedu u Ministarstvu pravde SAD u iznenadnoj izjavi za javnost, o kojoj su unaprijed bili obaviještini samo Bijela kuća i državni tužilac William Barr.

Ovo se odnosi po pitanju da li je predsjednik Donald Trump izvršio opstrukciju pravde.

"Bilo bi nefer potencijalno optužiti nekoga za kriminal kada to ne može rezultirati optužbom na sudu", rekao je Mueller podsjećaju da američki zakoni ne dozvoljavaju da predsjednik SAD dok je u Bijeloj kući bude optužen. Takođe je naveo da američki zakoni ne omogućavaju ni zapećenu tajnu optužnicu do završetka mandata.

Potvrdio je da je Rusija izvela značajan napad na američki izborni proces 2016.o čemu svjedoče podignute optužnice.

Mueller je rekao da je izveještaj na više od 400 stranica koji je već predao njegovo svjedočenje i da javno pred Kongresom neće svjedočiti više od onog što je rekao u današnjoj izjavi.

"Niko mi nije rekao da li ili ne treba da svjedočim, bilo kakvo svjedočenje iz ove kancelarije neće ići više od našeg izvještaja", naveo je Mueller

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG