Linkovi

Trump traži da se odbace svi slučajevi povezani sa Muellerovom istragom


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Predsjednik Donald Trump u utorak je zatražio da se "odbace" svi slučajevi koji su rezultat istrage specijalnog tužioca Roberta Malera o miješanju Rusije u američke izbore, a nagovijestio je i da bi mogao da podnese tužbu tim povodom.

Trump se oglasio nekoliko sati uoči telefonskih konsultacija advokata Trumpovog dugogodišnjeg prijatelja i bivšeg savjetnika Rodžera Stonea i tužilaca u slučaju koji se vodi protiv njega.

Stoun je proglašen krivim po sedam tačaka optužnice, za laganje Kongresu, opstrukciju i uticaj na svjedoke. ​

Tužioci su prvobitno tražili da se Stoun osudi na zatvorsku kaznu od 7 do 9 godina, što je Trump javno kritikovao, nakon čega je Sekretarijat za pravosuđe tražio da se preporučena kazna smanji.

Četvoro tužilaca je iz protesta napustilo slučaj Rodžera Stouna, a jedan je napustio Sekretarijat za pravosuđe. ​

"Sve što ima veze sa ovom lažnom istragom ima veliku mrlju i trebalo bi da bude odbačeno. Da nisam predsjednik, tužio bih sve svugdje. Možda i hoću", tvitovao je Trump.

Na pitanje da prokomentariše Trumpove tvitove, njegova portparolka Stefani Grišam je za televiziju Fox News govorila o navodnoj korupciji i dovela u pitanje nepristrasnost porote u slučaju protiv Stonea. "Očigledno je da je on nezadovoljan i ko zna šta će uraditi", rekla je Grišam.

Stoun je među nekoliko bivših Trumpovih saradnika koji su optuženi u okviru Malerove istrage i jedan od rijetkih koji je odlučio da se ne izjasni krivim, već da mu bude suđeno.

Trump je o Malerovoj istrazi tvitovao nekoliko dana nakon što je sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da mu Trumpovi tvitovi onemogućavaju da radi svoj posao.

Više od dvije hiljade bivših zvaničnika Sekretarijata za pravosuđe je u pismu u ponedleljak kritikovalo Barove i Trumpove poteze u slučaju Rodžera Stouna i zatražilo ostavku sekretara za pravosuđe.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG