Linkovi

Barr: Trumpovi tvitovi ometaju rad Sekretarijata za pravosuđe


William Barr
William Barr

Sekretar za pravosuđe William Barr rekao je da mu to što predsjednik Donald Trump tvituje o Sekretarijatu za pravosuđe onemogućava da radi svoj posao. Barr je reagovao na to što je predsjednik Trump kritikovao Sekretarijat za pravosuđe zbog kazne koju je preporučio za njegovog prijatelja i saradnika Rogera Stonea.

Izjava jednog od predsjednikovih najbližih saradnika Williama Barra stigla je pošto je Sekretarijat za pravosuđe poništio preporuku sopstvenih tužilaca o dužini kazne za Trampovog prijatelja.

Roger Stone je proglašen krivim za laganje Kongresa, uticaj na svjedoke i opstrukciju pravde u istrazi o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016.

Tužioci su za Stonea zatražili dužu zatvorsku kaznu, a Trump je kritikovao tu odluku tužioca i na Twitteru je nazvao “užasnom i veoma nepoštenom”.

U neobičnoj izjavi za ABC News sekretar za pravosuđe William Barr rekao je da je vrijeme da predsjednik prestane da tvituje o slučajevima koje vodi Sekretarijat za pravosuđe.

“Ako javno govorite ili tvitujete o Sekretarijatu, ljudima koji tu rade, ako naši zaposleni i sudije slušaju o slučajevima kojima se bave – ja ne mogu da radim svoj posao i uverim javnost da sudije i tužioci u Sekretarijatu imaju svoj integritet”, kazao je Barr.

Potom je reagovao i predsjednik Donald Trump tvitom u kojem je napisao da kao predsednik „ima pravo da traži od sekretara za pravosuđe da interveniše, ali da je odabrao da to ne radi“.

Zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe je rekao da je odluka da se promijeni, kako je naveo, “ekstremna i pretjerana” preporučena kazna donijeta prije nego što je Trump tvitovao o tome.

Četvoro tužilaca je iz protesta napustilo slučaj Rogera Stonea. Pravni stručnjaci kažu da zabrinjava erozija linije koja razdvaja politiku od organa koji sprovode zakon.

“Tužioci su tradicionalno nezavisni od političara na vlasti i želimo da budu u mogućnosti da odlučuju na osnovu svojih profesionalnih sudova, bez političkog uticaja”, smatra Darrell West sa Instituta Brookings.

Roger Stone
Roger Stone

Kaznu Rogeru Stounu izrećiće sudija najranije sljedeće nedjelje. Ovo je još jedna kontroverza u kojoj se nalazi sekretar za pravosuđe William Barr koji je prošle godine oslobodio Trumpa sumnje da je opstruisao pravdu – na šta ukazuju rezultati istrage o Rusiji.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi izrazila je nezadovoljstvo.

“Sekretar Batr je pao na niske grane“, rekla je ona.

Bar će svedočiti pred Kongresom krajem marta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG