Linkovi

Trump sve glasnije prijeti da će se svetiti protivnicima ako pobijedi na izborima


Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump na mitingu u Las Vegasu. (Foto: AP/John Locher)
Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump na mitingu u Las Vegasu. (Foto: AP/John Locher)

Bivši predsjednik Donald Trump sve češće govori da namjerava da iskoristi položaj predsjednika da se sveti onima koje smatra političkim neprijateljima, ako na izborima u novembru osvoji još jedan mandat.

Trumpove najave o odmazdi nisu ništa novo. Od kako je ušao u politiku 2015. godine, često se žalio na nepravdu da bi motivisao svoje pristalice. U obraćanju okupljenima na prošlogodišnjoj konferenciji Konzervativne političke akcije, Trump je proglasio: "Vaš sam ratnik. Vaša sam pravda. I za one kojima je nanijeta šteta ili su izdani, vaša sam odmazda".

Međutim, nakon što je proglašen krivim po 34 tačke optužnice u sudu u New Yorku prošlog mjeseca - u slučaju u kojem mu još nije izrečena kazna - Trump ne obećava odmazdu u ime svojih pristalica, već kao reakciju na svoje sopstvene pravne poteškoće.

Tvrdnje o progonu

Bivši predsjednik tvrdi da su krivične optužnice protiv njega, podignute na federalnom i državnom nivou, rezultat sveobuhvatne zavjere da se spriječi da osvoji još jedan predsjednički mandat.

Za podizanje optužnica okrivljuje predsjednika Joea Bidena ili ponekad tajnu grupu ljudi za koje tvrdi da utiču na Bidena. To bi, kako kaže, opravdalo njegovu upotrebu federalnih ovlašćenja da ih krivično goni, ako bude u prilici.

U prošlonedeljnom intervjuu za Fox News, Trump je rekao: "Kada se završe ovi izbori, na osnovu onoga što su uradili, imao bih svako pravo da ih gonim, i to bi bilo lako zato što je riječ o Joeu Bidenu".

Krajem prošle nedjelje, kada je Trumpa intervjuisao psiholog Phil McGraw, ponovo se govorilo o istoj temi. McGraw, televizijski voditelj poznat pod imenom doktor Phil, pokušao je da ubijedi Trumpa da bi osveta protiv njegovih političkih protivnika bila prepreka njegovim drugim političkim prioritetima.

"Da, za osvetu je potrebno vrijeme. I ponekad, osveta može da bude opravdana. Znaš, ponekad može", rekao je Trump.

Saveznici ponavljaju Trumpove prijetnje

Trump je signalizirao da će jedan od njegovih prioriteta, ako bude ponovo izabran, biti da na položaje u administraciji postavi ljude koji su mu lojalni i spremni da rade ono što im kaže.

Tokom četvorogodišnjeg mandata u Bijeloj kući, često je bio nezadovoljan zvaničnicima koji su oklijevali da ispune zahtjeve kojima se krše postojeći principi, a ponekad i zakoni.

Neki Trumpovi saveznici, koji bi mogli da budu imenovani na položaje u Bijeloj kući tokom potencijalnog drugog mandata, već ponavljaju tvrdnje bivšeg predsjednika. Između ostalog pozivaju republikanske zvaničnike da iskoriste svoja ovlašćenja i gone Trumpove političke neprijatelje.

Stephen Miller, bivši Trumpov savjetnik koji će vjerovatno imati ulogu i tokom njegovog eventualnog drugog mandata, nedavno je za Fox News rekao: "Svaki aspekt politike i moći Republikanske stranke mora da se iskoristi da bi se borili sa marksizmom i pobijedili ove komuniste. Da li svaki republikanac (tužilac) sada pokreće istragu izborne prevare? Da li svaki odbor Predstavničkog doma, koji kontrolišu republikanci, sada koristi svoja ovlašćenja da poziva na obavezna svjedočenja? Da li svaki republikanac sada započinje svaku istragu?"

Bivši savjetnik u Bijeloj kući za vrijeme Trumpa Steve Bannon također je pozvao republikance da počnu da targetiraju demokrate i najavljuje da će ta kampanja samo biti ubrzana ako Trump bude položio zakletvu za predsjednika u januaru 2025. godine.

"Dan odluke je 5. novembar ove godine. Dan odgovornosti počinje popodne 20. januara nakon što Donald John Trump položi ruku na Bibliju i krenemo da radimo", rekao je Bannon tokom nedavnog podkasta.

Odgovor demokrata

Biden često kritikuje Trumpove najave da će se svetiti, ali nije mnogo govorio o posljedicama nedavne presude u New Yorku.

Međutim, u nedavnom intervjuu za ABC News, kritikovao je svog prethodnika zato što napada pravosuđe kao korumpirano i pozvao ga da prihvati presudu.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris (Foto: SAUL LOEB / AFP)
Potpredsjednica SAD Kamala Harris (Foto: SAUL LOEB / AFP)

“Prestani da podrivaš vladavinu prava, institucije. To je cijeli Trumpov napor. Pokušaj da to podrije. Imao je fer suđenje. Porota je donijela odluku kao u svim slučajevima i to bi trebalo da se poštuje", rekao je Biden.

U govoru u Michiganu tokom vikenda, potpredsjednica SAD Kamala Harris otišla je korak dalje i Trumpa optužila da "širi laži da naša administracija kontroliše slučaj, kada svi znaju da je riječ o krivičnom gonjenju na državnom nivou".

"I kaže da će iskoristiti drugi mandat za osvetu. Jednostavno rečeno, Donald Trump misli da je iznad zakona. To bi trebalo da diskvalifikuje bilo koga ko želi da bude predsjednik SAD-a", istakla je Harris.

Obećanja bez presedana

Politički naučnik James A. Morone, profesor na Univerzitetu Brown, kaže za Glas Amerike da su Trumpova eksplicitna obećanja da će koristiti federalnu vladu da krivično goni svoje političke neprijatelje bez presedana u historiji zemlje.

"Stvarno je to bez presedana za jednog predsjednika. Istorijski presedani su zapravo suprotni tome", ističe Morone.

Čak i poslije Građanskog rata, kako navodi Morone, nisu se krivično gonili istaknuti zvaničnici i vojni oficiri Konfederacije. Bivši predsjednik Konfederacije Jefferson Davis je uhapšen i optužen za izdaju, ali se na kraju odustalo od tih optužbi, što mu je omogućilo da se vrati privatnom životu.

Morone ocjenjuje da Trumpova retorika naročito zabrinjava, zato što se šalje poruka aktuelnim i budućim zvaničnicima koji će možda osjetiti potrebu da iskažu lojalnost prema bivšem predsjedniku.

"Svaki put kada se obrati ili da intervju i poruči da osveta dolazi i da osveta može biti dobra, oni (zvaničnici) će početi da razmišljaju o načinima kako da se postave kao Trumpovi ratnici. Možete da zamislite kako bi to dovelo do stvarne štete", rekao je Morone.

XS
SM
MD
LG