Linkovi

Sezona stranačkih izbora je zvanično završena. Šta rezultati govore?


Biden - Trump
Biden - Trump

Stranački izbori u Sjedinjenim Državama zvanično su završeni proteklog vikenda pobjedama demokratskog predsjednika Joea Bidena u Guamu i na Djevičanskim ostrvima.

I Biden i republikanac Donald Trump još u martu su imali dovoljno glasova da osvoje nominaciju svojih stranaka čime je otvoren put za historijsku revanš utakmicu između sadašnjeg i bivšeg predsjednika.

Mnogi Amerikanci nisu željeli reprizu 2020, prema anketama javnog mnijenja, a ni Biden ni Trump nisu popularni u širokim dijelovima populacije. Međutim, dvojica kandidata su izgubila ukupno samo tri od više od stotinu stranačkih izbora, što pokazuje da su demokratska i republikanska baza stajale uz Bidena i Trumpa uprkos tome što se obojica suočavaju sa ozbiljnim političkim izazovima - a u slučaju Trumpa i četiri krivične optužnice od kojih je jedna dovela do presude - kriv.

I Biden i Trump su se suočili sa protestnim glasovima. Dok ti glasovi ni približno nisu izmijenili rezultat stranačkih izbora, oni nešto govore uoči novembarskih opštih izbora i već utiču na strategiju kampanje obojice kandidata.

Lake pobjede za demokratskog predsjednika

Biden je pobijedio na demokratskim kokusima na američkim teritorijama Guam i Djevičanska ostrva u subotu. Dobio je 467 od 469 glasova na Djevičanskim ostrvima što mu donosi svih sedam delegata te teritorije. Autorica Marianne Williamson i "neopredijeljeni" su dobili po jedan glas, prema lokalnim zvaničnicima Demokratske partije.

Biden je prethodno osvojio svih sedam delegata koje donosi Guam. Birači na toj teritoriji ne glasaju direktno za predsjedničke kandidate već su izabrali pojedince koji će biti delegati na nacionalnoj konvenciji, a svi su obećali da će podržati Bidena.

To su bile Bidenova 53. i 54. pobjeda u kampanji na primarnim izborima. Jedini poraz je doživio od strane relativno nepoznatog kandidata Jasona Palmera na kokusima u Američkoj Samoi, gdje je ukupno zabeležen samo 91 glas.

Bidenov put ka novoj demokratskoj nominaciji započeo je 2022, kada je predložio da se Iowa i New Hampshireu preskoče kao tradicionalno prve države u zemlji gdje se održava unutarstranačko glasanje, u korist Južne Karoline, koja je odigrala ključnu ulogu u oživljavanju njegove kampanje 2020. Demokratski nacionalni komitet usvojio je novi plan i kalendar izbora, ali je New Hampshire, nezadovoljan tom "degradacijom", zakazao svoje primarne izbore 11 dana prije Južne Karoline. Biden je odlučio da preskoči stranačke izbore u New Hampshireu umesto da prekrši nova stranačka pravila za koja se zalagao. Umjesto toga, njegove pristalice su pokrenule uspješnu kampanju gdje su dopisivale njegovo ime, i tako ga poštedjele moguće neprijatnosti da godinu započne gubeći izbore na kojima nije ni mogao da učestvuje zbog sopstvene inicijative.

Nakon što je Robert F. Kennedy Junior odustao od kratke kampanje koju je vodio kao demokrata na stranačkim izborima, da bi na opštim izborima bio kandidat treće strane, Biden nije naišao na veći izazov od strane svojih protivkandidata - Williamson, Palmera, kongresmena Deana Phillipsa ili bilo kojeg drugog od šačice demokrata čija su se imena pojavljivala na glasačkim listićima širom zemlje.

Veliki broj republikanaca nije uspio da zaustavi Trumpa

Sezona republikanskih stranačkih izbora je okončana 4. juna, pošto su republikanci sa Guama i Djevičanskih ostrva svoje izbore obaviili raniije ove godine. Trump je pobijedio na svim osim dva takmičenja 2024 - stranačkim izborima u Washingtonu, i Vermontu, gdje je pobijedila bivša ambasadorica u UN, Nikki Haley.

Trump je kampanju za povratak u Bijelu kuću počeo sredinom novembra 2022, kada su ga mnogi republikanci okrivili za slab rezultat stranke na izborima na sredini predsjedničkog mandata samo nekoliko dana ranije. Od tada, republikanski birači su u velikoj mjeri stali iza bivšeg predsjednika, čak i nakon što je optužen u četiri federalne i državne krivične istrage a većina njegovih rivala u borbi za nominaciju nije bila sklona da ga kritikuje veći dio godine.

U januaru je ostvario prvu veliku pobedu na kokusima u Iowi, koji su ostali prvo takmičenje na kalendaru republikanaca, a uslijedila je i pobjeda na primarnim izborima u New Hampshireu, gdje se Haley nadala da će joj glasovi umjerenih republikanaca i nezavisnih birača donijeti neočekivanu pobjedu. Trump je ostvario i simboličnu pobjedu u Nevadi, gdje se nije ni pojavio na glasačkom listiću ali su njegovi birači podržali opciju "niko od ponuđenih kandidata" na glasačkom listiću prije nego da glasaju za Haley.

Haley je ostala i posljednji veći protivkandidat Trumpu, dok nije obustavila kampanju poslije razočaravajućih rezultata na "super utorak". Među drugim republikancima koji su se takmičili protiv Trumpa bili su guverner Floride Ron DeSantis, senator Tim Scott iz Južne Karoline, preduzetnik Vivek Ramaswamy i Mike Pence, bivši potpredsjednik.

Značaj protestnih glasova

Bidenov glavni rival na primarnim izborima pojavio se u vidu organizovanih kampanja u nekoliko država da se glasa kao "neopredijeljen", u znak protesta zbog njegove podrške Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Širom 24 države i u prestonici Washingtonu, različiti oblici opcije "neopredijeljeni" osvojili su više od 793.000 glasova. Kampanja je vrhunac doživjela u Michiganu gdje je skoro 102.000 birača izabralo tu opciju. Najveći procenat "neopredijeljenih" glasova zabilježen je na Havajima - 29% - iako se on svodio na samo 463 glasa. Kampanja je nastavljena sve do kraja stranačkih izbora a "neopredijeljeni" su dobili između 8 i 10% glasova na posljednja četiri stranačka takmičenja ove godine gdje je opcija postojala na glasačkom listiću.

Nakon što je postao vjerovatni kandidat, Trump se suočio sa protestnim glasanjem republikanskih birača u vidu glasova za Haley. Na 21 takmičenju održanom od kada se povukla iz trke, ipak je osvojila više od 1,3 miliona glasova. Dobila je više od 20% glasova iako nije bila kandidat u Marylandu i Indiani, i više od 15% glasova u državi Washington, Nebraski, Arizoni, Pennsylvania i Kansasu. Uz to, nešto manje od 49.000 glasača u sedam država glasalo je u nekoj formi za "neopredijeljene".

Neposredna posljedica takvih protestnih glasova na primarnim izborima je da su obe kampanje počele da ulažu napore da pridobiju birače razočarane drugim kandidatom i da ih privuku u svoj tabor. Trumpova kampanja je, na primjer, počela da se obraća američkim Arapima u Michiganu, dok se Bidenova kampanja usmjerila ka umjerenim republikancima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG