Linkovi

Specijalni tužilac traži ograničavanje Trumpovih izjava u slučaju izbora


Sutkinja Tanya Chutkan, Donald Trump, Jack Smith, specijalni istražitelj
Sutkinja Tanya Chutkan, Donald Trump, Jack Smith, specijalni istražitelj

Američki specijalni istražitelj Jack Smith traži od sudije da nametne ograničenja na izjave bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u vezi sa sudskim procesom u Washingtonu, DC zbog njegovog pokušaja da poništi svoj izborni poraz 2020., navodi se u sudskom podnesku u petak.

"Optuženi ima ustaljenu praksu izdavanja zapaljivih javnih izjava usmjerenih na pojedince ili institucije koje mu predstavljaju prepreku ili izazov", rekao je Smith u podnesku u američkom Okružnom sudu tražeći od sutkinje Tanye Chutkan da nametne neka "uska" ograničenja Trumpovim izjavama van suda.

"Ovo pokazuje potrebu da se potencijalni porotnici zaštite od straha od prijetnji i uznemiravanja koji proizilaze iz omalovažavajućih i huškačkih javnih izjava optuženog (Trampa)", napisali su tužioci.

Tužioci traže da se Trumpu ograniči davanje izjava o "identitetu, svjedočenju ili kredibilitetu potencijalnih svjedoka". Oni također žele ograničenja komentara o "bilo kojoj stranci, svjedoku, advokatu, sudskom osoblju ili potencijalnim porotnicima koji su omalovažavajući i zapaljivi ili zastrašujući".

Chutkan je Trumpovom pravnom timu dala rok do 25. septembra da odgovori na zahtjev.

U izjavi svojim pristalicama u subotu, Trump je optužio administraciju predsjednika Joea Bidena da mu pokušava nametnuti naredbu o šutnji.

"Joe Biden pokušava spriječiti svog vodećeg protivnika (mene) da javno govori protiv njega i njegovog korumpiranog, radikalnog i nekompetentnog režima", rekao je.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., optužen je po četiri kaznena djela zbog navodnog planiranja potkopavanja rezultata izbora 2020. godine. To je jedan od četiri krivična predmeta s kojima se suočava. On se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Chutkan je ranije upozorila Trumpa da ne daje izjave koje bi mogle zaprijetiti svjedocima ili ometati porotu. Kao uslov za puštanje na slobodu, takođe se složio da neće prijetiti onima koji su uključeni u slučaj.

Ranije ove sedmice Trump je podnio zahtjev tražeći od Chutkan da se povuče iz slučaja, rekavši da njene prethodne izjave o nekim optuženima u prethodnim slučajevima od 6. januara otkrivaju pristrasnost.

Chutkan je prošlog mjeseca odredila datum suđenja za 4. mart za federalni slučaj u Washingtonu.

To je jedan dan prije "super utorka", potencijalno odlučujućeg datuma u republikanskoj predsjedničkoj utrci, kada će države od Mainea do Kalifornije održati svoja nadmetanja za nominacije. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Trump vodi svoje rivale sa velikom razlikom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG