Linkovi

Georgia: Velika porota predlagala da se osim Trumpa optuži i troje senatora


Optužnica protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i još 18 osoba u Georgiji.(Foto: REUTERS/Julio-Cesar Chavez)
Optužnica protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i još 18 osoba u Georgiji.(Foto: REUTERS/Julio-Cesar Chavez)

Specijalna velika porota u Georgiji, u okviru istrage napora da se promijeni rezultat izbora u toj državi u korist Donalda Trumpa, bila je preporučila da se optužnice podignu i protiv troje republikanskih senatora i drugih Trumpovih saveznika, prenosi Reuters pozivajući se na izvještaj od petka.

Na kraju, niko od njih nije optužen u okviru slučaja koji su pokrenuli tužioci u Georgiji. Od 39 osoba za koje je porota preporučila da budu optužene, na kraju je optužnica podignuta protiv 19 osoba, među kojima je i bivši predsjednik.

Velika porota preporučila je da se optužnica podigne i protiv tadašnjih senatora iz Georgije, Kelly Loeffler i David Perduea, kao i protiv senatora Lindsey Grahama iz Južne Karoline, navodi se u izvještaju. Predlagala se i optužnica protiv Trumpovog bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Michaela Flynna.

Graham, bivši Trumpov protivnik koji je postao njegov bliski saveznik, tražio je od zvaničnika u Georgiji da ispitaju glasačke listiće poslate poštom, nakon poraza tadašnjeg predsjednika.

Republikanski senator navodio je da su njegovi postupci bili opravdani i da je imao pravo da ispita državne izbore kao predsjedavajući senatskog Odbora za pravosuđe. Odbijao je obavezujući poziv da svjedoči pred velikom porotom, ali je na kraju Vrhovni sud presudio da mora.

Loeffler i Perdue, oboje Trumpove pristalice, poraženi su od demokratskih kandidata u drugom krugu izbora u januaru 2021. godine. Perdue se neuspješno kandidovao za guvernera 2022. godine.

Specijalna velika porota je sazvana 2021. godine, na zahtjev tužiteljice okruga Fulton Fani Willis, da bi joj pomogla u istrazi. Tokom nekoliko mjeseci, porotnici su tražili iskaze 75 svjedoka, među kojima su i Graham, Trumpov bivši lični advokat Rudu Giuliani i najviši zvaničnici Georgije, među kojima i guverner Brian Kemp.

Specijalna porota nije imala ovlaštenja da podiže optužnice. Međutim, Willis je iskoristila prikupljene dokaze da od regularne velike porote zatraži podizanje optužnice koja Trumpa i druge tereti za zavjeru za sabotažu pobjeda Joea Bidena u Georgiji.

Svih 19 optuženih negiralo je krivicu. Trump je, kao i u slučaju tri prethodne optužnice, tvrdio da je žrtva političkog progona. Uprkos pravnim problemima, i dalje je favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije.

Izvještaj specijalne velike porote držan je u tajnosti devet mjeseci na zahtjev tužiteljice.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG