Linkovi

Bivši šef Trumpovog kabineta izjasnio se da nije kriv za podrivanje izbora


Bivši šef kabineta Donalda Trumpa Mark Meadows (Foto: REUTERS/Al Drago)
Bivši šef kabineta Donalda Trumpa Mark Meadows (Foto: REUTERS/Al Drago)

Bivši šef kabineta Donalda Trampa Mark Meadows izjasnio se da nije kriv po optužnici u Georgiji koja ga tereti za pokušaj podrivanja izbora. To su prethodno u utorak uradili advokati John Eastman i Jeffrey Clark .

Meadows, Eastman i Clark odrekli su se prava na lično izjašanjavanje o krivici na sudskom ročištu, koje je bilo zakazano za srijedu u Višem sudu okruga Fulton.

Njih trojica su, uz bivšeg predsjednika i još 15 osoba, prošlog mjeseca optuženi za pokušaje da poniše Trumpov poraz od aktuelnog predsjednika, demokrate Joea Bidena na izborima 2020. godine. Tramp je favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Republikanske stranke za izbore 2024. godine.

Prije nego što je imenovan za šefa kabineta, Mea dows je bio jedan od vodećih Trumpovih saveznika u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Na poslednjoj funkciji, prisustvovao je sastancima u Bijeloj kući na kojima se raspravljalo o pokušajima da se izborni rezultat preokrene u Trampovu korist.

Optužnica tereti Meadowsa a da je pomogao u podsticanju zavjere, davanjem lažnih izjava o izborima, te da je bio u zavjeri sa Trumpom da se utvrdi plan za ometanje i odlaganje formalne potvrde rezultata izbora u Kongresu 6. januara 2021. godine.

Prema optužnici u Georgiji, Eastman je bio dio zavjere da se imenuju lažni elektori. Istmenov advokat optužnicu je nazvao naporom da se kriminalizuje legalni politički govor.

Clark bio je visoki zvaničnik Sekretarijata za peavosuđe koji je, poslednjih dana Trumpove administracije, pokušavao da ubijedi Trump da otpusti vršioca dužnosti sekretara Jeffreyja Rosena, kako bi on preuzeo njegovu funkciju i pokrenuo istragu o lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari u Georgiji i drugim državama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG