Linkovi

Trump želi promjenu sudije u slučaju izborne prevare


Zgrada američkog suda E. Barrett Prettyman u Washingtonu, DC, 5. avgusta 2023.
Zgrada američkog suda E. Barrett Prettyman u Washingtonu, DC, 5. avgusta 2023.

Bivši američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u nedjelju da savezna sutkinja, nasumično izabrana za nadgledanje suđenja za urotu da poništi svoj reizborni poraz 2020., ne bi bila fer prema njemu i da je treba zamijeniti.

Takođe je rekao da bi slučaj trebalo izmjestiti iz Washingtona, gdje su stanovnici većinom glasali protiv njega, a potencijalni porotnici će biti izabrani među registrovanim glasačima.

Trump je na svojoj platformi Truth Social velikim slovima napisao: "Ne postoji način da dobijem pravično suđenje sa 'dodijeljenom' sutkinjom", misleći na američku okružnu sutkinju Tanju Čutkan.

Američki okružni sud za Distrikt Kolumbija nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Chutkan je osudila svih 38 Trumpovih pristalica, koji su se pojavili na njenom sudu, optuženih za različita krivična djela koja proizilaze iz njihove uloge u neredima 6. januara 2021. kada je 2.000 Trumpovih pristalica poharalo američki Kapitol u znak protesta zbog odobrenja Kongresa za demokratu Joea Bidena.

U četiri slučaja koje je Čutkan vodila, tužioci nisu tražili zatvorsku kaznu za optužene. Američki mediji objavili su da se Chutkan, među dvadesetak federalnih sudija koji su saslušavali slučajeve od 6. januara, pokazala među najstrožim.

Federalna velika porota u Washingtonu prošle sedmice je podigla optužnicu od četiri tačke protiv Trumpa koju je tražio specijalni savjetnik Ministarstva pravde Jack Smith. Trump se u četvrtak izjasnio da nije kriv pred američkim sudijom za prekršaje, ali Chutkan je sada preuzela kontrolu nad slučajem i planira da odredi datum suđenja na ročištu 28. avgusta.

Slučaj se vodi u američkom saveznom sudu u Washingtonu. Zgrada suda nalazi se samo nekoliko blokova od Bijele kuće, gdje je Trump optužen za zavjeru da nezakonito smanji svoj izborni poraz, i od Kapitola, gdje je tadašnji potpredsjednik Mike Pence nadgledao prebrojavanje glasova na Elektorskom koledžu potvrđujući da je Bajden pobijedio na izborima u novembru 2020.

Protiv Trumpovih zahtjeva, Pence je odbio da vrati glasanje zakonodavnim tijelima u državama u kojima je Biden tijesno pobijedio.

Posebno imenovana komisija u Predstavničkom domu detaljno je ispitala nerede na javnim raspravama prošle godine, a Chutkan je igrala ulogu u prikupljanju dokaza komisije.

Trump je pokušao blokirati objavljivanje dokumenata koje je tražio komitet tako što je potvrdio privilegiju izvršne vlasti nad materijalom, iako više nije bio predsjednik, a Biden je otvorio put Nacionalnom arhivu da preda papire. Chutkan je presudila da Trump ne može tvrditi da njegova privilegija "postoji zauvijek".

Chutkan je posebno napisala: "Predsjednici nisu kraljevi, a tužitelj nije predsjednik."

Trumpov advokat John Lauro, koji se pojavio u pet informativnih emisija u nedjelju, predložio je da se krivični slučaj sudi u državi Zapadna Virdžinija, gdje je Trump osvojio 68,6 posto glasova protiv Bidena 2020.

U Washingtonu, ako slučaj ostane u glavnom gradu, Biden je pobijedio s razlikom od 92% prema 5%, što je zabrinjavajući faktor za Trumpa jer bi porotnici bili birani između registriranih birača.

Ali savezne sudije koje su nadgledale slučajeve od 6. januara, uključujući Chutkan, više puta su odbijale zahtjeve za promjenu mjesta održavanja. U jednom slučaju, Chutkan je presudila protiv optuženog koji je tvrdio da je porota bila politički pristrasna prema optuženom demonstrantu.

Chutkan je rekla da tvrdnja „nije prikladna osnova za promjenu mjesta događaja“, napisavši: „Politička sklonost porotnika sama po sebi nije dokaz da ti porotnici ne mogu pošteno i nepristrasno razmotriti prezentirane dokaze i primijeniti zakon prema uputama suda. ”

Trumpove pritužbe protiv Chutkan uslijedile su kada je Lauro odbacio premisu savezne optužnice u kojoj se navodi da je Trump na prevaru pokušao poništiti svoj gubitak na izborima 2020. godine.

Advokat je rekao da su Trumpovi napori u pokušaju da spriječi Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu predstavljaju ustavom zaštićenu slobodu govora.

U Smithovoj optužnici se navodi da se Trump urotio da prevari vladu kako bi ostao na vlasti tako je tjerao Pencea da blokira kongresno ovjeravanje glasanja i da je poslao imena lažnih elektora u Kongres koji podržavaju Trumpa u državama koje je za dlaku izgubio od Bidena.

"Kada se bavite slobodom govora, ne upuštate se u prevaru vlade", rekao je Lauro za CNN-ovu emisiju "State of the Union". "Sve što tvrdite je sloboda govora."

„Pitati je aspirativno; to je sloboda govora”, rekao je o Trumpovom zahtjevu da Pence pauzira kongresnu certifikaciju glasanja na Izbornom koledžu 6. januara 2021. na 10 dana kako bi zakonodavna tijela u nekim državama koje je Trump izgubio mogla preispitati ishode u svojim državama. "Gospodin. Pence je to odbio.”

Lauro je rekao da će se protiviti Smithovoj ponudi za zaštitnu naredbu od Chutkan kako bi spriječio Trumpa da na društvenim mrežama otkrije osjetljivo svjedočenje velike porote u ovom slučaju ili druge dokumente koji ukazuju na to ko bi mogli biti svjedoci protiv njega na suđenju.

Smith je zatražio zaštitnu naredbu nakon što je Trump u petak velikim slovima napisao na stranici Truth Social Media čiji je suvlasnik: "Ako kreneš na mene, idem na tebe!" Trumpova kampanja je saopštila da je upozorenje usmjereno na Trumpove republikanske političke protivnike.

Chutkan je Lauru i drugim Trumpovim advokatima dala do 17 sati u ponedjeljak da odgovori na Smithov zahtjev za zaštitnom naredbom.

"Nećemo pristati na to da od javnosti skrivamo neosjetljive informacije", rekao je Lauro. “Šokiran sam što se štampa nije stala u red protiv ovog predloženog zaštitnog naloga.”

U međuvremenu, Trump je u subotu navečer nastavio napadati Smitha i optužbe da je bivši predsjednik pokušao nezakonito srušiti izbore.

Na političkom skupu u južnoj državi Južna Karolina, Trump je rekao: “Mi to nazivamo lažnom optužnicom. Oni pokušavaju da učine nezakonitim dovođenje u pitanje rezultata izbora,” iako mu, ako bude proglašen krivim, prijeti godina zatvora.

Nastavio je s novim napadima na Smitha, nazivajući ga “mentalno bolesnim”, “poremećenim” i “bolesnim čovjekom”.

Slučaj izborne prevare treća je optužnica protiv Trumpa u posljednja četiri mjeseca.

Drugi slučajevi navode da je nezakonito gomilao visoko povjerljive dokumente nacionalne sigurnosti na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi nakon što je napustio funkciju i da je nezakonito mijenjao poslovnu evidenciju u svom porodičnom konglomeratu za nekretnine, Trump Organization, kako bi sakrio tajnu isplatu novc zvijezdi porno filmova uoči svoje uspješne predsjedničke kampanje 2016. On bi se također uskoro mogao suočiti s novim optužbama za izbornu prevaru u južnoj državi Georgia.

Čak i sa sve većim pravnim opasnostima, Trump je vodeći kandidat među republikanskim glasačima za predsjedničku nominaciju stranke 2024., da se ponovo kandiduje protiv Bidena, koji traži drugi mandat.

XS
SM
MD
LG