Linkovi

Trump negirao krivicu po dodatnim optužbama u slučaju povjerljivih dokumenata


Donald Trump
Donald Trump

Bivši predsjednik Donald Trump izjasnio se u petak da nije kriv po tri nove optužbe vezane za njegovo rukovanje povjerljivim dokumentima SAD nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. godine, pokazuje sudski podnesak.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine, također se odrekao svog prava da bude prisutan na saveznom sudu.

Postupak je uslijedio dan nakon što se Trump pojavio na saveznom sudu u Washingtonu kako bi se izjasnio da nije kriv po odvojenim optužbama da je organizirao zavjeru kako bi pokušao poništiti svoj izborni poraz 2020. godine.

Trump se sada suočava sa 40 tačaka optužnice u slučaju povjerljivih dokumenata nakon što je prošlog mjeseca prvobitno bio optužen po 37 tačaka.

Njegov sobar, Walt Nauta, također je suočen s novim optužbama, a tužitelji su dodali trećeg optuženika i još jednog Trumpovog zaposlenika, Carlosa De Oliveiru, u slučaj u izmijenjenoj optužnici prošle sedmice.

U petak je bilo nejasno da li će Nauta i De Oliveira biti prisutni na sudu kako bi se izjasnili o krivnji 10. augusta. Njihovi advokati nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Tužioci su optužili Trumpa da je uzeo stotine dokumenata koji sadrže najčuvanije tajne nacije - uključujući detalje o američkom nuklearnom programu i vojnim planovima - i da ih je nasumično pohranio na svom imanju Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi. Trump je, prema optužnici, pokazivao i povjerljive podatke ljudima koji nisu bili ovlašteni da ih vide.

Nauta i De Oliveira, upravitelj imovine u Mar-a-Lagu, optuženi su da su pokušali sakriti dokumente od federalnih istražitelja i da su pokušali uništiti dokaze, uključujući snimke sigurnosnih kamera.

Trump je u aprilu postao prvi američki predsjednik koji se suočio s krivičnim postupkom kada je optužen pred državnim sudom u New Yorku, optužen za falsifikovanje poslovnih zapisa kako bi prikrio tajne isplate novca porno zvijezdi. On se izjasnio da nije kriv.

On je u utorak po treći put optužen na saveznom sudu u Washingtonu zbog njegovih napora da poništi poraz na predsjedničkim izborima 2020. godine. Taj slučaj i predmet sa dokumentima vodi specijalni tužilac Jack Smith.

Tužioci u okrugu Fulton u Georgiji također ispituju Trumpove napore da poništi svoj izborni poraz 2020. u toj državi i očekuje se da će odluku o podizanju optužnice objaviti do 18. augusta.

Sa svakom novom optužnicom, Trumpu poraste rejting
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG