Linkovi

Suđenje Trumpu: Tužiteljka mora da odstupi ili da smijeni istražitelja sa kojim je bila u vezi


Tužiteljka okruga Fulton, Fani Willis, na konferenciji za medije sa istražiteljem i tužiteljem Nathan Wadeom, sa kojim će se kasnije ispostaviti da je imala romantičnu vezu, 14. avgusta 2023. godine. (Foto: Reuters/Elijah Nouvelage)
Tužiteljka okruga Fulton, Fani Willis, na konferenciji za medije sa istražiteljem i tužiteljem Nathan Wadeom, sa kojim će se kasnije ispostaviti da je imala romantičnu vezu, 14. avgusta 2023. godine. (Foto: Reuters/Elijah Nouvelage)

Okružna tužiteljka okruga Fulton Fani Willis mora se povući iz slučaja miješanja u izbore u Džordžiji protiv Donalda Trumpa ili smijeniti specijalnog tužioca sa kojim je imala romantičnu vezu prije nego što se slučaj nastavi, presudio je u petak sudija u tom slučaju.

Sudija Višeg suda okruga Fulton Scott McAfee nije utvrdio da odnos Willis sa specijalnim tužiocem Wadeom predstavlja sukob interesa koji bi je trebao diskvalifikovati iz jednog od četiri krivična postupka koja se vode protiv bivšeg republikanskog predsjednika.

Međutim, naveo je da je njihova veza stvorila „izgled neprikladnosti" koji je „zarazio“ tužilački tim i doveo u pitanje istinitost svjedočenja Willis i Wade o vremenu njihove veze.

"Kako slučaj bude napredovao, razumni članovi javnosti lako bi mogli biti ostavljeni da se pitaju da li su finansijske razmjene nastavljene i tako rezultirale nekim oblikom koristi za okružnu tužiteljku, ili čak da li je romantična veza nastavljena", napisao je sudija, dodajući:

Drugačije rečeno, osoba sa strane može razumno misliti da okružna tužiteljka ne sprovodi svoje nezavisno profesionalne rasuđivanje potpuno oslobođena bilo kakvog kompromitujućeg uticaja. Sve dok Wade ostane na slučaju, ova nepotrebna percepcija će trajati.”

Portparol Willis nije odgovorio na zahtjev AP-a za komentar.

Trumpov advokat je rekao da poštuju odluku suda, ali vjeruju da sudija "nije pridao odgovarajući značaj tužilačkom nedoličnom ponašanju Willis i Wadea".

Iskoristićemo sve pravne mogućnosti koje su nam dostupne dok nastavljamo da se borimo za okončanje ovog slučaja, koji uopšte nije trebao biti pokrenut”, naveo je Trumpov branilac Steve Sadow.

Willis je angažovala Wadea da predvodi tim koji će istraživati i u konačnici krivično goniti Trumpa i 18 drugih optuženih da su učestvovali u nezakonitom pokušaju poništavanja Trumpovog tijesnog poraza od demokrate Joe Bidena u Džordžiji 2020. godine.

Wade i Willis su prošlog mjeseca svjedočili da su bili u romantičnoj vezi, ali su odbacili ideju da je Willis imala nepropisnu korist od toga, kako su tvrdili advokati Trumpa i nekih od drugih optuženih. Zbog toga su i tražili da sudija odbaci optužnicu, između ostalog navodeći da je Willis Wadeu platila velike iznose novca za njegov rad, a potom imala korist jer je Wade zarade koristio tako što je plaćao njihove odmore.

Willis je insistirala da veza sa Wadeom nije stvorila finansijski ili lični sukob interesa koji bi opravdao uklanjanje njene kancelarije iz slučaja. Ona i Wade su svjedočili da je njihova veza počela u proljeće 2022, a okončana u ljeto 2023. Oboje su izjavili da je Willis ili sama plaćala za stvari ili je koristila gotovinu da Wadeu nadoknadi putne troškove.

Sudija McAfee je napisao da nije bio u stanju da "ubjedljivo utvrdi na osnovu većine dokaza" da li su Willis i Wade počeli izlaziti prije ili nakon što je on angažovan kao specijalni tužitelj.

Ipak, dodao je da odbacivanje slučaja protiv Trumpa i ostalih nije odgovarajuće rješenje, navodeći da nije pronašao dokaze da su prekršena prava Trumpa i drugih optuženih. Takođe je naveo da diskvalifikacija ustavnog službenika, poput okružne tužiteljke, nije neophodna kada je dovoljna manje drastična opcija.

U srijedu, sudija McAfee je odbacio dio optužbi o navodnom pokušaju prekrajanja izborne volje protiv Trumpa, navodeći da nisu imale dovoljno detalja o navodnim prekršajima.

Trump je – kao i ostali optuženi – negirao krivicu po svim tačkama optužbe.

XS
SM
MD
LG