Linkovi

Kontroverza u Georgiji: Tužiteljica koja goni Trumpa bila u vezi sa istražiteljem na istom slučaju


Okružna tužiteljica Fani Willis (Dennis Byron/Hip Hop Enquirer via AP, File)
Okružna tužiteljica Fani Willis (Dennis Byron/Hip Hop Enquirer via AP, File)

Tužiteljica okruga Fulton u Georgiji, koja vodi postupak protiv Donalda Trumpa zbog pokušaja da preokrene rezultate izbora u toj državi 2020, našla se u centru kontroverze zbog veze sa istražiteljem koji je radio na Trumpovom slučaju.

Tužiteljica Fani Willis, pokazuju sudska dokumenta, bila je u "ličnom odnosu" sa specijalnim istražiteljem kojeg je angažovala da ispita miješanje Trumpa u izbore u Georgiji. Ona ipak tvrdi da nema osnova da se zbog njene veze sa tužiocem cijeli slučaj odbaci, niti da se ona skloni sa slučaja.

Willis je unajmila specijalnog istražitelja Nathana Wadea u novembru 2021. da joj pomogne u istrazi o tome da li su bivši predsjednik i njegovi saradnici pokušali da preokrenu rezultate izbora u Georgiji 2020. godine. Trump i 18 njegovih saradnika su optuženi u augustu, a Wade je vodio tim istražitelja koji su radili na slučaju i pomagali Willis da sakupi dokaze.

Među dokazima je i telefonski razgovor između Trumpa i državnog sekretara Georgije Brad Raffenspergera kojem je bivši predsjednik tražio da "nađe 11.780 glasova" koliko mu je bilo potrebno da preokrene rezultat.

Ovo je prvi put da su Willis i Wade direktno odgovorili na optužbe da su u vezi, otkada je prije četiri nedjelje jedan od optuženih u sudskom podnesku iznio navode o tome. Wade je priznao da su 2022. on i tužiteljica razvili "lični odnos" kao dodatak na "profesionalnu saradnju i prijateljstvo".

Nathan Wade, istražitelj na slučaju koji je vodila tužiteljica Fani Willis. (AP Photo/Brynn Anderson)
Nathan Wade, istražitelj na slučaju koji je vodila tužiteljica Fani Willis. (AP Photo/Brynn Anderson)

Ali je istakao da nikada nisu živjeli zajedno, niti dijelili bankovni račun, ni troškove domaćistva. Kaže da novac koji je dobio za svoj rad nije dijelio sa Willis, čime je pokušao da dokaže da nije bio u sukobu interesa.

Wade je sebe i tužiteljicu Willis opisao kao "finansijski nezavisne profesionalce, koji su uvijek zasebno plaćali lične troškove ili putovanja".

"Ponekad bih uplatio putovanje za sebe i tužiteljicu Willis iz svojih ličnih fondova. Nekad je tužiteljica Willis uplaćivala putovanja za sebe i mene iz svojih fondova",naveo je Wade i dodao da "nema nikakav finansijski interes u vezi sa ishodom postupka koji se vodi protiv Trumpa, niti sa osuđujućom presudom protiv bilo koga od optuženih".

Cijelu priču oko veze Wadea i Willis pokrenula je advokatica Ashleigh Merchant, koja zastupa Michaela Romana, jednog od optuženih. Ona je tražila da se cijeli slučaj odbaci zbog njihove veze, kao i da im se zabrani da dalje budu uključeni u postupak. Tom zahtjevu su se pridružili i Trump i još jedan od optuženih, advokat iz Georgije Robert Chilli.

Saslušanje pred sudom u ovom slučaju zakazano je za 15. februar, a advokatica Merchant je predložila da budu saslušani i Wade i Willis. Druga strana traži da se slučaj odbaci kao neosnovan.

Tim Fani Willis tvrdi da ona nije bila u finansijskom ni ličnom sukobu interesa koji bi opravdavao njeno uklanjanje sa funkcije, ili sa slučaja. Također tvrde da su kvalifikacije na račun Wadea "netačne, neosnovane i maliciozne".

Trump i drugi kritičari Willis, inače demokratske tužiteljice, iskoristili su ovu situaciju da bace sjenku sumnje na slučaj. Bivši predsjednik je također optužio Willis da učestvuje u političkim napadima.

Michael Roman, koji je pokrenuo slučaj Willis i Wadea, tvrdi da je Willis lično profitirala - jer je Wadeu isplatila više od 650.000 dolara koje su onda zajedno trošili na putovanja. Ipak, Romanove optužbe ne uključuju nikakve dokaze o vezi Willis i Wadea, ali brakorazvodni papiri Wadea pokazuju da je on kupovao avionske karte za sebe i tužiteljicu Willis za San Francisco i Miami.

Jim Jordan, predsjedavajući Odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu Kongresa, poslao je tužiteljici Willis obavezujući poziv da preda sva dokumenta o tome kako je trošila novac iz budžeta. Ona je već nekoliko puta odbila da mu dostavi tražene informacije, uz obrazloženje da kongresmenovi zahtjevi krše principe podjele vlasti, i optužila ga je da se miješa u krivični postupak.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG