Linkovi

Ivanka Trump mora da svjedoči protiv oca na suđenju u New Yorku


Ivanka Tramp, arhivska fotografija (Foto: House Select Committee via AP)
Ivanka Tramp, arhivska fotografija (Foto: House Select Committee via AP)

Ivanka Tramp će morati da svjedoči u građanskoj parnici protiv njenog oca, njene braće i porodičnog preduzeća po optužbama za prevaru, presudio je sudija u petak.

Presuda je donijeta više nedelja nakon početka suđenja po tužbi državnog tužioca Njujorka Letiše Džejms protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, sinova Dona mlađeg i Erika, Trumpove organizacije i nekih rukovodilaca.

Nakon što je njeno ime skinuto iz slučaja prije nekoliko mjeseci, njeni advokati i odbrana tvrdili su da Ivanka Trump ne bi trebalo da svjedoči, napominjući da se odselila iz Njujorka i napustila posao u Trampovoj organizaciji 2017.

Advokati su tvrdili da bivša izvršna potpredsednica Trumpove organizacije ima relevantne informacije.

Sudija Artur Engoron stao je na stranu države, pozivajući se na dokumente koji pokazuju da Ivanka Trump ima vlasničke ili upravljačke veze sa nekim preduzećima u Njujorku i još uvek poseduje stanove na Menhetnu.

„Gospođa Trump je očigledno iskoristila privilegiju da posluje u Njujorku“, rekao je Engoron. Naveo je da njeno svjedočenje neće biti zakazano prije 1. novembra, kako bi advokati dali vremena za žalbu.

U tužbi Džejms, bivši predsjednik se tereti da je godinama precjenjivao sopstveno bogatstvo u finansijskim izvještajima koji su davani bankama, osiguravajućim društvima i drugima kako bi pomogao u obezbjeđivanju kredita i poslova.

Optuženi negiraju navode. Donald Trump, aktuelni kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima 2024, nazvao je suđenje politički motivisanom. Džejms je demokrata.

Očekuje se da će bivši predsjednik i njegovi sinovi u jednom trenutku svjedočiti. U iznenadnom obrtu na sudu, stariji Trump je nakratko završio na klupi za svjedoke u srijedu da odgovori na Engoronova pitanja o komentarima datim van suda.

Branilac Ivanke Trump rekao je sudiji u petak da državni tužioci nemaju pravnu osnovu da je nateraju da svjedoči.

„Na kraju krajeva, oni jednostavno nemaju nadležnost nad njom“, rekao je advokat Benet Moskovic.

Apelacioni sud u Njujorku je u junu odbacio tužbe protiv Ivanke Trump zbog zastarjelosti. Ona je u januaru 2017. godine, uoči očeve predsjedničke inauguracije, objavila da se povlači sa funkcije u porodičnoj kompaniji. Ubrzo je postala neplaćeni viši savjetnik u Bijeloj kući. Pošto je njen otac završio mandat, preselila se na Floridu.

„Ideja da je gospođa Trump nekako pod kontrolom Trumpove organizacije ili bilo kog od optuženih, njenog oca – svako ko je odgajao kćerku stariju od 13 godina zna da nije tako“, rekao je Kristofer Kise, advokat bivšeg predsjednika.

Tužioci su, međutim, tvrdili da je Ivanka Trump bila ključni učesnik u nekim događajima o kojima se raspravljalo u slučaju i da je i dalje finansijski i profesionalno povezana sa porodičnim biznisom i njegovim čelnicima.

„Ona je 100 odsto neko ko može da uđe i svjedoči“, rekao je Kevin Volas, advokat iz kancelarije državnog tužioca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG