Linkovi

Obavezujući poziv za Trumpovu kćerku i zeta da svjedoče u vezi sa upadom u Capitol


Jared Kushner i Ivanka Trump dok su bili savjetnici u Bijeloj kući, 15. septembar 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)
Jared Kushner i Ivanka Trump dok su bili savjetnici u Bijeloj kući, 15. septembar 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)

Kćerka i zet Donalda Trumpa - Ivanka Trump i Jared Kushner - dobili su obavezujući poziv specijalnog tužioca Jacka Smitha da svjedoče pred federalnom porotom u vezi sa napadom na Capitol 6. januara 2021. godine, objavio je u srijedu dnevnik "New York Times" pozivajući se na svoje izvore.

Sekretar za pravosuđe Merrick Garland imenovao je Smihta u novembru prošle godien za specijalnog istražitelja u dvije istrage u vezi sa Trumpom, koji se kandidovao i za predsjednika na predstojećim izborima 2024.

Prva istraga odnosi se na Trumpovo rukovanje izuzetno osjetljivim povjerljivim dokumentima, koja je zadržao u svojoj vili na Floridi, kada je napustio Bijelu kuću u januaru 2021.

Druga istraga ispituje napore da se preokrenu rezultati predsjedničkih izbora 2020, uključujući zavjeru da lažni elektori blokiraju Kongres u pokušaju da sertifikuje pobjedu demokrate Joea Bidena.

Ranije ovog mjeseca, američki mediji su prenijeli da su bivši potpredsjednik Mike Pence, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brien i viši šef Trampovog kabineta Mark Meadows, također dobili obavezujuće pozive od specijalnog istražitelja Smitha.

Posljednjih mjeseci, velike porote u Washingtonu čule su svedočenja visokih zvaničnika Trumpove administracije u okviru obe istrage.

Smithova kancelarija i Kushner nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar, dok Ivanku Trump američki mediji nisu uspjeli da kontaktiraju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG