Linkovi

Trump smijenio menadžera kampanje nakon pada u istraživanjima javnog mnijenja


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik Donald Trump uzdrmao je članove svoje kampanje u srijedu, usljed potonuća brojeva u anketama, zamjenivši menadžera kampanje Brada Parscalea veteranom operative konzervativaca Bill Stepienom.

Odnos između Trumpa i Parscalea zategnut je od mitinga u Tulsi, Oklahoma, koji je privukao neočekivano mali broj ljudi, što je razbijesnilo predsjednika.

Trump se bori u kampanji za svoj reizbor protiv demokratskog kandidata demokrata Joe Bidena, koji je u vodstvu dok se zemlja suočava sa zdravstvenom i ekonomskom krizom tokom pandemije koja je usmrtila više od 135.000 Amerikanaca.

Trump je svoj potez objavio na Twitteru kasno u srijedu.

"Drago mi je što mogu da objavim da je Bill Stepien​ promovisan na poziciju menadžera Trumpove kampanje", rekao je on. "Brad Parscale, koji je bio sa mom dugo vremena i predvodio našu sjajnu digitalnu i data strategiju, ostaće u toj ulozi sa pozicije višeg savjetnika kampanje".

Potres je izazvao previranje u Trumpovoj kampanji 2020. godine, koja je do sad uglavnom izbjegavala premještanje osoblja kakvo je dominiralo predsjedničkom kampanjom 2016, kao i Bijelom kućom. Ali, ne očekuje se da će promjene u osoblju uticati na svakodnevno vođenje kampanje.

Parscale, politički novajlija, vodio je Trumpovo digitalno oglašavanje tokom 2016. i zaslužan je za njegovu iznenađujuću pobhedu te godine. Stepien je u politici godinama, a radio je za bivšeg guvernera New Jerseyja Chrisa Christiea i služio kao Trumapov nacionalni terenski direktor 2016.

Parscael je sve više guran postrani tokom nedjelja nakon mitinga u Tulsi i nakon što su predsjednikovi brojevi iz javnih i privatnih istraživanja primili udarce usljed pandemije koronavirusa. Spekulacije su se rasplamsale o tome ko bi mogao da bude promovisan i da vodi operacije, a pojavila su se imena poput bivšeg Trumpovog stratega Steve Bannona.

Parscale je bliski saveznik Trumpovog zeta i starijeg savjetnika Bijele kuće Jareda Kushnera, koji ima konačnu kontrolu nad kampanjom.

Brad Parscale
Brad Parscale

Trump je pod pritiskom svojih saradnika tokom posljednjih mjeseci da proširi svoj politički krug i da snažnije definiše svoju trku protiv Bidena. U utorak, popustio je pod višenedjeljnim lobiranjem svojih političkih savjetnika, iznoseći snažan napad na bivšeg potpredsjednika i označavajući novembarske izbore kao najvažniji izbor u historiji zemlje.

Promjene kod Bidena

Joe Biden
Joe Biden

Biden je takođe razmještao po timu svoje kampanje nakon katastrofalnog poteza, mada mnogo ranije tokom ovog ciklusa. Za Bidena su takvi potezi obilježili istinske pretrese koji su prošiliri i promijenili način na koji je njegova kapanja funkcionisala.

Biden je promivisao Anita Dunn​, efektivno zamjenivši svog prvog menadžera kampanje Greg Schultz​a, nakon što je završio na četvrtom mjestu u Iowi i nakon što je već išao ka drugom ponižavajućem finišu u New Hampshireu Dunn se pridružila Bidenu na samom početku njegove kampanje, nakon što je služila kao najviša savjetnica za komunikacije kod predsjednika Baracka Obame.

Na insistiranje Dunnove, Biden je angažovao svoju aktuelnu menadžericu kampanje Jen O’Malley Dillon​, u martu, nakon što su Dunnnova i drugi pomogli uskrsnuću Bidena u Nevadi i Južnoj Karolini i izveli ga na put nominacije.

Shultz je sada u Demokratskom nacionalnom komitetu, gdje pomaže vođenju strategije na bojnom bolju partije i Bidenove kampanje.

XS
SM
MD
LG