Linkovi

Top priča SAD

Trump preuzeo zasluge za britansku odluku o Huaweiju, Peking prijeti Londonu

Sjedište kompanije Huawei u Britaniji

Kina je u srijedu upozorila britanskog premijera Borisa Johnsona da će njegova odluka o uklanjaju opreme kompanije Huawei iz britanske 5G mreže do 2027. godine skupo koštati Britaniju kada je riječ o investicijama.

Peking je odluku Londona okarakterisao kao rezultat političkog pritiska američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je preuzeo zasluge za britansku zabranu i poručio da bi zemlje, koje žele da posluju sa Sjedinjenim Državama, trebalo da blokiraju Huawei.

Na pitanje da prokomentariše Trumpovu tvrdnju, portparol britanskog premijera rekao je da je Britanija promijenila stav o upotrebi opreme Huaweija zbog američkih sankcija.

Donald Trump
Donald Trump

U međuvremenu, američki državni sekretar Mike Pompeo najavio je u srijedu da će Amerika uvesti ograničenja na izdavanje viza zaposlenima u kineskim kompanijama kao što je Huawei, koje je optužio za omogućavanje kršenja ljudskih prava.

Promjena britanske politike znači da će svim provajderima mobilnih telefona biti zabranjeno da koriste novu opremu Huaweija od kraja 2020, dok sva postojeća 5G tehnologija te kineske kompanije mora da bude uklonjena do 2027.

Sjedinjene Države su u maju uvele sankcije Huaweiju, kojima se američkim kompanijama onemogućava da kineskom gigatnu dostavljaju vitalne poluprovodničke čipove.

Imajući u vidu neizvjesnost koju ovo stvara u vezi sa lancem dostave Huaweija, Velika Britanija ne može više da bude sigurna da će biti u stanju da garantuje bezbjednost buduće Huawei 5G opreme", rekao je britanski ministar za kulturu Oliver Dowden.

Oliver Dowden
Oliver Dowden

Odnosi Britanije i Kine su već zategnuti zbog pritiska na Hong Kong i odgovora Pekinga na pandemiju koronavirusa. Ali to nije bio motiv za zabranu Huaweija, kaže analitičar za bezbjednost na internetu James Sullivan.

“Ništa se zapravo nije promijenilo u smislu pretnje od strane Kine, niti načina na koji je viđen Huawei u smislu šta bi zlonamjerno mogao da uradi. Sve se svelo na fundamentalni problem ponude i na kraju Britanija je odlučila da ne može da koristi Huawei jer je nepouzdan snabdijevač.”

Sjedinjene Države navode da Huawei predstavlja rizik za nacionalnu bezbjednost zbog bliskih veza sa kineskom vladom i strahovanja da bi oprema te kompanije mogla da bude korištena za špijunažu. Huawei odbacuje te tvrdnje i navodi da Sjedinjene Države pokušavaju da unište trgovinskog rivala.

“Američka administracija je odlučila da spriječi konkurenciju, ocijenio je potpredsjednik Huaveija u Britaniji Jeremy Thompson.

Britanija se pridružuje SAD, Australiji, Novom Zelandu i Japanu u zabrani opreme Huaweija. Huawei je saopštio da će taj potez staviti Britaniju u ‘digitalnu sporu traku’. Peking je nagovijestio i šire ekonomske posljedice.

To je takođe nagovještaj koliko su sigurne kineske investicije u Britaniji. Kina ovo budno prati”, naveo je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian.

Gnjev Kine je upozoravajući signal, kaže analitičar Steve Tsang.

“Kompanija, bez obzira da li je državna ili privatna, koja uživa ovakav nivo podrške kineske vlade - koja je spremna da upotrijebi sva raspoloživa sredstva da podrži tu kompaniju – čini takvu kompaniju vrlo neobičnom”, kaže on.

Britanska zabrana označava pobedu za američku politiku i sankcije protiv Huaweija. Washington n se nada da će i drugi zapadni saveznici uskoro usvojiti slične mjere.

See all News Updates of the Day

Biden planira "Pozitivnu, optimističnu viziju" na inauguraciji

Flags are in place near the Capitol ahead of the inauguration of President-elect Joe Biden and Vice President-elect Kamala Harris, in Washington, Jan. 17, 2021.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden planira iznijeti "pozitivnu, optimističnu" viziju zemlje u svom nastupnom obraćanju u srijedu i "pokušati okrenuti stranicu o podijeljenosti i mržnji u posljednje četiri godine" pod odlazećim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekla je u nedjelju ključna Bidenova pomoćnica.

Kate Bedingfield, Bidenova direktorica dolaznih komunikacija, rekla je za ABC-ovu emisiju "Ovaj tjedan" da će novi američki čelnik "postaviti put prema naprijed koji zaista poziva sve nas na suradnju". Dodala je, "Mislim da to žele Amerikanci u cijeloj zemlji. Oni žele vladu koja je ponovno usredotočena na to da oni čine ispravne stvari i pomogne im u njihovom svakodnevnom životu.

"Osamdeset i jedan milijun Amerikanaca glasovalo je za izabranog predsjednika Bidena dijelom i zato što je on iznio viziju ove zemlje koja nas dovodi do točke u kojoj možemo surađivati", rekla je.

Biden bi trebao biti svečano inauguriran na zapadnim stubama američkog Kapitola u podne 20. u podne na svečanosti koja je uronjena u povijest SAD-a svake četiri godine.

Ovaj je put, međutim, opterećena je napetošću nakon što je 6. januara Kapitol napala rulja tisuća pristaša predsjednika Donalda Trumpa. Odlazeći predsjednik ih je pozvao da marširaju do zgrade dok su se zakonodavci sastajali kako bi potvrdili Bidenovu pobjedu na izbornom kolegiju što je odlučujuće za američke predsjedničke izbore.

APTOPIX Capitol Breach
APTOPIX Capitol Breach

Zastupnički dom prošlog je tjedna po drugi put opozvao Trumpa, optužujući ga za poticanje na pobunu, a njegovo suđenje u Senatu trebalo bi započeti ubrzo nakon Bidenove inauguracije.

Ako bude proglašen krivim, Trumpu, prvom američkom predsjedniku koji je dva puta opozivan, moglo bi se zabraniti da ikad više obnaša dužnost.

Neposredno područje oko Kapitola u kojem će Biden položiti zakletvu da će držati Ustav države i zaštititi zemlju od svih neprijatelja, stranih i domaćih, virtualno je oružani logor, sa žicom za ograđivanje koja okružuje nastupnu platformu.

Hiljade pripadnika Nacionalne garde i službenika za provođenje zakona već su tamo smješteni kako bi zaštitili od daljnjeg nasilja.

Bedingfield je izjavila, "Naš plan i naša očekivanja su da će novoizabrani predsjednik Biden 20. staviti ruku na Bibliju sa svojom obitelji vani na zapadnoj strani Kapitola."

Nema sumnje da smo, naravno, u nestalnom vremenu. Moramo samo pogledati brbljanje na društvenim mrežama “o mogućnosti daljnjih protesta."

Trump je odbio priznati svoj poraz ili čestitati Bidenu, priznajući da će u srijedu biti "nova administracija".

A photo illustration shows the suspended Twitter account of U.S. President Donald Trump on a smartphone and the White House in Washington, U.S., January 8, 2021. REUTERS/Joshua Roberts
A photo illustration shows the suspended Twitter account of U.S. President Donald Trump on a smartphone and the White House in Washington, U.S., January 8, 2021. REUTERS/Joshua Roberts

Trump je, ignorirajući 160 godina američke tradicije s odlazećim predsjednikom koji prisustvuje ceremoniji polaganja zakletve svog nasljednika kako bi demonstrirao miran prijenos američke moći, najavio da planira preskočiti inauguraciju, iako potpredsjednik Mike Pence planira prisustvovati.

Trump umjesto toga planira napustiti Washington u srijedu ujutro ukrcavanjem u Air Force One za let do svog odmarališta u Atlantskom oceanu na Floridi.

Prije nego što napusti dužnost, međutim, očekuje se da će Trump dati još nekoliko opomilovanja, vjerojatno ključnim pristašama osuđenim za zločine ili im se sude.

Bedingfield je rekao da od ponedjeljka tim za tranziciju Bidena održava "svakodnevne sastanke s odlazećim čelništvom u nacionalnoj sigurnosti i provođenju zakona kako bi bili sigurni da smo spremni za bilo koji scenarij koji bi se trebao pojaviti 20. januara".

Workers put up bunting on a press riser for the upcoming inauguration of President-elect Joe Biden and Vice President-elect Kamala Harris, on Pennsylvania Ave. in front of the White House, Thursday, Jan. 14, 2021, in Washington. (AP Photo/Gerald Herbert)
Workers put up bunting on a press riser for the upcoming inauguration of President-elect Joe Biden and Vice President-elect Kamala Harris, on Pennsylvania Ave. in front of the White House, Thursday, Jan. 14, 2021, in Washington. (AP Photo/Gerald Herbert)

Bidenova pomoćnica rekla je da tim "ima punu vjeru u tajnu službu Sjedinjenih Država i njihove partnere koji već više od godinu dana rade na planiranju da osiguraju (inauguraciju) sigurnom.

"Jako se radujemo što će izabrani predsjednik Biden 20. januara staviti ruku na Bibliju. "

Jednom kad je na vlasti, Biden planira brzo srušiti brojne Trumpove politike.

Dolazeći šef ureda Bijele kuće Ron Klain rekao je u subotu navečer da Biden "preuzima mjesto predsjednika u trenutku duboke krize za našu naciju. Suočeni smo s četiri preklapajuće i složene krize: kriza COVID-19, rezultirajuća ekonomska kriza, klimatska kriza i kriza rasne nejednakosti. "

Klain je rekao da će Biden "odmah poduzeti mjere" i "potpisati desetke izvršnih naredbi, predsjedničkih memoranduma i direktiva vladinim agencijama u ispunjavanju obećanja koja je dao ... ne samo da poništi najveću štetu od Trumpove administracije, već i da započne pomicanje naše zemlje naprijed".

Klain je rekao da će na Dan inauguracije Biden "potpisati desetak uredbi za borbu protiv četiri krize, vratiti čovječanstvo našem imigracijskom sustavu i učiniti da vlada funkcionira za ljude".

Među njima će, rekao je Klain, biti naredbe za "produženje postojeće pauze za plaćanje studentskih zajmova i kamata za milijune Amerikanaca sa saveznim studentskim zajmovima", te kako bi se Sjedinjene Države ponovno pridružile pariškom sporazumu o klimatskim promjenama i ukinule zabranu muslimanima ulazak u SAD.

Klain je rekao da će novi predsjednik pozvati Amerikance da nose maske za licu 100 dana kako bi spriječili širenje koronavirusa i učinili masku obaveznom na saveznom posjedu i na međudržavnim putovanjima.

Rekao je da će Biden narednih dana izdati druge naredbe za borbu protiv virusa koji je usmrtio gotovo 400 000 Amerikanaca i za ubrzavanje vakcinisanja protiv njega.

She said the Biden team has “full faith in the United States Secret Service and their partners who have been working for over a year on the planning to ensure (the inauguration) is safe. We’re much looking forward to President-elect Biden putting his hand on the Bible on January 20th.”

Once in power, Biden plans to quickly overturn numerous Trump policies.

With the U.S. Capitol dome in the background, razor wire is installed to increase security ahead of the inauguration of President-elect Joe Biden and Vice President-elect Kamala Harris, in Washington, Jan. 17, 2021.

Incoming White House chief of staff Ron Klain said Saturday night that Biden “is assuming the presidency in a moment of profound crisis for our nation. We face four overlapping and compounding crises: the COVID-19 crisis, the resulting economic crisis, the climate crisis, and a racial equity crisis.”

Klain said that Biden will “take immediate action” and “sign dozens of executive orders, presidential memoranda, and directives to Cabinet agencies in fulfillment of the promises he made…not just to reverse the gravest damages of the Trump administration, but also to start moving our country forward.”

Klain said that on Inauguration Day, Biden would “sign roughly a dozen actions to combat the four crises, restore humanity to our immigration system, and make government function for the people.”

Among them, Klain said, would be orders to “extend the existing pause on student loan payments and interest for millions of Americans with federal student loans,” to have the U.S. re-join the Paris climate change agreement and to reverse the ban on Muslims entering the U.S.

Klain said the new president would challenge Americans to wear face masks for 100 days to prevent the spread of the coronavirus and make mask wearing mandatory on federal property and in interstate travel.

He said Biden would issue other orders in the succeeding days to combat the virus that has killed nearly 400,000 Americans and to speed up vaccinations against it.

SAD: Mali broj demonstranata ispred dobro čuvanih državnih skupština

Grupa demonstranata ispred državne skupštine Južne Karoline, 17. januara 2021.

Male grupe demonstranata iz desničarskih grupa, od kojih su neki nosili oružje - okupile su se u nedjelju ispred dobro čuvanih državnih skupština širom zemlje, dok vojnici Nacionalne garde i policija nastoje da spriječe ponavljanje nasilja koje je 6. januara izbilo kod američkog Kongresa.

Za sada nema izvještaja o sukobima policije i demonstranata.

Mjere bezbjednosti su pojačane proteklih dana nakon što je FBI upozorio na moguće proteste u Vašingtonu, kao i ispred skupština svih 50 država, uoči inauguracije novoizabranog predsjednika Joe Bidena.

Male grupe od nekoliko desetina ljudi demonstrirale su u nekim državnim prijestonicama. Neki su rekli da podržavaju predsjednika Donalda Trumpa dok su drugi rekli da su došli da izraze svoju podršku pravima vlasnika oružja ili se protive pretjeranom miješanju vlade u živote građana. Zbog prijetnje da će se ekstremističke grupe okupiti ispred državnih skupština širom zemlje, neki guverneri su odlučili da uvedu snažne bezbjednosne mjere, manje od dvije nedjelje poslije upada rulje u američki Kapitol.

Prostor oko državne skupštine u Frenkfortu u Kentakiju zatvoren je iz predostrožnosti zbog mogućih nasilnih protesta, 17. januara 2021.
Prostor oko državne skupštine u Frenkfortu u Kentakiju zatvoren je iz predostrožnosti zbog mogućih nasilnih protesta, 17. januara 2021.

Ograde, zabarikadirani prozor i kordoni policije i pripadnika Nacionalne garde su potpuno promijenili izgled državnih skupština uoči demonstracija koje se očekuju u danima pred inauguraciju novog, demokratskog predsjednika.

Pojačane mjere bezbjednosti treba da zaštite sjedišta državnih vlada od nasilja kakvo se dogodilo u Vašingtonu 6. januara, kada su pristalice predsjednika Trumpa upale u zgradu Kongresa za vrijeme potvrde izbornih rezultata.

FBI je upozorio na moguće proteste naoružanih osoba ispred Kapitola u Vašingtonu i kod svih 50 državnih skupština počevši od vikenda. U nekim porukama na društvenim mrežama, nedjelja se pominjala kao dan za demonstracije.

U nedjelju od ranog jutra, državna policija i vojnici Nacionalne garde čuvali su stražu kod više državnih kapitola, uključujući skupštine Mičigena, Ohaja i Pensilvanije.

U Kolamubsu u Ohaju, skoro svaka firma i prodavnica u blizini trga u centru grada gdje se nalazi državna skupština - zabarikadirala je svoje izloge. U Lensingu u Mičigenu, policija patrolira sa psima a centar grada nadlijeće helikopter. U Atlanti, oklopna vojna vozila su parkirana blizu državnog Kapitola.

Bezbjednost u Vašingtonu takođe je pojačana uoči inaguruacije. Visoka ograda okružuje Kapitol, nacionalni travnjak je zatvoren za javnost a gradonačelnica je apelovala na građane i turiste da ne dolaze u centar DC-ja. Oko 25.000 pripadnika Nacionalne garde iz cijele zemlje trebalo bi da stigne u glavni grad početkom nedjelje.

Vlasti nekih država kažu da nemaju specifične informacije da će doći do protesta, niti da će oni biti nasilni, ali mnogi državni zvaničnici obećali su da će biti spremni, za svaki slučaj. Rekli su da ne žele da se ponove događaji iz Vašingtona, u kojima je nastradao jedan policajac i još četiri osobe, a desetine policajaca su povređene.

Više od trećine američkih guvernera pozvali su Nacionalnu gradu da zaštiti njihove državne skupštine i pomogne lokalnim snagama reda. Nekoliko guvernera je proglasilo vanredno stanje i zatvorilo prostor oko državnih kapitola za javnost, dok ne prođe Bidenova inauguracija.

Neke državne skupštine su otkazale sjednice ili smanjile obim posla u sedmici inauguracije, pozivajući se na mjere predostrožnosti. Teksas je jedna od država koja je zatvorila prostor oko skupštine do inauguracije.

"Sekretarijat za javnu bezbjednost Teksasa upoznat je sa planovima naoružanih demonstranata da ove nedjelje dođu do skupštine Teksasa i nasilnih ekstremista koji će možda želeti da iskoriste Ustavom zaštićene javne događaje da vrše krivična djela", izjavio je Stiv Mekro, direktor agencije.

Lokalne prodavnice i firme u blizini državnog kapitola daskama zaštićuju svoje izloge pre najavljenih protesta u Lensingu u Mičigenu, 15. januara 2020.
Lokalne prodavnice i firme u blizini državnog kapitola daskama zaštićuju svoje izloge pre najavljenih protesta u Lensingu u Mičigenu, 15. januara 2020.

Više od 100 vojnika u specijalnoj opremi je raspoređeno ispred skupštine u Ostinu, ranije ove nedelje, gdje je započelo novo zasijedanje. U Ričmondu u Virdžiniji, policija se sprema za moguće demonstracije, a bezbjednosna ograda je podignuta oko državne skupštine.

I prije nasilja u Vašingtonu, neke državne skupštine su bile meta vandalizma i bijesnih demonstranata tokom prošle godine.

U proljeće 2020, naoružani demonstranti ušli su u skupštinu Mičigena protiveći se mjerama uvedenim da se spriječi širenje koronavirusa. Ljudi ogorčeni zbog smrti Džordža Flojda, koji je preminuo pošto mu je policajac iz Minesote držao koljeno na vratu, vandalizovali su skupštine u nekoliko država, između ostalog u Koloradu, Ohaju, Teksasu i Viskonsinu. U decembru, demonstranti u Oregonu upali su u zgradu skupštine u Sejlemu protestujući zbog njenog zatvaranja za javnost za vrijeme specijalne sjednice o antipandemijskim mjerama.

Očekujući moguće nasilje u sedmici inauguracije novog američkog predsjednika , prozori na prvom spratu skupštine su zabarikadirani a raspoređena je Nacionaln grada. Skupština je trebalo da u utorak počne prvo zasijedanje ove godine, ali je veliki dio posla odložen zbog upozorenja na moguće nasilje.

’Državna skupština je postala tvrđava", izjavio je predsjednik Senata Oregona Piter Kortni, demokrata. "Nisam sanjao da ću doživjeti ovakav dan, srce me boli".

Istraživači: Više od deset ekstremističkih grupa učestvovalo u neredima na Capitolu

Sukob Trumpovih pristalica i policije u Kongresu

U neredima na Capitol Hillu učestvovali su ekstremisti iz raznih dijelova SAD, poput pristalica teorije zavjere QAnon, rasističke grupe Ponosni dječaci, pripadnici raznih milicija, pristalice teorije o superiornosti bijelaca, tvrdokorne pristalice Donalda Trumpa, anti-maskeri i drugi, utvrdili su nadležni organi i istraživači.

"Bilo je mnogo grupa koje naša organizacija Centar za siromaštvo (SPLC) označava i prati kao grupe koje šire mržnju ili ekstremizam", kaže Lecia Brooks​.

Nijedna od grupa koje su učestvovale u nasilju nije definisana kao domaća teroristička organizacija, niti su njeni članovi optuženi za domaći terorizam poslije nasilja u Kongresu, u kojem je poginulo pet osoba.

Neki ekstremisti su nosili vidna obilježja, dok su drugi krili pripadnost određenoj organizaciji. Ponosni dječaci su se javno eksponirali, dok su članovi ekstremno desničarske militantne grupe 3% nosili zastavu iz vremena američke revolucije.

Iako su pripadnici milicija i Ponosnih dječaka privlačili najviše pažnje, na Capitolu je bilo i pristalica manje poznatih grupa.

Jedna od njih je Klub nacional-socijalista ili NSC-131, grupa koja je nastala nedavno i poznata je po sukobljavanju sa učesnicima protesta grupe Životi crnaca su važni (BLM). Druga je grupa Bijelci nisu krivi, čiji članovi tvrde da je zavjera protiv bijelaca uzrok širenja koronavirusa po SAD.

Još nije poznat tačan broj eksremističkih grupa koje su učestvovale u neredima. Do sada je identifikovano i optuženo oko 300 pojedinaca koji su učestvovali u neredima, ali mali broj njih je povezan sa ekstremističkim grupama. Jedan od uhapšenih je Nick Ochs, osnivač ogranka Ponosnih dječaka na Havajima.

Michael Sherwin​, v.d. tužioca Distrikta Columbia, rekao je da su nadležni svjesni da postoji veza između ekstremističih grupa i izgrednika, i da pokušavaju da utvrde da li je nasilje u Kongresu bilo koordinirano.

"Ako pogledate društvene mreže, vidjećete da postoji veza između onih koji su učestovali u neredima i ekstremističkih grupa. Ali za sada ne možemo definitivno da kažemo ko je član koje grupe, sve je na stolu", kazao je on.

Arie Perliger​, profesor na Univerziteu Massachusetts, kaže da su neki od učesnika nereda ranije učestvovali na protestima protiv restrikcija zbog pandemije.

"To su grupe Boogaloo, Ponosni dječaci, Iznad nacije. Ono što im je zajedničko je percepcija da je Trump bio veoma efikasan u remećenju i podrivanju federalne vlade", kaže on.

Među uhapšenima je i učesnik protesta rasista u Charlottesvilleu. Tim Gionet, kojeg je FBI priveo u Texsasu. Gionet je objavio svoj snimak iz Kongresa na mreži DLive. Uhapšen je i Nick Fuentes, jedan od organizatora protesta u Charlottesvilleu.

Ponosni dječaci

Članovi ove grupe sebe nazivaju "zapadnim muškim šovinistima".

Javnosti su postali poznati kada im je Trump, tokom predsjedničke debate, poručio da "odstupe i budu u pripravnosti", nakon nasilja na protestima protiv rasizma.

Enrique Tarrio​, jedan od osnivača grupe, je Tumpov pristalica i vodio je kampanju za Trumpa među latino populacijom.

Lecia Brooks kaže da su Ponosni dječaci bili organizatori nereda na Capitolu, da su u danima prije toga na društvenim mrežama komunicirali sa drugim ekstremistima i najavljivali da će "nešto da se desi".

Tarrio je u decembru na Parleru napisao da će se Ponosni dječaci pojaviti u rekordnom broju na protestu 6. januara. On je uhapšen dan pred protest.

Čuvari zakletve i 3%

Članovi ove dve grupe su pripadnici rastućeg antivladinog pokreta Patriote, koji okuplja i pripadnike vojske i policije.

Čuvari zakletve su osnovani 2009. i od svojih članova zahtijevaju da se obavežu da "nikada neće dozvoliti razoružavanje američkog naroda".

Pokret 3% je osnovan 2018, a njegovi članovi sebe vide kao ideološke nasljednike tri odsto Amerikanaca koji su učestvovali u revoluciji.

Istraživačica Globalnog projekta protiv mržnje i ekstremizma Heidi Beirich​kaže da su članovi Čuvara zakletve učestvovali u neredima na Capitolu i da su prije toga na društvenim mrežama pozvali članove da dođu.

QAnon​

QAnon​ nije organizvana grupa, već teorija zavere čije pristalice vjeruju da se Trump u tajnosti borio sa satanistima i pedofilima iz "duboke države" koji kontrolišu svijet.

Trump je često retvitovao poruke koje promovišu QAnon​, a pristalice te teorije zavjere bili su i mnogi republikanci.

Mnogi od učesnika nereda na Capitolu su nosili znak QAnon​, kaže Beirich​.

FBI je QAnon označio kao potencijalnu domaću terorističku pretnju.

SAD: U kakvom je raspoloženju nacija tokom prijenosa vlasti

SAD: U kakvom je raspoloženju nacija tokom prijenosa vlasti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Demokrate planiraju opsežan slučaj protiv Trumpa u Senatu

ARHIVA - Predsjednik Donald Trump

Menadžeri koje je Demokratska stranka imenovala da vode proces opoziva odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa planiraju da dokažu njegovu ulogu u prošlonedjeljnim smrtnonosnim neredima u američkom Kongresu, dok pokušavaju da ga proglase krivim za podsticanje pobune na suđenju u Senatu koje bi trebalo da počne čim novoizabrani predsjednik Joe Biden bude inaugurisan u srijedu 20. januara.  

Demokratska članica Predstavničkog doma iz Colorada Diana DeGette ​rekla je u četvrtak za kablovsku mrežu CNN da ona i njene kolege planiraju da pokažu video učesnika nereda kako upadaju u zgradu Kongresa ubrzo nakon što ih je Trump pozvao da idu do Capitola i da se "bore" da ponište njegov izborni poraz od Bidena. U vrijeme nasilnog upada, članovi Kongresa su bili u početnoj fazi potvrde glasova Elektorskog koledža prema kojem je Biden pobijedio na izborima.

ARHIVA - Demokratska članica Predstavničkog doma iz Colorada Diana DeGette
ARHIVA - Demokratska članica Predstavničkog doma iz Colorada Diana DeGette

"Ovo je situacija gdje je predsjednik počinio prestup na nacionalnoj televiziji. Pokazaćemo snimke i ispričati priču senatorima", rekla je DeGette dan nakon što je Predstavnički dom izglasao Trumpov opoziv, sa 232 glasa ZA i 197 protiv.

Deset republikanskih članova donjeg doma Kongresa glasalo je za Trumpov opoziv.

Trump je prvi američki predsjednik opozvan dva puta. Krajem 2019. godine je opozvan zbog toga što je vršio pritisak na Ukrajinu da pronađe štetne informacije o Bidenu uoči novembarskih izbora, ali je oslobođen optužbi na suđenju u Senatu februara prošle godine.

DeGette, koja je advokat, rekla je da menadžeri zaduženi za proces opoziva razmatraju pozivanje nekoliko svjedoka na novo suđenje Trumpu u Senatu, čiji datum održavanja još nije utvrđen.

Među svjedocima, koji bi mogli da budu izvedeni, su žrtve nasilnog upada u Kongres, kao i republikanski državni sekretar Georgije Brad Raffensperger na kojeg je Trump nekoliko dana uoči napada 6. januara vršio pritisak da "pronađe" dovoljno glasova da bi njegov poraz u toj državi - pretvorio u pobjedu.

ARHIVA - Glavni izborni zvaničnik Georgije, državni sekretar Brad Raffensperger
ARHIVA - Glavni izborni zvaničnik Georgije, državni sekretar Brad Raffensperger

"On bi mogao da svjedoči o svom razgovoru sa predsjednikom, kako je predsjednik vršio pritisak na njega da promijeni legalne rezultate izbora", navela je DeGette o Raffensperger​u.

Jednosatni razgovor Trumpa i Raffenspergera, 2. januara, pominje se i u rezoluciji o opozivu u kojoj se odlazeći predsjednik optužuje za "podsticanje pobune".

DeGette je odbacila tvrdnje pojedinih republikanaca, među kojima je i senator iz Arkansasa Tom Cotton, da Trumpu ne bi trebalo da bude suđeno nakon što naredne nedjelje napusti položaj. Ni jednom predsjedniku nije suđeno u Senatu nakon okončanja mandata u Bijeloj kući, mada je proces opoziva drugih zvaničnika nastavljen i nakon što su napustili položaj.

"Mogli bi da ga spriječe da se ikada kandiduje za predsjednika. Da dobija sve benefite koje imaju bivši predsjednici. Imajući u vidu njegove nečuvene poteze, trebalo bi da preduzmemo taj korak", ocijenila je DeGette.

Da bi se Trump proglasio krivim potrebna je dvotrećinska većina u Senatu u kojem će do početka suđenja demokrate i republikanci imati isti broj mjesta - 50. To znači da bi 17 republikanskih senatora moralo da glasa protiv Trumpa.

Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell​, koji je tokom Trumpovog četvorogodišnjeg mandata bio njegov blizak saveznik, u srijedu je rekao republikanskim kolegama: "Još nisam donio konačnu odluku o tome kako ću glasati i namjeravam da saslušam pravne argumente kada budu izneseni pred Senatom".

Ubrzo nakon što je Predstavnički dom opozvao Trumpa, novoizabrani predsjednik rekao je da se nada da nastavak procesa u Senatu neće poremetiti usvajanje njegovih zakonskih prijedloga.

"Nadam se da će lideri u Senatu pronaći način da ispune svoje ustavne odgovornosti u pogledu opoziva i istovremeno rade na drugim hitnim pitanjima", rekao je Joe Biden.

Glavni menadžer za proces opoziva, kongresmen iz Jamie Raskin, rekao je za Nacionalni javni radio (NPR) da ne smatra da je slučaj protiv Trumpa "instrument za kažnjavanje".

"To je instrument zaštite i moramo da zaštitimo narod. Ista nasilna rulja supremacista koja nas je napala prošle nedjelje navela je da se vraća u Washington za događaje vezane za Bidenovu inauguraciju. To je jasna i prisutna opasnost. Ljudi koji misle da bi jednostavno trebalo da zaboravimo prošle prestupe ne suočavaju se sa onim što se dogodilo prošle srijede i sa nasilnom prijetnjom po vladu SAD", upozorio je Raskin.

ARHIVA - Demokratski kongresmen Jamie Raskin (L)
ARHIVA - Demokratski kongresmen Jamie Raskin (L)

Raskin je rekao da misli da će senatori "pažljivo razmotriti šta se dogodilo tokom ovog napada bez presedana na salu u kojoj sjede i na miran prijenos vlasti".

"Podsjetiću da se sve ovo dogodilo u sredu 6. januara s razlogom. To je bio usmjeren i odlučan napada na našu vladu", poručio je Raskin.

Međutim, Trumpov trgovinski savjetnik Petter Navarro snažno je branio predsjednika i osudio njegov opoziv.

"Demokratska stranka je počinila nasilje ovoj zemlji napadom na predsjednika za kojeg vjerujem da je legalno izabran 3. novembra. Ako bi izbori bili održani danas, ponovo bi bio izabran. Zbog toga tim ljudima na Capitolu poručujem da prestanu, da puste čovjeka da ode mirno, da sačuva dostojanstvo. Bio je najbolji predsjednik za radna mjesta, najbolji trgovinski pregovarač. Zaista je pogrešno to što rade", rekao je Navarro za kablovsku mrežu Fox News.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer odbacio je sve kritike u pogledu nastavka procesa protiv Trumpa.

"Nema sumnje da će biti suđenja u Senatu, da će se glasati o tome da se predsjednik optuži za krivična djela i prestupe, i ako bude proglašen krivim, glasaće se o tome da mu se zabrani da se ponovo kandiduje", naglasio je on.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG