Linkovi

TRUMP: SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom


Američki predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će se Sjedinjene Države povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa zato što ga je Rusija prekršila, nakon čega je Moskva upozorila da će preduzeti recipročne mjere.

Sporazumom, koji su 1987. godini sklopili Ronald Regan i Mihail Gorbačov, predviđeno je da obje zemlje eliminišu nuklearne i konvencionalne rakete kratkog i srednjeg dometa.

"Rusija nažalost nije ispoštovala sporazum zbog čega ćemo ga okončati i povući se", rekao je Trump u subotu novinarima posle skupa u Nevadi.

Zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov rekao je da bi jednostrano američko povlačenje bilo veoma opasno i da bi Rusija uzvratila "vojno - tehničkim mjerama".

Američke vlasti vjeruju da je Moskva razvila i testirala raketni sistem koji bi joj omogućio da za kratko vrijeme izvede nuklearni napad na Evropu, čime je prekršila sporazum iz vremena Hladnog rata. Rusija je više puta demantovala te optužbe.

Trump je rekao da će Sjedinjene Države da razvijaju oružje ako Rusija i Kina ne zaustave svoj razvoj.

Kina nije potpisnica sporazuma i uložila je velika sredstva u razvoj konvencionalnih raketa, dok je Sjedinjenim Državama zabranjeno da posjeduju balističke ili krstareće rakete, dometa od 500 do 5.500 kilometara, koje se lansiraju sa zemlje.

Trumpov savetnik za nacionalnu bezbjednost, John Bolton, posjetiće Moskvu ove sedmice.

Rjabkov je za novinsku agenciju RIA rekao da ako se SAD povuku, Rusija neće imati drugog izbora nego da preduzme mjere "vojno - tehničke prirode".

"Međutim, ne bi smo željeli da stvari odu tako daleko", rekao je Rjabkov koji je za novinsku agenciju TASS upozorio da bi američko povlačenje bilo veoma opasan korak i rekao da Washington, a ne Moskva, krši sporazum.

Rjabkov je optužio Trumpovu administraciju da koristi sporazum da bi ucenjivala Kremlj i da time ugrožava globalnu bezbjednost.

Britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson rekao je za dnevnik Financial Times da London odlučno podržava Washington u tom sporu i da je Moskva napravila "parodiju" od sporazuma.

XS
SM
MD
LG