Linkovi

Najnovije

Može li Trump pomilovati samog sebe prije nego što napusti funkciju?

Slika na monitoru pokazuje predsjednika SAD Donalda Trumpa koji govori u videu postavljenom na Twitter nalogu Bijele kuće, u praznoj sali za brifinge Bredy, u Bijeloj kući, 13. januara 2021.
Slika na monitoru pokazuje predsjednika SAD Donalda Trumpa koji govori u videu postavljenom na Twitter nalogu Bijele kuće, u praznoj sali za brifinge Bredy, u Bijeloj kući, 13. januara 2021.

Nekada ograničena na naučne krugove, debata o tome može li se predsjednik pomilovati, postala je hitna nakon prošlonedjeljnog nasilnog napada pristalica predsjednika Donalda Trumpa na Capitol.

Neredi su doveli do drugog istorijskog opoziva Trumpa ove nedjelje i podstakli pozive demokrata na federalnu istragu o Trumpovoj ulozi u podsticanju na nasilje.

To je zauzvrat obnovilo pitanje da li Trump može iskoristiti moć predsjedničkog pomilovanja na sebe kako bi izbjegao buduće krivično gonjenje.

Tu temu je Trump pokrenuo u prošlosti. 2018. godine, suočavajući se sa istragom specijalnog istražitelja o vezama svoje kampanje 2016. godine sa Rusijom. Trump je tada rekao da ima "apsolutno pravo" da pomiluje samog sebe.

Ali koliko god to zvučalo pretjerano, samopomilovanje ne mora nužno biti u Trumpovom najboljem interesu, a savjetnici su, kako se izvještava, pokušali da ga od toga odgovore.

Samopomilovanje se može smatrati priznanjem krivice, rekli su. Štaviše, to bi se moglo da ima kontraefekat i da podstakne inače nevoljan Sekretarijat za pravosuđe pod rukovodstvom Joe Bidena, da ospori pomilovanje i podigne optužnicu protiv Trumpa, tvrde pravni stručnjaci.

Slijede detalji za raspravu o tome da li Trump može da se pomiluje prije nego što napusti funkciju.

Da li predsjednik može da pomiluje samog sebe?

Sam Ustav SAD je nijem po tom pitanju.

Član II povelje daje predsjedniku moć da "odobri odštetu i pomilovanje za prijestupe protiv Sjedinjenih Država, osim u slučajevima opoziva".

Taj široko sročen tekst ostavio ga je otvorenim za tumačenje.

"Nijedan predsjednik nikada nije pokušao da pomiluje samog sebe, tako da nemamo nikakav presedan", rekao je Jeffrey Crouch​, profesor prava na Američkom univerzitetu i autor knjige o predsjedničkom pomilovanju. "Predsjednik Nixon je razmišljao o tome, ali se na kraju odlučio da to ne učini."

Oni koji vjeruju da se predsjednik može samooprostiti tvrde da u Ustavu nema ništa u surptonosti sa tim. Lider Amerike, kažu, ima moć pomilovanja federalnih zločina, a ako i sam počini federalni zločin, onda bi trebalo da bude u mogućnosti da se pomiluje za to djelo.

Ali oni koji zastupaju suprotno gledište - a oni su u većini - tvrde da sam čin "davanja pomilovanja" podrazumijeva bilateralni potez koji uključuje dvoje ljudi.

"Upotreba riječi pomilovanje obično označava da jedna osoba pomiluje drugu. To je način na koji se to u istoriji shvatalo", rekao je Steve Mulroy​, profesor prava na Univerzitetu u Memphisu.

Štaviše, rekao je on, samopomilovanje je u suprotnosti sa dugogodišnjim američkim pravnim principom, ukorijenjenim u engleskom pravu, da čovjek ne može biti sudija u svom slučaju.

"Iz tog razloga, iako je moć pomilovanja vrlo široka, a Vrhovni sud nikada nije definitivno presudio, većina ustavnih eksperata rekla bi da ne možete sami da se pomilujete", rekao je Mulroy.

Godine 1974. Sekretarijat za pravosuđe pravde razmotrao je to pitanje. Odgovor do kojeg je došao bio je - ne.

Samopomilovanje bilo bi u suprotnosti sa "osnovnim pravilom da niko ne smije biti sudija u njegovom slučaju", napisano je u bilješci Odjeljenja Kancelarije pravnog savjetnika (link na dokument na engleskom jeziku).

Dopis ostaje politika Sekretarijata za pravosuđe.

Kako bi izgledalo samopomilovanje?

Naravno, to ne znači da predsjednik možda neće pokušati da samog sebe pomiluje.

Ako se odluči za samopomilovanje, vjerovatno bi sebi izdao "potpuno i bezuslovno pomilovanje", procjenjuju pravni stručnjaci.

Po prvilu, kada predsjednik pomiluje nekoga, u dokumentu o pomilovanju preciziraju se optužbe zbog kojih je taj neko pomilovan, kao što je bio slučaj sa Trumpovim nedavnim pomilovanjem nekoliko bivših saradnika.

Trump bi se, u svom slučaju, vjerovatno odlučio za pomilovanje, po uzoru na pomilovanje bivšeg predsjednika Richarda Nixona, za sve zločine protiv Sjedinjenih Država, rekla je Caroline Mala Corbin, profesorica prava na Univerzitetu u Miamiju.

Kakve su implikacije predsjedničkog samopraštanja?

Nikada ranije pokušano, Trumpovo samopomilovanje moglo bi da stvori potencijalno opasan presedan za buduće ponašanje predsjednika, smatraju neki pravni stručnjaci.

"Predsjednička samopomilovanja bila bi užasan presedan i omogućila bi predsjednicima da počine najgroznija federana krivična djela i jednostavno se pomiluju", rekla je Corbin.

Oni koji misle da se predsjednik može pomilovati, međutim, ne slažu se sa tim i podsjećaju da postoje druge provjere predsjedničke moći, poput opoziva koji sprovodi Kongres.

Osim toga, pomilovanje ne štiti predsjednika od državnog gonjenja.

Može li se samopolimovanje pravno osporiti?

Iako su predsjednička pomilovanja trajna i ne mogu se poništiti, Trumpovo evetntualno pomilovanje moglo bi da se u budućnosti suoči sa pravnim izazovima.

Biden je jasno rekao da ne podržava da Sekrerarijat za pravosuđe istražuje njegovog prethodnika.

Ali ako bi se Trump pomilovao, to bi moglo podstaći Sekreratijat da podigne optužnicu protiv njega, makar samo da bi testirao ustavnost samopomilovanja.

Osporavanje bi moglo ići do Vrhovnog suda, koji nikada nije odmjeravao tako pitanje, kažu stručnjaci.

"Moglo bi se tvrditi da je ovo pitanje ustavnog zakona koje su morali da riješe sudovi, a ne oni politički motivisani", rekla je Corbin.

Pretnja akcijom Sekretarijata za pravosuđe kao odgovor na samopomilovanje moglo bi odvratiti Trumpa od razmišljanja o pomilovanju, prije svega, dodala je ona.

Može li Trump podnijeti ostavku, pa da ga pomiluje popredsjednik Pence?

Ovo ostaje mogućnost iako Trump nije nagovijestio da planira da podnese ostavku prije isteka mandata 20. januara.

Postoji presedan da predsjednik dobije pomilovanje od svog nasljednika.

Godine 1974., nakon što je Nixon podnio ostavku zbog skandala Watergate, njegov potpredsjednik i nasljednik, Gerald Ford, izdao mu je pomilovanje za sve zločine nad Sjedinjenim Državama.

Dok je Ford insistirao da to čini u nacionalnom interesu, kritičari su pomilovanje uvijek smatrali Niksonovim samopomilovanjem.

See all News Updates of the Day

Historijska odluka Norveške, Irske i Španije - priznanje palestinske države

Ilustracija
Ilustracija

Norveška, Irska i Španija priznale su palestinsku državu u srijedu u historijskom potezu koji je izazvao osudu Izraela i oduševljenje Palestinaca. Izrael je opozvao svoje ambasadore iz Norveške i Irske.

Bila je to munjevita kaskada najava. Prva je bila Norveška, čiji je premijer Jonas Gahr Støre rekao da "ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja".

Gahr Støre je rekao da će skandinavska zemlja zvanično priznati palestinsku državu od 28. maja. “Priznavanjem palestinske države, Norveška podržava arapski mirovni plan,” rekao je.

Nekoliko zemalja Evropske unije je proteklih sedmica naznačilo da planiraju priznanje, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regionu.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali odražava njene poteze, bila je vatreni pristalica rješenja o dvije države između Izraela i Palestinaca.

"Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice rješenja o dvije države i država Izrael", rekao je čelnik norveške vlade. “Palestina ima osnovno pravo na nezavisnu državu.”

Taj potez uslijedio je u trenutku kada su izraelske snage predvodile napade na sjeverne i južne rubove pojasa Gaze u maju, uzrokujući novi egzodus stotina hiljada ljudi, i oštro ograničile protok pomoći, povećavajući rizik od gladi.

Skandinavska zemlja "će stoga smatrati Palestinu nezavisnom državom sa svim pravima i obavezama koje to podrazumijeva", rekao je Gahr Støre.

Razvoj događaja dolazi više od 30 godina nakon što je prvi sporazum iz Osla potpisan 1993. godine. Od tada su "Palestinci poduzeli važne korake ka rješenju dvije države", saopštila je norveška vlada.

U njemu se navodi da je Svjetska banka utvrdila da je palestinska država ispunila ključne kriterije za funkcioniranje kao država 2011. godine, da su izgrađene nacionalne institucije kako bi stanovništvu pružile važne usluge.

"Rat u Gazi i stalno širenje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i dalje znače da je situacija u Palestini teža nego što je bila decenijama", saopštila je norveška vlada.

Također u srijedu, irski premijer Simon Harris dao je svoju najavu, rekavši da je to potez koordiniran sa Španijom i Norveškom, "historijski i važan dan za Irsku i Palestinu". On je rekao da je cilj ovog poteza da se pomogne da se izraelsko-palestinski sukob pomakne ka rješenju, kroz rješenje dvije države.

Irski premijer je rekao da misli da će se i druge zemlje pridružiti Norveškoj, Španiji i Irskoj u priznavanju palestinske države "u narednim sedmicama".

Španski premijer Pedro Sánchez rekao je da će njegova zemlja priznati palestinsku državu 28. maja. Sánchez, španski socijalistički lider od 2018. godine, dao je očekivanu najavu u nacionalnom parlamentu u srijedu.

Sánchez je proveo mjesece obilazeći evropske i bliskoistočne zemlje kako bi dobio podršku za priznanje palestinske države, kao i za mogući prekid vatre u Gazi. Nekoliko puta je rekao da je posvećen tom potezu.

Ranije ovog mjeseca, španski ministar vanjskih poslova José Albares rekao je da je obavijestio američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena o namjeri njegove vlade da prizna palestinsku državu.

Brzi razvoj događaja izazvao je osudu Izraela. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz naredio je izraelskim ambasadorima iz Irske i Norveške da se odmah vrate u Izrael, jer je Norveška rekla da će priznati palestinsku državu, a od Irske se očekuje da učini isto.

Irska i Norveška namjeravaju danas poslati poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati”, rekao je Katz.

Rekao je da bi priznanje moglo omesti napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i da bi prekid vatre manje vjerojatan "nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana". Također je zaprijetio da će opozvati izraelskog ambasadora u Španiji ako ta zemlja zauzme sličan stav.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je norveško priznanje palestinske države i pozvao druge zemlje da slijede.

U izjavi koju je prenijela zvanična novinska agencija Wafa, on kaže da će odluka Norveške, objavljena u srijedu, učvrstiti "pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje" i podržati napore za postizanje rješenja o dvije države s Izraelom.

Biden pušta milion barela goriva iz rezervi u pokušaju da snizi cijene na pumpama

Ljudi pune rezervoare vozila na benzinskoj stanici u Wheelingu, Illinois, 16. maja 2024.
Ljudi pune rezervoare vozila na benzinskoj stanici u Wheelingu, Illinois, 16. maja 2024.

Bidenova administracija je u utorak saopćila da pušta milion barela benzina iz sjeveroistočne rezerve uspostavljene nakon superoluje Sandy u pokušaju da snizi cijene na pumpama ovog ljeta.

Prodaja, iz skladišta u New Jerseyu i Maineu, bit će dodijeljena u koracima od 100.000 barela odjednom.

Ovaj pristup će stvoriti konkurentan proces nadmetanja koji će osigurati da benzin može teći prema trgovcima na malo prije praznika 4. jula i prodati po konkurentnim cijenama, saopštilo je Ministarstvo energetike. Taj potez ima za cilj pomoći "smanjenju troškova za američke porodice i potrošača", navodi se u saopćenju.

Cijene benzina u prosjeku su oko 3,60 dolara po galonu u cijeloj zemlji od utorka, što je 6 centi više nego prije godinu dana, prema AAA (American Automobile Association). Iskorištavanje rezervi benzina jedna je od rijetkih akcija koje predsjednik može sam preduzeti kako bi pokušao kontrolisati inflaciju, što je obaveza izborne godine za stranku koja kontroliše Bijelu kuću.

"Biden-Harris administracija je laserski fokusirana na snižavanje cijena pumpi za američke porodice, posebno kada vozači kreću na put tokom ljetne sezone", rekla je ministrica energetike Jennifer Granholm u izjavi. "Strateškim oslobađanjem ove rezerve između Dana sjećanja i 4. jula, osiguravamo dovoljne tokove opskrbe u tri države (područja) i na sjeveroistoku u vrijeme kada je to najpotrebnije vrijednim Amerikancima."

Tiskovna sekretarica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da se oslobađanje goriva iz sjeveroistočnih rezervi nadovezuje na akcije predsjednika Joea Bidena, demokrate, "na smanjenju troškova plina i energije — uključujući historijska oslobađanja iz Strateških rezervi nafte i najveću investiciju ikada u čistu energiju."

Biden je značajno iscrpio strateške rezerve nafte 2022. godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, spustivši zalihe na najniži nivo od 1980-ih. Potez u izbornoj godini pomogao je stabilizaciji cijena benzina koje su rasle nakon rata u Evropi, ali je izazvao pritužbe republikanaca da se demokratski predsjednik igra politike s rezervom namijenjenom za vanredne situacije u državi.

Ujedinjene nacije obustavljaju distribuciju hrane u Rafi

Žena gleda kroz prozor zgrade koja je oštećena tokom izraelskog bombardovanja u naselju Al-Daraj u gradu Gaza 21. maja 2024. godine (Fotografija AFP)
Žena gleda kroz prozor zgrade koja je oštećena tokom izraelskog bombardovanja u naselju Al-Daraj u gradu Gaza 21. maja 2024. godine (Fotografija AFP)

Ujedinjeni narodi obustavili su distribuciju hrane u Rafahu, na južnoj granici Pojasa Gaze, zbog osiromašenih zaliha i nesigurnosti.

Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a, rekao je u utorak da su distribucijski centri Svjetskog programa za hranu i UNRWA, agencije za palestinske izbjeglice, nedostupni zbog vojne operacije koja je u toku u Rafahu.

Oko 1,1 milion ljudi suočava se s visokim nivoom gladi, saopštile su UN. Prijelaz Rafah u Egipat, nekada glavni ulaz za pomoć, zatvoren je od 6. maja, a nijedan kamion pomoći nije prešao plutajući pristanište izgrađeno od SAD, u dva dana, saopćeno je iz UN-a.

Glasnogovornik WFP-a rekao je da su "humanitarne operacije u Gazi blizu kolapsa". Abeer Etefa je upozorio da će se, ako hrana i druge zalihe ne nastave da ulaze u Gazu u "ogromnim količinama, proširiti uslovi poput gladi".

Osim toga, UNRWA je rekla da njeni zdravstveni centri nisu primili medicinsku zalihu 10 dana, ali zdravstveno osoblje i dalje provodi medicinske konsultacije u svojim centrima koji su i dalje otvoreni.

U međuvremenu, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije je u objavi na X, rekao da je bolnica Al-Awda u sjevernoj Gazi "pod opsadom od 19. maja, i da nikome nije dozvoljeno da izađe ili uđe".

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da su 22 pacijenta, njihovi pratioci i 148 bolničkog osoblja "još uvijek zarobljeni unutra".

Medicinsko osoblje u Al-Awdi prijavilo je snajperski napad na zgradu u ponedjeljak. Artiljerijska raketa pogodila je peti sprat na kojem se nalazi kancelarija uprave, ali nije bilo povređenih.

Šef WHO je pozvao na humanitarni pristup bolnici i hitan prekid vatre.

Više od 900.000 ljudi - oko 40% stanovništva Gaze - raseljeno je u protekle dvije sedmice, uključujući oko 812.000 ljudi iz Rafaha i više od 100.000 drugih u sjevernoj Gazi, rekao je portparol UN-a Dujarric tokom brifinga u ponedjeljak.

On je rekao da je više od 75% Pojasa Gaze — nekih 285 kvadratnih kilometara pod naredbom za evakuaciju usljed eskalacije neprijateljstava.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od AP-a agencije Frans pres i Reutersa.

Ako BiH usvoji energetski i klimatski plan dobija pristup EU fondovima za energetiku

Ako BiH usvoji energetski i klimatski plan dobija pristup EU fondovima za energetiku
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Bosna i Hercegovina do kraja godine treba usvojiti energetski i klimatski plan, poručeno je iz Energetske zajednice. Tako će dobiti pristup EU fondovima u sektoru energetike, što će biti direktna pomoć domaćinstvima u zemlji.

Izraelski zvaničnici zaplijenili opremu AP-a, zaustavili prijenos uživo iz Gaze

Izraelski zvaničnici zaplijenili su kameru i drugu opremu koja pripada Associated Pressu, pozivajući se na zakon o stranim medijima.
Izraelski zvaničnici zaplijenili su kameru i drugu opremu koja pripada Associated Pressu, pozivajući se na zakon o stranim medijima.

Izraelske vlasti su u utorak zaplijenile opremu od The Associated Pressa i zatvorile live feed za Gazu, pozivajući se na novi zakon o stranim medijima.

Izraelski zvaničnici zaplijenili su u utorak kameru i opremu za emitovanje koji pripadaju AP-u na jugu Izraela. Zvaničnici su optužili AP da je prekršio novu izraelsku zabranu Al Jazeere.

Al Jazeera je među hiljadama klijenata koji primaju video prijenose uživo od AP-a, navodi agencija.

Grupe za slobodu medija, američka vlada i Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog incidenta. AP je pozvao izraelsku vladu da poništi akciju.

AP najoštrije osuđuje akcije izraelske vlade da ugasi naš dugogodišnji prijenos uživo koji pokazuje pogled na Gazu i zaplijeni opremu AP-a”, rekla je potpredsjednica za korporativne komunikacije AP-a Lauren Easton u izjavi.

Isključivanje nije bilo zasnovano na sadržaju feeda, već na zlonamjernom korištenju novog zakona o stranim emiterima od strane izraelske vlade”, nastavio je Eaton. “Pozivamo izraelske vlasti da vrate našu opremu i omoguće nam da odmah vratimo naš prijenos uživo kako bismo mogli nastaviti pružati ovo važno vizuelno novinarstvo hiljadama medija širom svijeta.”

U utorak popodne, zvaničnici izraelskog ministarstva komunikacija stigli su na lokaciju AP-a u južnom izraelskom gradu Sderot i zaplijenili opremu, navodi AP. Zvaničnici su agenciji AP dali komad papira koji je potpisao ministar komunikacija Shlomo Karhi i u kojem se navodi da AP krši novi izraelski zakon o stranim emiterima.

Izraelski zvaničnici zaplijenili su video opremu iz stambenog bloka u Sderotu, Izrael, 21. maja 2024.
Izraelski zvaničnici zaplijenili su video opremu iz stambenog bloka u Sderotu, Izrael, 21. maja 2024.

Taj zakon dozvoljava izraelskoj vladi da privremeno zatvori strane novinske kuće za koje se smatra da ugrožavaju državnu sigurnost. Izrael je iskoristio zakon da zatvori Al Jazeeru ranije u maju, što je bio potez koji su naširoko osudile grupe za slobodu medija.

AP je emitovao opšti prikaz sjeverne Gaze neposredno prije nego što je oprema zaplijenjena.

Zapljena je uslijedila nakon prošlosedmičnog usmenog naređenja da se prekine prenos uživo o Gazi, kojeg AP nije ispoštovao.

"U skladu sa odlukom vlade i uputstvima ministra komunikacija, ministarstvo komunikacija će nastaviti da preduzima sve potrebne mere za ograničavanje emitovanja koje štete bezbjednosti države", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi AP.

Udruženje stranih novinara u Jerusalimu izrazilo je zabrinutost u izjavi da bi incident “mogao omogućiti Izraelu da blokira medijsko praćenje gotovo bilo kojih vijesti iz nejasnih sigurnosnih razloga”.

Nacionalni pres klub u Washingtonu također je osudio incident.

"Nije bilo nikakvog strateškog razloga za ove akcije, koje su dio obrasca agresije na novinarske organizacije od strane Izraela", rekla je predsjednica Nacionalnog pres kluba Emily Wilkins u izjavi.

Reporteri bez granica su u međuvremenu opisali incident kao "skandaloznu cenzuru".

Vlada SAD-a je također izrazila zabrinutost zbog ovog poteza. Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima u avionu predsjednika Joea Bidena da je "ovo očito zabrinjavajuće i da želimo to ispitati".

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a, nazvao je incident "prilično šokantnim".

Novinari moraju biti u mogućnosti da slobodno rade svoj posao.AP, kao i svim novinskim organizacijama, treba omogućiti da svoj posao obavlja slobodno i bez bilo kakvog uznemiravanja”, rekao je Dujarric novinarima.

Taj potez dolazi usred tekućeg rata između Izraela i Hamasa, koji je pokrenut 7. oktobra kada je Hamas napao južni Izrael, ubivši 1.200 ljudi i uzevši 250 talaca. Od tada je ubijeno više od 35.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje u svom broju ne pravi razliku između civila i boraca.

Rat se pokazao posebno smrtonosnim za novinare. Do 21. maja, od početka rata ubijeno je 105 novinara, uključujući 100 Palestinaca, dva Izraelca i tri Libanonaca, prema Komitetu za zaštitu novinara.

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su iz Associated Pressa i Reutersa.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG