Linkovi

Trump bi mogao da se suoči sa izazovima u organizovanju podrške republikanaca


Bivši predsjednik Donald Trump i bivša prva dama Melania Trump, Mar a Lago, Palm Beach, Florida.
Bivši predsjednik Donald Trump i bivša prva dama Melania Trump, Mar a Lago, Palm Beach, Florida.

U danima koji su prethodili najavi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u utorak uveče da će ponovo tražiti predsjedničku nominaciju Republikanske partije 2024. godine, uticajni glasovi u konzervativnim političkim krugovima izrazili su svoje protivljenje ideji da mu ponovo predaju stranku.

Sa Trumpom koji je vodio stranku poslije izbora 2016. godine, republikanci su izgubili kontrolu nad Predstavničkim domom 2018. Zatim je 2020. godine, uprkos njegovim lažnim tvrdnjama o suprotnom, Trump izgubio predsjedničke izbore od Joea Bidena i gledao kako je i njegova stranka izgubila kontrolu u Senatu.

Prošle nedjelje, na izborima na kojim se očekivalo da će dominirati, republikanci nisu uspjeli da preuzmu Senat, a kako sada stvari stoje u Predstavničkom domu imaće vrlo malu razliku. Jedan od razloga za loš učinak GOP-a (nadimak republikanske stranke, prim. nov) bio je taj što su brojni kandidati, koje je Trump lično podržao, imali lošiji učinak od drugih, više mainstream republikanskih kandidata.

U utorak ujutru, Ken Griffin, milijarder i osnivač fonda Citadel i veliki donator republikanaca, izrazio je ono o čemu su mnogi u stranci očigledno razmišljali.

„Volio bih da mislim da je Republikanska partija spremna da ode dalje od nekoga ko je za ovu stranku bio tri puta gubitnik”, izjavio je Griffin na događaju koji je sponzorisao Bloomberg News u Singapuru.

„Bolesni i umorni od gubitaka”

Griffin nije usamljen u svom uvjerenju da republikanci treba da se distanciraju od bivšeg predsjednika. Nekada prijateljski izabrani lideri i publikacije su također prihvatili takvo stanovište.

Poslije lošijeg učinka stranke od očekivanog na kongresnim izborima 9. novembra, konzervativni Wall Street Journal je napisao protiv Trumpa: „Od svoje nevjerovatne pobjede 2016. godine protiv ne baš omiljene Hillary Clinton, gospodin Trump ima savršenu evidenciju izbornog poraza.”

U uvodniku se dodaje: „Sada je gospodin Trump pokvario izbore 2022. i mogao bi da demokratama preda Senat na još dvije godine. Gospodin Trump je imao političke uspjehe kao predsjednik, uključujući smanjenje poreza i deregulaciju, ali je doveo republikance u jedan politički fijasko za drugim. 'Toliko ćemo mnogo pobijediti', rekao je jednom gospodin Trump, 'da ćete se razboljeti i umoriti od pobjede.' Možda su do sada republikanci umorni od gubitaka”, navodi se u uvodniku.

Mnogi u stranci se okreću od Trumpa i traže nekoga da zauzme njegovo mjesto, a najvjerovatniji kandidat je guverner Floride Ron DeSantis, koji dijeli mnoge Trumpove atribute kada je u pitanju antagonizacija političke ljevice, i koji je prošle nedjelje ponovo izabran u svojoj državi sa razlikom od skoro 20 procentnih poena.

Pristalice republikanskog guvernera Floride Rona DeSantisa tokom njegove izborne noći na kongresnim izborima u SAD 2022, Tampa, Florida, 8. novembar 2022.
Pristalice republikanskog guvernera Floride Rona DeSantisa tokom njegove izborne noći na kongresnim izborima u SAD 2022, Tampa, Florida, 8. novembar 2022.

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, republikanska senatorka Cynthia Lummis je rekla: „Pitanje je ko je trenutni lider Republikanske partije? Oh, znam ko je, Ron DeSantis … Ron DeSantis je lider Republikanske stranke, htio on to ili ne.”

Suprotstavljanje DeSantisu

Neki dugogodišnji posmatrači američkih izbora vjeruju da Trumpova odluka da sada objavi svoju kandidaturu ima za cilj da očisti polje od potencijalnih konkurenata za republikansku nominaciju i posebno blokira DeSantisa.

„Konvencionalna mudrost u politici dugo vremena je bila da možete odbiti svoje izazivače tako što ćete rano prikupiti novac i krenuti rano u igru”, kaže za Glas Amerike Jennifer N. Victor, vanredna profesorica političkih nauka na Školi politike i vlade Schar, Univerziteta George Mason. „I, on očigledno ide na tu vrstu prednosti onog ko prvi preduzima korak.”

Dodatni dokaz zabrinutosti bivšeg predsjednika zbog DeSantisa je to što je nedavno napao guvernera u javnim izjavama. Trump, koji svojim rivalima često daje omalovažavajuće nadimke, DeSantisa je nazivao „Ron Desanktimonijus.”

U dugačkom saopštenju poslije kongresnih izbora, Trump je pokušao da minimizira DeSantisovu reizbornu pobjedu, uz napomenu da je DeSantis pobijedio sa manje glasova nego što je Trump dobio na Floridi u trci 2020. Razlika se vjerovatno može pripisati činjenici da je izlaznost na američke izbore u predsjedničkim godinama mnogo veća nego u nepredsjedničkim godinama, kao što je 2022.

„Trumpizam je i dalje zdrav”

Neki su spekulisali da cilj Trumpove najave, koja je tako blisko pratila izbore, bio da skrene pažnju sa rezultata, koje neki protivnici bivšeg predsjednika koriste kao argument za kritiku njegove odluke da interveniše u toliko izbornih trka.

Međutim, Jennifer Victor je upozorila da ne treba previše čitati rezultate prošlonedjeljnog glasanja. Iako su Trumpovi kandidati možda loše prošli u nekim trkama, ona kaže da je prerano da se otpiše moć pokreta bivšeg predsjednika da oblikuje izbore 2024.

Pristalice navijaju dok bivši predsjednik Donald Trump najavljuje treću kandidaturu za predsednika u Mar-a-Lagu, Florida, 15. novembar 2022.
Pristalice navijaju dok bivši predsjednik Donald Trump najavljuje treću kandidaturu za predsednika u Mar-a-Lagu, Florida, 15. novembar 2022.

„Da su republikanci bili pobijeni — zaista pobijeni — na ovim izborima, a demokrate dobile mjesta u Predstavničkom domu, onda mislim da bi razgovor o izbacivanju Trumpizma iz stranke bio mnogo jači”, kaže Victor. „Ali pošto se to nije desilo, pošto je to bio više pomiješan rezultat, mislim da postoji mnogo dokaza da je Trumpizam i dalje prilično zdrav i vjerovatno najveća, najsnažnija koalicija unutar stranke.”

U potrazi za alternativom

Drugi stručnjaci se, međutim, pitaju da li će dobro orkestrirani izazov Trumpu imati priliku za uspjeh. Chris Stirewalt, viši saradnik u Institutu American Enterprise , slaže se da bivši predsjednik zadržava nepokolebljivu podršku dijela Republikanske partije. Ali on kaže da nije jasno da Trumpove ključne pristalice čine dovoljno veliki udio primarnih birača da garantuju Trumpovu nominaciju, ako protivkandidat može da konsoliduje ostatak.

„Postoji mnogo republikanaca koji bi glasali za Trumpa 2024, ali koji se nadaju da neće morati”, ističe za Glas Amerike Stirvolt, bivši politički urednik Fox Newsa. Međutim, rekao je, to ne garantuje da, kao na primarnim izborima 2016, Trump neće moći da manipuliše različititim frakcijama unutar stranke, jednima protiv drugih, sve dok ne bude posljednji preostali kandidat.

„U 2020. godini, demokratski kandidati su naučili su lekciju sa izbora 2016. i odustali su, radije nego da su dozvolili marginalnom kandidatu da dobije nominaciju”, dodao je Stirvolt.

Posmatrajući republikanski teren 2024. godine, kaže Stirvolt, veliko je pitanje da li se koalicija republikanaca, koji radije ne bi vidjeli da Trump ponovo bude nominovan, i onih koji ni pod kojim uslovima ne bi glasali za bivšeg predsjednika, može udružiti iza jednog kandidata dovoljno rano da mu, ili njoj, omogući šansu da se bori protiv bivšeg predsjednika.

XS
SM
MD
LG