Linkovi

Udovica Alekseja Navalnog poziva Ruse na borbu protiv Putina za slobodnu Rusiju


Julia Navalnaja, udovica Alekseja Navalnog, učestvuje na sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije u Briselu, 19. februar 2024.
Julia Navalnaja, udovica Alekseja Navalnog, učestvuje na sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije u Briselu, 19. februar 2024.

Julija Navalnaja, udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, rekla je u ponedjeljak da će nastaviti borbu svog supruga za slobodnu Rusiju i pozvala pristalice da se bore protiv predsjednika Vladimira Putina s većim bijesom nego ikada.

Ruska opozicija nakon smrti Navalnog ostala je bez najharizmatičnijeg i najhrabrijeg lidera dok se Putin priprema za izbore koji će ga zadržati na vlasti najmanje do 2030. godine.

U devetominutnoj video poruci prožetoj bijesom, Navalnaja (47) je rekla da je Putin ubio njenog muža.

Ali ona je rekla da je jedini odgovor na takav zločin nastavak borbe njenog pokojnog muža za slobodnu i prosperitetnu Rusiju. Rusi su, rekla je, željeli da žive drugačije, čak iako je bilo malo nade.

"Želim da živim u slobodnoj Rusiji, želim da izgradim slobodnu Rusiju", rekla je Navalnaja u video poruci pod naslovom "Nastaviću rad Alekseja Navalnog".

"Pozivam te da staneš pored mene", rekla je. "Molim vas da podijelite bijes sa mnom. Bijes, ljutnju, mržnju prema onima koji su se usudili da nam ubiju budućnost."

Navalnaja je optužila ruske vlasti da su sakrile Aleksejev leš i da su čekali da tragovi nervnog agensa Novichok nestanu iz njegovog tijela.

"Vladimir Putin je ubio mog muža", rekla je Navalnaja. "Ubivši Alekseja, Putin je ubio pola mene - pola srca i pola duše."

"Ali ja još uvek imam drugu polovinu i ona mi govori da nemam pravo da odustanem. Nastaviću djelo Alekseja Navalnog, nastaviću da se borim za našu zemlju."

Kremlj je negirao umiješanost u smrt Navalnog i kaže da su tvrdnje Zapada da je Putin odgovoran za smrt neprihvatljive. Putin je upozorio da će biti snažnog odgovora ako strane sile pokušaju da se miješaju u ruske izbore.

Navalni (47) je pao u nesvijest i iznenada preminuo u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji "Polarni vuk" na Arktiku gdje je služio kaznu od tri decenije, saopštila je zatvorska služba.

Kremlj je u ponedjeljak saopštio da je istraga o njegovoj smrti u toku.

Novi vođa opozicije?

Navalnaja je uvijek podržavala svog muža u njegovim bitkama sa ruskim vlastima, prisustvovala njegovim brojnim pojavljivanjima pred sudom, stajala uz njega na skupovima i čekala oslobađanje iz mnogih zatvorskih kazni.

"Glavna stvar koju možemo da uradimo za Alekseja i za sebe je da nastavimo da se borimo", rekla je ona u svojoj video poruci.

"Znam, izgleda da to više nije moguće. Ali treba nam više. Da se svi okupimo u jednu jaku šaku i njom udarimo ovaj pomahnitali režim - Putina, njegove prijatelje, bandite u uniformama, lopove i ubice koji su osakatili našu zemlju."

Navalni je postao poznat prije više od jedne decenije dokumentujući i ismijavajući, kako je rekao, ogromnu korupciju i raskoš "lopova" koji vode Putinovu Rusiju.

"Znamo tačno zašto je Putin ubio Alekseja prije tri dana", rekla je Navalnaja. "Uskoro ćemo vam reći o tome. Definitivno ćemo saznati ko je tačno izvršio ovaj zločin i kako. Navešćemo imena i pokazati lica."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG