Linkovi

Trump: 'Nisam siguran da bi javnost podržala' zatvaranje


Bivši predsjednik Donald Trump govori na konferenciji za novinare u Trump Toweru u New Yorku, 31. maja 2024.
Bivši predsjednik Donald Trump govori na konferenciji za novinare u Trump Toweru u New Yorku, 31. maja 2024.

Bivši američki predsjednik Donald Trump kaže da se može nositi s mogućim zatvaranjem nakon što je osuđen za nezakonit pokušaj da utiče na ishod izbora 2016. na kojima je pobijedio, ali "nije siguran da bi se javnost založila za to".

Trump je za “Fox and Friends Weekend” u snimljenom intervjuu koji je emitovan u nedelju rekao: “Mislim da bi to javnosti bilo teško da prihvati. Znate u određenom trenutku, dolazi do prelomne tačke." Nije širio svoju misao o tome kako bi javnost mogla reagovati.

Trump se osvrnuo na završetak prvog krivičnog suđenja američkom predsjedniku, rekavši: "Bio je to težak kraj".

Iako je pretpostavljeni republikanski predsjednički kandidat 2024. na izborima u novembru protiv predsjednika Joea Bidena, demokrate koji ga je pobijedio na izborima 2020., Trump se suočava s mogućnošću da bude stavljen na uslovnu kaznu ili osuđen na četiri godine zatvora.

Trumpov advokat Will Scharf rekao je u emisiji "Ova sedmica" na ABC-u: "Ne mislim da će predsjednik Trump na kraju biti podvrgnut bilo kakvoj kazni." Rekao je da je Trumpov pravni tim spreman uložiti žalbu na presudu "sve do Vrhovnog suda SAD-a ako je potrebno da se opravdaju prava predsjednika Trumpa".

Trumpova presuda zakazana je za 11. jul, samo nekoliko dana prije početka Republikanske nacionalne konvencije na kojoj planiraju da ga nominuju za nosioca zastave stranke za treći izborni ciklus zaredom.

Trump (77) je rekao da na "mnogo načina" misli da je suđenje "teže za moju porodicu" od njega, žaleći se zbog efekta na njegovu suprugu, bivšu prvu damu Melaniju Trump, koja nije, za razliku od troje njegove odrasle djece, prisustvovala bilo koje od sudskih sjednica. Neka od najupečatljivijih svjedočenja bila su fokusirana na dvije žene i njihove tvrdnje o seksualnim odnosima s Trumpom deceniju prije izbora 2016., veze koje je on negirao.

"Ona je dobro", rekao je Trump o svojoj supruzi. „Mislim da joj je teško [što] mora da sluša sve ove stvari. Ona mora da pročita sva ova s.anja.”

O tužiocima u predmetu je rekao: „Oni su ovo uradili da naprave pustoš... sva ta pokvarena imena. Ovo su loši ljudi. Oni su bolesni.

A meni nije dozvoljeno ni da se branim zbog naredbe o zabrani govora”, tvrdio je iako je odbio svjedočiti u svoju odbranu, što je i bio njegov izbor.

Trumpu nije bilo zabranjeno da napada optužbe protiv njega ili sudiju Vrhovnog suda New Yorka Juana Merchana, ali je blokiran naredbom da napadne svjedoke protiv njega, uključujući dvoje ključnih koji su dugo svjedočili, bivšeg Trumpovog političkog fiksera Michaela Cohena i zvijezdu porno filmova Stormy Daniels.

Kako možeš imati svjedoka takvog i takvog, a da mu ne smijem spominjati ime?” Tramp je rekao za Cohena.

Merchan je presudio da je Trump prekršio naredbu, proglasivši 10 puta nepoštovanje suda i kaznivši ga sa 10.000 dolara.

Nakon što je saslušala pet sedmica svjedočenja, njujorška porota je prošle sedmice osudila Trumpa da je naredio Cohenu da plati 130.000 dolara u tajnom novcu neposredno prije izbora 2016. Daniels kako bi utišao njenu tvrdnju da je imala jednovečernji sastanak s Trumpom na golf turniru slavnih. Svjedočenje ranije na suđenju pokazalo je da je tabloid National Enquirer platio 150.000 dolara Playboy modelu Karen McDougal da pokopa svoju tvrdnju o višemjesečnoj aferi s Trumpom iako ona nije pozvana kao svjedok u slučaju.

Dogovor o tajnom novcu s Daniels nije bio protivzakonit, ali nakon dva dana razmatranja, njujorška porota je osudila Trumpa za sve 34 optužbe za krivična djela s kojima se suočio da je sakrio nadoknadu Cohenu za tajni novac za 2017. označivši to u svojoj korporativnoj evidenciji na adresi Trump Organization kao novac da plati Cohenu za njegov pravni posao.

Cohen je svjedočio da je Trump dva puta odobrio shemu nadoknade, uključujući jednom na sastanku u Bijeloj kući ubrzo nakon što je Trump preuzeo predsjedništvo početkom 2017.

"Platio sam pravni trošak, a oni kažu da je to optužba", rekao je Tramp, nastavljajući odbranu koju je iznosio tokom suđenja iako je porota odbacila njegovu tvrdnju.

Trumpova odbrana napala je Cohena kao serijskog lažova u koji se ne može vjerovati.

Cohen je osuđeni krivokletnik koji se također izjasnio krivim za poreznu prevaru i kršenje finansiranja kampanje povezano s isplatom novca. Odležao je 13½ mjeseci u saveznom zatvoru, a potom se pretvorio u Trumpovog kritičara i svjedočio nadajući se da će biti osuđen.

U intervjuu Foxu, Trump je nastavio napadati optužbe protiv njega i rekao da će se žaliti na presudu.

Također se požalio da je suđenje održano u New Yorku, koji je velikom većinom glasao protiv njega i 2016. i 2020. i gdje su demokrate znatno više od republikanaca.

"Imali ste porotu iz određenog ubjeđenja", rekao je Trump, iako su i njegovi advokati i tužioci provjerili pozadinu 12 porotnika prije nego što su sjeli da saslušaju slučaj.

Dugogodišnji Trampov kritičar, predstavnik Predstavničkog doma Adam Šif, rekao je u nedelju za CNN-ovu emisiju “State of the Union”: “Ako ne želite da vam se sudi pred njujorškom porotom, onda možda nemojte činiti toliko zločina u Njujorku. Prilično je jednostavno.

Trump je tvrdio da je slučaj koordinirao Biden i Bijela kuća, iako Trump nije pružio dokaze za to. Slučaj je protiv Trumpa pokrenuo njujorški tužilac Alvin Bragg.

XS
SM
MD
LG