Linkovi

Trump dobio pauzu u presudi o prevari od 454 miliona dolara. Izbjegao zapljenu imovine


Bivši američki predsjednik Donald Trump napušta pretpretresno ročište sa svojim timom odbrane, u New Yorku, SAD, 25. marta 2024. Mary Altaffer/Pool preko REUTERS-a
Bivši američki predsjednik Donald Trump napušta pretpretresno ročište sa svojim timom odbrane, u New Yorku, SAD, 25. marta 2024. Mary Altaffer/Pool preko REUTERS-a

Donald Trump je dobio pauzu svoje presude o građanskoj prevari vrijednoj 454 miliona dolara ako u roku od 10 dana uplati obveznicu od 175 miliona dolara, što je pobjeda bivšeg predsjednika SAD, koja blokira vlastima države New York da počnu plijeniti njegovu imovinu.

Državni žalbeni sud srednjeg nivoa odobrio je Trumpov zahtjev da se odgodi izvršenje presude protiv njega od 16. februara zbog precijenjenja njegove neto vrijednosti i vrijednosti nekretnina kako bi prevario investitore i zajmodavce dok razmatra njegovu žalbu u ovom slučaju.

Ova odluka olakšava akutnu krizu gotovine koju su izazvali Trumpovi sve veći pravni troškovi.

Ured državnog tužioca i Trumpovi advokati nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Trump je, u želji da povrati predsjedništvo ove godine, na društvenim mrežama rekao da bi mogao biti primoran da proda imovinu po potencijalno "fatalnim prodajnim cijenama" kako bi položio obveznice u slučaju koji vodi državna tužiteljica New Yorka Letitia James.

Trump je republikanski kandidat koji izaziva demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima u SAD 5. novembra.

Prije nego što je pauza odobrena, Trump je imao rok do ponedjeljka da plati prije nego što je James mogla zatražiti od suda da počne plijeniti njegovu imovinu kako bi ispunio presudu, uključujući cijenjene nekretnine poputone na 40 Wall Street na Menhetnu.

Trump i dalje mora da balansira prikupljanje novca i za svoju kampanju i za svoje pravne troškove - troškovi koji će vjerovatno porasti dok se suoči sa četiri predstojeća krivična suđenja. Trump se izjasnio da nije kriv u krivičnim predmetima i negirao je nepravde u svim slučajevima.

Zastava koja prikazuje bivšeg američkog predsjednika Trumpa ispred Trump Towera u New Yorku.
Zastava koja prikazuje bivšeg američkog predsjednika Trumpa ispred Trump Towera u New Yorku.

U parničnom postupku u New Yorku, Trump je proglašen odgovornim za prevaru napuhivanja svoje neto vrijednosti za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uslove zajma i osiguranja. On je rekao da je slučaj politička osveta.

Prije tromjesečnog suđenja bez porote na Menhetnu, sudija Arthur Engoron otkrio je da je Trump bio upleten u prevaru precjenjivanjem imovine, uključujući njegovo imanje Mar-a-Lago na Floridi, njegov penthouse stan u Trump Toweru na Menhetnu i razne poslovne zgrade i golf kursevi. Suđenje se prvenstveno fokusiralo na to koliko bi Trump trebao platiti kazni.

Tramp je u drugom slučaju 8. marta dao garanciju od 91,6 miliona dolara za pokriće presude za klevetu od 83,3 miliona dolara za spisateljicu E. Jean Carroll, koja je rekla da ju je oklevetao označivši je lažovom nakon što ga je optužila da ju je silovao prije decenija. Trump je negirao krivnje i uložio je žalbu.

Krivični slučajevi s kojima se Trump suočava potiču iz njegovih napora da poništi svoj izborni poraz od Bidena 2020., njegovog rukovanja povjerljivim dokumentima nakon što je napustio funkciju 2021. i tajnog novca koji je prije izbora 2016. godine isplaćen porno zvijezdi koja je rekla da je imala seksualni odnos s njim godine ranije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG