Linkovi

Advokati: Trump nema para za žalbu na kaznu od 454 miliona


Bivši predsjednik Donald Trump pred vrhovnim sudom države New York, 11. januara 2024.
Bivši predsjednik Donald Trump pred vrhovnim sudom države New York, 11. januara 2024.

Pažljivo građeni imidž Donalda Trumpa kao "samostvorenog" tajkuna pretrpio je ponižavajući udarac kada su njegovi advokati u ponedjeljak priznali da on nema dovoljno gotovine da uloži žalbu na kaznu od 464 miliona dolara zbog finansijskih prevara, odnosno "napuhavanja" vrijednosti svoje imovine.

Trump - koji je republikanski kandidat na novembarskim predsjedničkim izborima u SAD - namjerava da se žali na presudu građanskog suda u New Yorku donijetu u februaru, što bi automatski zaustavilo sprovođenje sudske odluke.

Međutim, prvo mora da položi novac na račun apelacionog suda ili položi garanciju na puni iznos, a 30 osiguravajućih kompanija je odbilo njegove zahtjeve da mu pomognu, naveli su advokati u novom sudskom podnesku.

Trumpovi problemi da prikupi gotovinu otvaraju mogućnost da bi država New York mogla da počne zaplijenu imovine bivšeg predsjednika već narednog ponedeljka ukoliko sud ne pristane na odlaganje izvršenja presude.

"Optuženi su se suočili sa nepremostivim teškoćama u dobijanju bankovne garancije na puni iznos od 464 miliona dolara kako bi podneli žalbu", naveo je advokat Trump organizacije Alan Garten u sudskom podnesku.

Sudija Arthur Engoron prošlog meseca je presudio da su Trump i njegova kompanija nezakonito preuveličavali vrijednost svog bogatstva i manipulisali vrednošću imovine kako bi dobili povoljne kredite od banaka i povoljne uslove od osiguravajućih kompanija.

Uz kamate, Trump duguje državi New York 456,8 miliona dolara. Ukupno, on i drugi optuženi među kojima su direktori njegove kompanije duguju 467,3 miliona. Da bi dobili bankovnu garanciju, od njih se zahtijeva da polože kolateral u vrijednosti od 557 miliona dolara, naveli su Trumpovi advokati.

Trump je prošlog mjeseca uspio da prikupi novac za odvojenu garanciju na sumu od 91,6 miliona, dok se žali na presudu po tužbi njujorške spisateljice E. Jean Caroll, koja ga je tužila za seksualni napad i defamaciju.

Kolumnistkinja E. Jean Caroll ispred federalne sudnice na Manhattanu, 26. januara 2024. (Foto: Rojters/Brendan Mcdermid)
Kolumnistkinja E. Jean Caroll ispred federalne sudnice na Manhattanu, 26. januara 2024. (Foto: Rojters/Brendan Mcdermid)

Međutim, njegovi advokati kažu da vodeće firme koje pružaju garancije imaju unutrašnju politiku da ne primaju nekretnine kao kolateral u slučajevima finansijskih prevara, a mnoge ne žele da pređu granicu od 100 miliona dolara.

Zato je jedina opcija za Trumpa da plati u gotovini, ili ekvivalentu gotovine, garanciju na traženi iznos. Trump je u aprilu 2023, kada je davao iskaz u istom slučaju, rekao da ima "znatno više od 400 miliona dolara u kešu", ali je do tada već razvio reputaciju osobe koja preuveličava svoje bogatstvo.

Zatim je od apelacionog suda tražio da odloži rok za polaganje garancije, dok se ne sasluša njegova žalba, navodeći da je vrijednost njegovog carstva nekretnina daleko veća od sume koju duguje.

Također je zatražio da položi garanciju u manjem iznosu, ali je glavna tužiteljica New Yorka Letitia James uložila prigovor, navodeći da će Trump "pokušati da izbjegne sprovođenje sudske odluke, ili da ga oteža."

Čak i uz pruženu garanciju, Trump bi morao da plaća velike kamate tokom procesa žalbe koji bi mogao da traje godinama, osim ako ne položi punu sumu kazne na sudski račun.

XS
SM
MD
LG