Linkovi

Trump pomilovao bivšeg savjetnika koji je lagao o umiješanosti Rusije u izbore


ARHIVA - Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flynn i njegova advokatica Sidney Powel izlaze iz federalnog suda u Washingtonu 24. juna 2019.
ARHIVA - Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flynn i njegova advokatica Sidney Powel izlaze iz federalnog suda u Washingtonu 24. juna 2019.

Predsjednik Donald Tuamp je pomilovao bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina (Michael Flynn), i u posljednjim danima svoje administracije kritikovao istragu Rusije, za koju svo vrijeme tvrdi da je politički motivisana.

"Velika mi je čast da saopštim da je general Majkl T. Flin dobio puno pomilovanje", napisao je Trump. "Čestitke generalu Flinu i njegovoj divnoj porodici. Znam da ćete sada imati zaista fantastičan Dan zahvalnosti!"

Flin je drugi Trumpov saradnik osuđen u okviru istrage Rusije koji je dobio pomilovanje. Predsjednik je, takođe, skratio kaznu dugogodišnjem saradniku Rodžeru Stounu samo nekoliko dana prije nego što je trebalo da počne da služi zatvorsku kaznu.

To je dio pokušaja da se ukinu rezultati istrage koja je godinama bacala sjenku na njegovu administraciju i dovela do krivičnih optužnica protiv šestoro Trumpovih saradnika.

Predsjednikovim pomilovanjem se ukida krivični postupak protiv Flina upravo u trenutku kada je federalni sudija razmatrao da li će da uvaži zahtjev Sekretarijata za pravosuđe da odbaci tužbu protiv Flina, uprkos sopstvenom priznanju generala da je lagao FBI o svojim kontaktima sa Rusima.

Dok Trump privodi kraju svoj mandat u Bijeloj kući, njegov potez će vjerovatno izazvati entuzijazam pristalica koje su pomno pratile Flinov slučaj i podržavale penzionisanog generala, koga su videle kao žrtvu nepravednog sudskog progona. Sam Trump je više puta srdačno govorio o Flinu, iako su ga članovi tima specijalnog tužioca Roberta Malera veličali kao uzornog saradnika u istrazi veza između Rusije i Trampove kampanje 2016.

Pomilovanje je posljednji korak u slučaju koji je imao brojne obrte tokom protekle godine, nakon što je Sekretarijat za pravosuđe naglo odustao od procesa protiv Majkla Flina, tvrdeći da FBI nikada nije ni trebalo da ga ispituje, da bi zatim federalni sudija Emet Saliven odbio taj zahtjev i postavio spoljnog savjetnika, bivšeg sudiju, da iznosi argumente protiv vladinog zahtjeva.

Zatim je odluku tročlane komisije kojom se Salivenu naređuje da odbaci slučaj poništio apelacioni sud u punom sastavu, koji je vratio pitanje Salivenu na razmatranje. Na pretresu u septembru, Flinova advokatica Sidni Pauel rekla je sudiji da je razgovarala o Flinovom slučaju sa Trumpom ali je takođe rekla da ne želi pomilovanje - navodno zato što je željela da Flina sud oslobodi krivice.

Pauel je proteklih nedelja skrenula pažnu javnosti kao "lice" Trumpovih pokušaja da preokrene rezultate izbora na kojima je izgubio od novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena, ali se Trampov pravni tim kasnije distancirao od nje, nakon što je iznijela seriju nepotvrđenih tvrdnji o zavjeri da se "namjeste" izbori.

Flin je, zahvaljujući Trumpovom pomilovanju, pošteđen eventualne zatvorske kazne, koju je Saliven mogao da izrekne u slučaju da odluči da odbaci zahtjev Sekretarijata za pravosuđe. Zahtjev je u maju, poslije revizije cijelog slučaja, podnio federalni tužilac iz Sent Luisa, koga je imenovao Vilijam Bar, sekretar za pravosuđe.

Flin je priznao da je slagao agente Federalnog istražnog biroa kada je rekao da nije razgovarao sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu, Sergejem Kisljakom, o sankcijama koje je odlazeća Obamina administracija uvela Rusiji zbog miješanja u izbore. Tokom tog razgovora, Flin je pozvao ambasadora Kisljaka da Rusija bude "umjerena" u odgovoru na sankcije i uvjerio ga da će "moći da imaju bolji razgovor" o odnosima dvije zemlje nakon što Trump postane predsjednik.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin izlazi iz federalne sudnice posle odlaganja izricanja presude u Vašingtonu, 18. decembra 2018.
Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin izlazi iz federalne sudnice posle odlaganja izricanja presude u Vašingtonu, 18. decembra 2018.

Taj razgovor je izazvao uznemirenje FBI-ja, koji je u to vrijeme istraživao da li je postojala koordinacija Trumpovog izbornog štaba i Rusije da bi se izbori okrenuli u Trumpovu korist. Pored toga, zvaničnici Bijele kuće su javno tvrdili da Flin i Kisljak nisu razgovarali o sankcijama.

Međutim, prošlog maja, Sekretarijat za pravosuđe je naglo promijenio stav u slučaju. Saopšteno je da FBI nije imao osnova da ispituje Flina o Kisljaku, kao i da bilo koje izjave koje je eventualno dao nisu bile relevantne za FBI-jevu širu kontraobavještajnu istragu. Sekretarijat za pravosuđe se pozvao na interne bilješke biroa, koje su pokazale da su agenti planirali da nedjeljama ranije privedu kraju istragu Flina.

Flin je smijenjen sa položaja savetnika za nacionalnu bezbjednost u februaru 2017, nakon što je objelodanjeno da je zaista razgovarao o sankcijama sa Kisljakom, kao i da su bivši zvaničnici Obamine administracije upozorili Bijelu kuću da bi mogao da bude predmet ucjene.

Flin je bio jedan od prvih predsjednikovih saradnika koji su priznali krivicu u Malerovoj istrazi, i sarađivao je mjesecima sa istražiteljima. Bio je tako kooperativan da tužioci nisu preporučili zatvorsku kaznu i nagovijestili da bi bili zadovoljni i uslovnom kaznom.

Međutim, na dan kada je trebalo da mu se izrekne kazna, nakon što je sudija Saliven izrekao oštar komentar o njegovom ponašanju, Flin je zatražio da se pretres prekine kako bi mogao da nastavi da sarađuje i dobije blažu kaznu. Poslije toga je angažovao nove advokate, među kojima je bila i Pauel, konzervativna komentatorka i glasna kritičarka Malerove istrage - koja je zauzela stav veće konfrontacije sa vladom.

Advokati su optužili tužioce da su utajili dokumenta i dokaze koji su bili povoljni po Flinov slučaj, i više puta istakli da je jedan od dvoje agenata koji su intervjuisali Flina otpušten iz Federalnog istražnog biroa zbog slanja pogrdnih SMS poruka o Trumpu za vrijeme izbora 2016.

XS
SM
MD
LG