Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe traži odbacivanje optužbi protiv Trumpovog bivšeg savjetnika


Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Michael Flynn.
Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Michael Flynn.

Sekretarijat za pravosuđe SAD zatražio je da se obustavi sudski postupak protiv Michaela Flynna, bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Donalda Trumpa.

To je učinjeno poslije rastućeg pritiska predsjednika i njegovih saradnika, a demokrate su optužile sekretara za pravosuđe Williama Barra da politizuje pravosuđe time što ispunjava Trumpove želje i štiti njegove prijatelje od sudskih procesa, piše Reuters.

Michael Flynn, nekadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući, priznao je da je lagao FBI o svojim kontaktima sa Rusima, nakon istrage koja se vodila o vezama Trumpove kampanje i Rusije.

Sekretarijat za pravosuđe SAD je u četvrtak podnio zahtjev okružnom sudiji Emmetu Sullivanu, koji je vodio Flynnov slučaj, da odbaci optužbe. Sudije obično prihvate takve zahtjeve, ali imaju pravo da postavljaju pitanje zbog čega se to od njih traži, pa čak i da odbiju zahtjev - što je u ovom slučaju malo vjerovatno.

Predsjednik Donald Trump je često u javnosti napadao postupak koji se vodi protiv Flynna, a u martu ove godine optužio je Sekretarijat za pravosuđe i FBI da su uništili život Flynnu i njegovoj porodici i rekao da razmišlja da pomiluje svog bivšeg savjetnika.

Flynn je jedan od nekolicine Trumpovih saradnika koji su bili obuhvaćeni istragom Roberta Muellera o tome da li su Rusi pomogli Trumpu da pobijedi na izborima i da li je predsjednik opstruisao pravdu. Nekadašnji bliski saradnici predsjednika Roger Stone i Paul Manafort osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne.

Sekretarijat za pravosuđe sada u zahtjevu sudu navodi da sumnja da je intervju, koji su istražitelji FBI vodili sa Flynnom u januaru 2017, rađen na "legitimnim osnovama" i da Flynnove izjave nisu dovoljni dokaz.

"Ovdje nije ustanovljeno krivično djelo. Nije bilo osnova ni za kontraobavještajnu istragu o Flynnu u toj fazi", rekao je sekretar za pravosuđe William Barr u intervjuu za CBS.

Neposredno prije nego što je Sekretarijat za pravosuđe podnio zahtjev sudu da se odbace optužbe, sa Flynnovog slučaja se povukao dugogodišnji, karijerni tužilac Brandon Van Grack​.

Flynn je otpušten poslije 24 dana iz Bijele kuće kada je utvrđeno da je slagao FBI o svojim kontaktima sa ruskim ambasadorom u Washingtonu Sergejem Kislijakom, u sklopu istrage koja se vodila o dosluhu Trumpa i Rusije.

Prema optužnici, Flynn je u decembru 2016. pošto je Trump pobijedio, sa Kislijakom razgovarao o američkim sankcijama Rusiji i zatražio pomoć Moskve za odlaganje glasanja o rezoluciji u UN koja bi štetila Izraelu.

Flynn je sklopio dogovor o priznanju krivice koji je podrazumijevao i saradnju sa istražiteljima, ali je potom promijenio advokata i tvrdio da su ga istražitelji naveli da laže o svojim kontaktima sa Kislijakom.

Tužilac je zatražio zatvorsku kaznu od 6 godina za Michaela Flynna, ali je izricanje presude nekoliko puta odlagano.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG