Linkovi

Danas počinje suđenje Trumpu u Senatu


U.S. President Donald Trump holds a rally to contest the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, January 6, 2021.
U.S. President Donald Trump holds a rally to contest the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, January 6, 2021.

Drugo suđenje u procesu opoziva bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa počinje u američkom Senatu u utorak 9. februara.

Suđenje počinje mjesec dana nakon smrtonosnog upada u zgradu Kongresa kada je pet osoba preminulo, ali i godinu dana nakon što je Trump oslobođen svih optužbi u prvom suđenju za opoziv.

Demokrate, s jedne strane žele da Trump odgovara za podsticanje na pobunu tokom nasilnog upada u zgradu Kongresa 6. januara, dok republikanci žele da završe ovaj proces što prije.

Za šta se Trump tereti?

Supporters of U.S. President Donald Trump gather at the west entrance of the Capitol during a "Stop the Steal" protest outside of the Capitol building in Washington D.C. U.S. January 6, 2021.
Supporters of U.S. President Donald Trump gather at the west entrance of the Capitol during a "Stop the Steal" protest outside of the Capitol building in Washington D.C. U.S. January 6, 2021.

Zvanično Zastupnički dom Kongresa izglasao je 13. januara sa 232 glasa za opoziv Trumpa zbog “podsticanja na nasilje”. Za razliku od prošlogodišnjeg opoziva kada niti jedan republikanski zastupnik nije glasao za opoziv, ove godine glasalo je deset zastupnika.

Trumpa se optužuje da podstakao svoje pristalice na pobunu govorom kojeg je održao u blizini Bijele kuće 6. januara, kada je okupljenima rekao da se trebaju “pakleno boriti”, te je predložio da krenu prema zgradi Kongresa kako bi podstakli republikanske zastupnike da ponište volju glasača. U to vrijeme u Capitolu se održavalo potvrđivanje izborne pobjede Joe Bidena.

Nakon govora, njegove pristalice upale su u zgradu Kongresa kako bi pokušali zaustaviti proces potvrđivanja rezultata. Pet osoba je preminulo kao rezultat upada.

Očekuje se da će zastupnici koji će voditi suđenje oslanjati se na mnogobrojne video zapise upada, zajedno sa govorom kojeg je Trump održao uoči toga.

“Imamo neobičnu okolnost u kojoj već prvi dan suđenja, kada menadžeri dođu u Senat, već će biti više od 100 svjedoka prisutno”, rekao je demokratski zastupnik Adam Schiff koji je vodio prvo suđenje za opoziv Trumpu.

Demokrate smatraju da nije u pitanju samo osuda Trumpa, već i pozivanje bivšeg predsjednika na odgovornost, čak iako više nije predsjednik. Za republikance, suđenje će testirati njihovu lojalnost Trumpu.

„Politički teatar”

A view of the U.S. Capitol building.
A view of the U.S. Capitol building.

Trumpov pravni tim optužio je demokrate u Donjem domu za učešće u “političkom teatru” te smatraju da je suđenje neustavno jer Trump više nije predsjednik.

“Ovo je sebičan potez demokratskog liderstva u Zastupničkom domu da se hvata za osjećaje užasa i zbunjenosti koje su obuzeli sve Amerikance u cijelom političkom spektru nakon što su vidjeli uništenje u Capitolu 6. januara”, napisali su Trumpovi advokati dan pred suđenje u Senatu.

Oni su također ranije porekli da je Trump igrao ulogu u podsticanju nasilja, te su rekli da Senatu nedostaje ovlasti da sude Trumpu kao privatnom građaninu, kao i to da nemaju nadležnosti da mu zabrane ponovo da se kandiduje.

Podrška Trumpu

Većina Amerikanaca, njih 56 posto, podržava osudu Trumpa u Senatu i zabranu da se ikada više kandiduje na javnu funkciju, pokazuju podaci istraživanje američke ABC televizije.

Nakon samog upada nasilnih pristalica brojni republikanski senatori, uključujući lidera republikanaca u Senatu Mitcha McConnella, osudili su nasilje, a pojedini su i okrivili Trumpa.

No, posljednjih sedmica republikanci su se okupili oko Trumpa, uz tvrdnje da ga njegovi komentari ne čine odgovornim za nasilje. Pojedini, kao i njegov pravni tim pozivaju se na Prvi amandman američkog ustava i pravo na slobodu govora.

Senator Roger Wicker opisao je Trumpovo suđenje kao “besmislenu stranačku razmjenu poruka”. Senator Rand Paul nazvao je suđenje farsom sa “nula šanse za osudu”.

Sentor Lindsey Graham, jedan od Trumpovih pristalica kaže kako vjeruje da su postupci bivšeg predsjednika pogrešni, ali da nije na Senatu da mu sudi.

Senator Bill Cassidy rekao je za NBC televiziju da su demokrate uradile “veoma loš posao” u izgradnji slučaja protiv Trumpa.

“Da se ovo desilo u Sovjetskom Savezu, nazvali bi ovo suđenje spektaklom”, rekao je on.

Sa druge strane, demokratski senator Chris Murphy kaže da Senat ima “ustavnu odgovornost” da održi suđenje za opoziv.

“Jasan je presedan Senata da krene naprijed sa procesom opoziva nakon što se pošalje optužba pa čak i kada osoba završi mandat, tako da moja analiza počinje i završava sa time šta je moja ustavna obaveza”, rekao je Murphy.

Suđenje

Article of impeachment against former president Trump delivered to Senate
Article of impeachment against former president Trump delivered to Senate

Devet demokrata iz Zastupničkog doma djelovat će kao “menadžeri opoziva” te će predvoditi proces u ime tužilaštva.

Očekuje se da će suđenje početi sa četiri sata dugačkom debatom nakon koje će biti održano glasanje o tome da li je proces ustavan. Ako se proces, kao što se očekuje, nastavi, debate se nastavljaju i u srijedu.

Kako navodi Reuters, mali broj svjedoka će biti pozvan, jer se tužitelji ali i branitelji obraćaju direktno senatorima koji će djelovati u svojstvu porote.

Većina uključenih u proces također i jesu svjedoci upada u Kongres jer se u momentu kada su Trumpove pristalice upale u zgradu održavao proces potvrđivanja glasova predsjedničkih izbora, što je proces u kojem učestvuju zastupnici oba Doma.

Nije poznato koliko će suđenje trajati, ali se pretpostavlja da će biti kraće od prošlog suđenja za opoziv Trumpu koje je trajalo tri sedmice.

Prema dosadašnjim informacijama, iako pozvan, Trump neće svjedočiti jer su njegovi advokati odbacili poziv.

Da li će Trump biti osuđen?

Mala je vjerovatnoća da će Trump biti osuđen za poticanje na pobunu. Za osudu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu od 100 članova. Ukoliko svih 50 demokratskih senatora glasa za osudu, to bi značilo da najmanje 17 republikanaca treba da im se pridruži.

No, tokom glasanja u Senatu 26. januara samo pet republikanskih senatora glasalo je protiv prijedloga o ukidanju suđenja.

Čak i da bude osuđen, neće se suočiti sa neposrednom kaznom obzirom da je njegov mandat već završen.

Senat bi onda sa prostom većinom mogao glasati da mu se zabrani kandidovanje na javnu funkciju u budućnosti. Obzirom da je Senat podijeljen 50-50 potpredsjednica Kamala Harris bi svojim glasom mogla odobriti buduću zabranu.

Trump je prvi predsjednik koji će se dva puta suočiti sa opozivom i prvi predsjednik kojem se sudi nakon završetka mandata.

Dom pod nadzorom Demokratske stranke opozvao je Trumpa u decembru 2019. nakon što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži Joe Bidena, ali Senat predvođen republikancima izglasao je oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa u februaru 2020. godine.

Na suđenju održanom u februaru prošle godine, oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja podržalo je pedeset i dvoje republikanskih senatora, dok su republikanski senator Mitt Romney i 47 demokrata bili protiv. Drugu tačku tadašnje optužnice, onu za ometanje rada Kongresa, podržalo je svih 53 republikanskih senatora.

Pored njega još dvojica američkih predsjednika, Andrew Johnson i Bill Clinton, suočili su se sa procesom opoziva, no niti jedan od njih nije osuđen.

Donald Trump je završio svoj predsjednički mandat 20. januara nakon što je na predsjedničkim izborima Joe Biden osvojio 306 elektorskih glasova.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG