Linkovi

Trump otpustio zvaničnika koji je imao ključnu ulogu u pokretanju procesa opoziva


Bivši generalni inspektor obaveštajne zajednice Michael Atkinson​
Bivši generalni inspektor obaveštajne zajednice Michael Atkinson​

Predsjednik Donald Trump je petak je iznenada otpustio generalnog inspektora obavještajne zajednice, koji je imao jednu od ključnih uloga u pokretanju procesa opoziva koji se protiv Trumpa vodio u Kongresu.

Trump je u petak uveče informisao senatski Obavještajni odbor o odluci da otpusti Michael Atkinson​a, prenosi agencija AP. Atkinson je prvi obavijestio Kongres o prijavi uzbunjivača iz obavještajne zajednice koja je bila povod za Trumpov opoziv prošle godine.

Zbog Trumpove odluke da otpusti Atkinsona, pitanje predsjednikovog opoziva ponovo je postalo aktuelno u javnosti, u trenutku kada se zemlja suočava sa širenjem epidemije koronavirusa od kojeg je u zemlji preminulo više od 7 hiljada ljudi.

Trump je u pismu Obavještajnom odboru, do kojeg je došao AP, rekao da je "ključno" da ima povjerenje u ljude koji su na položaju generalnog inspektora i da "to više nije slučaj sa ovim generalnim inspektorom".

Predsjednik nije iznio dodatne detalje, samo je poručio da je "izuzetno važno da promovišemo ekonomičnost i efikasnost federalnih programa i aktivnosti" a da su generalni inspektora ključni za te ciljeve.

Atkinson je prvi informisao članove Kongresa o prijavi uzbunjivača u avgustu i septembru prošle godine, u kojoj je navedeno da je Trump, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, vršio pritisak na Ukrajinu da istraži demokratskog predsjedničkog kandidata i bivšeg potpredsjednika Joeea Bidena i njegovog sina Huntera.

Ta prijava, za koju je generalni inspektor tada naveo da je "hitna" i "kredibilna", dovela je do pokretanja istrage u Predstavničkom domu, a zatim i do odluke o Trumpovom opozivu u donjem domu Kongresa po optužbama za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Trump je oslobođen optužbi u februaru na suđenju u Senatu, glasovima republikanske većine.

Trump je u pismu članovima Obavještajnog odbora naveo da će Atkinson biti sklonjen s položaja za 30 dana, a da će kasnije imenovati njegovog nasljednika "u kojeg ima puno poverenje".

Neimenovani zvaničnici administracije naveli su da je Atkinskon na prinudnom odmoru i da neće služiti predviđenih 30 dana, a da je u petak uveče informisan o otkazu, prenosi AP.

Demokrate su brzo osudile Trumpovu odluku. Vodeći demokrata u senatskom Odboru za obavještajna pitanja, senator Mark Warner rekao je da je "nerazumno" da Trump otpusti Atkinsona usred pandemije koronavirusa i da bi svi trebalo da budu duboko uznemireni zbog pokušaja da se politizuju obavještajne agencije.

Predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu Adam Schiff, koji je vodio istragu o Trumpu, rekao je da su "zemlja i nacionalna bezbjednost još u većoj opasnosti zbog predsjednikove odluke donesene usred noći".

Odluku o Atkinsonovoj smjeni kritikovao je i generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Michael Horowitz koji je poručio da će generalni inspektori nastaviti da sprovode "agresivan i nezavisni nadzor vladinih agencija".

“Generalni inspektor Atkinson je prepoznat u zajednici po svom integritetu, profesionalizmu i posvećenosti vladavini prava i nezavisnom nadzoru", rekao je on.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG