Linkovi

Optužnica: Trump ugrozio nacionalne tajne, držao dokumente i u kupatilu


ARHIVA - Bivši predsjednik Donald Trump u Ovalnoj kancelariji u Bijeloj kući (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)
ARHIVA - Bivši predsjednik Donald Trump u Ovalnoj kancelariji u Bijeloj kući (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)

Nova optužnica protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa ima 37 tačaka, uključujući neovlašteno zadržavanje povjerljivih dokumenata i zavjeru za opstruisanje pravde nakon odlaska iz Bijele kuće 2021. godine, pokazala su sudska dokumenta.

To je prvi put u američkoj istoriji da je bivši predsjednik predmet krivične istrage koju vodi federalna vlada.

Tužioci su Trumpa optužili da je ugrozio neke od najosjetljivijih američkih bezbjednosnih tajni. Specijalni tužilac Džek Smit, čija je istraga dovela do podizanja optužnice, rekao je u petak da su zakoni koji štite informacije o nacionalnoj odbrani ključni i da se moraju primjenjivati. Smit je dodao da će tražiti brzo suđenje u slučaju povjerljivih dokumenata.

"Imamo jedan set zakona u ovoj zemlji i oni se odnose na sve", poručio je Smit u kratkom obraćanju i dodao da je pretpostavka da su optuženi nevini dok se ne dokaže suprotno.

Trump optužen za ugrožavanje najosjetljivijih bezbjednosnih tajni
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Sekretarijat za pravosuđe je otpečatio optužnicu istog dana kada su dva Trumpova advokata podnijela ostavke, a optužen je i njegov saradnik koji je snimljen nadzornim kamerama kako uklanja kutije iz Mar-a-Laga.

Optužbe su povezane sa Trumpovim rukovanjem povjerljivim vladinim dokumentima koja je prebacio na svoje imanje na Floridi nakon što je završio predsjednički mandat.

Prema optužnici, Trump je jednoj osobi pokazao dokument Pentagona opisan kao "plan napada" na drugu zemlju i podijelio povjerljivu mapu povezanu sa vojnom operacijom.

Optužnica protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Foto: U.S. Justice Department/Handout via Reuters)
Optužnica protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Foto: U.S. Justice Department/Handout via Reuters)

Dokumenta pronađena u Trumpovom posjedu obuhvatala su informacije o odbrambenim i oružanim kapacitetima SAD i stranih zemalja, kao i podatke o američkim nuklearnim programima, potencijalnim ranjivostima Amerike i njenih saveznika na vojni napad i planove za mogući odgovor na strani napad.

Jedan dokument bio je o podršci jedne strane zemlje za terorizam protiv američkih interesa. Prema optužnici, povjerljivi materijali poticali su iz Pentagona, Centralne obavještajne agencije i drugih obavještajnih službi.

Optužnica obuhvata fotografije Trumpovih kutija u jednoj balskoj dvorani, u kupatilu njegovog kluba i u skladištu. Trump je dokumenta držao u Mar-a-Lagu i u golf klubu u Nju Džersiju. Dok su dokumenta bila u Mar-a-Lagu, na Trumpovom imanju su bile desetine hiljada gostiju na više od 150 skupova.

Kutije sa dokumentima u skladištu u Mar-a-Lagu, na Floridi (Foto: Justice Department via AP)
Kutije sa dokumentima u skladištu u Mar-a-Lagu, na Floridi (Foto: Justice Department via AP)

Tužioci su naveli da bi neovlašteno objavljivanje povjerljivih dokumenata moglo da ugrozi američku nacionalnu bezbjednost, odnose sa stranim zemljama i prikupljanje obavještajnih podataka.

Trump je, prema optužnici, sa advokatima razgovarao o mogućnosti da laže vladinim zvaničnicima koji su pronašli dokumenta, od kojih je neka držao oko toaleta, a neke kutije prebacio po imanju da bi spriječio da se pronađu.

"Zar ne bi bilo bolje da im samo kažemo da nemamo ništa ovdje", upitao je Trump jednog od svojih advokata.

Kutije sa dokumentima u kupatilu u Mar-a-Lagu (Foto: Justice Department/Handout via Reuters)
Kutije sa dokumentima u kupatilu u Mar-a-Lagu (Foto: Justice Department/Handout via Reuters)

Tramp, koji tvrdi da je nevin, na svojoj društvenoj mreži je napao specijalnog tužioca.

"Njegova žena mrzi Trumpa, kao i on", napisao je bivši predsjednik, uz sliku Smita.

Trump bi trebalo da se pojavi pred sudom u Majamiju u utorak. S obzirom na to da bi služio uzastopne zatvorske kazne ako bi bio proglašen krivim, maksimalna bi bila do 20 godina zatvora za opstrukciju pravde, optužbu koja nosi najveću kaznu.

Trumpovi pravni problemi nisu uticali na njegovu popularnost među republikanskim biračima, a njegovi rivali za predsjedničku nominaciju su ga za sada branili i kritikovali slučaj kao politički motivisan.

Protiv Trumpa se vode još dvije istrage - specijalni tužilac istražuje njegove napore da poništi izborni rezultat 2020. godine, što je predmet i odvojene istrage u Džordžiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG