Linkovi

Trump: Ne slažem se uvijek sa Faucijem


FILE - President Donald Trump and Vice President Mike Pence listen as Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, speaks about the coronavirus in the James Brady Press Briefing Room of the White House in Washi
FILE - President Donald Trump and Vice President Mike Pence listen as Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, speaks about the coronavirus in the James Brady Press Briefing Room of the White House in Washi

Pandemija koronavirusa i dalje se pogoršava u Sjedinjenim Državama, gdje je tokom proteklog vikenda, u najmanje 10 država, registrovan rekordan broj novooboljelih.

Među njima je i Florida gdje je zabilježen najveći dnevni bilans u jednoj američkoj državi od izbijanja krize - više od 15 hiljada zaraženih.

Prema analizi agencije Reuters, broj oboljelih ukupno raste u oko 40 američkih država.

U Americi je od koronavirusa zaraženo više od 3,3 miliona ljudi, dok je najmanje 135 hiljada preminulo.

Predsjednik Donald Trump u međuvremenu kritikuje zdravstvene eksperte koji su u njegovoj vladi zaduženi za odgovor na pandemiju.

Trump je u u ponedjeljak retvitovao optužbe jednog bivšeg televizijskog voditelja da "svi lažu o COVID-19", uključujući i Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dodatno se zatežu i Trumpovi odnosi sa glavnim stručnjakom za zarazne bolesti, doktorom Anthonyjem Faucijem.

Tenzije rastu sa padom Trumpove popularnosti zbog odgovora na pandemiju, prenosi agencija Reuters. Predsjednik je u ponjedeljak rekao da ima veoma dobre odnose sa Faucijem, ali da nije uvijek saglasan s njim.

Američki predsjednik rekao je prošlog četvrtka za kablovsku mrežu Fox da je "doktor Fauci fin čovek, ali da je napravio mnogo grešaka". Fauci je narednog dana u intervjuu za dnevnik Financial Times rekao da dva mjeseca nije brifovao Trumpa.

Bijela kuća je tokom vikenda podijelila spisak Faucijevih izjava datih tokom ranih dana pandemije, za koje se ispostavilo da su pogrešne kako se mijenjalo razumijevanje koronavirusa, prenose američki mediji. Riječ je, između ostalog, o Faucijevom izmijenjenom savjetu o nošenju maski i izjavama o ozbiljnosti pandemije.

Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, u ponedjeljak je rekao da je aktuelni nagli rast broja slučajeva u SAD posljedica toga što zemlja nije bila potpuno zatvorena da bi se suzbila žarišta, da bi zatim požurila da ponovo pokrene ekonomiju.

"Nismo se u potpunosti zatvorili i to je razlog što je došlo do rasta", rekao je Fauci u intervjuu časopisu "Stanford Medicine" i naglasio važnosti osnovnih mjera zaštite kao što su nošenje maski, izbegavanje gužvi i pranje ruku.

"Te stvari, bez obzira na to koliko su jendostavne, mogu da preokrenu situaciju. Možemo i moramo to da radimo", naglasio je Fauci.

Vodeći ekspert za zarazne bolesti je više puta iznosio drugačije ocjene od Trumpa, između ostalog osporavajući njegove tvrdnje da se situacija u zemlji, kada je riječ o pandemiji, poboljšava.

Bijela kuća je u ponedeljak saopštila da Fauci i Trump imaju "dobar radni odnos", a da dokument sa Faucijevim izjavama "predstavlja direktan odgovor na direktno pitanje" dnevnika Washington Post.

XS
SM
MD
LG