Linkovi

Finska je prirodan izbor za samit Trump-Putin


Predsjednička palata u Helsinkiju prije susreta Trumpa i Putina, 14. juli 2018.
Predsjednička palata u Helsinkiju prije susreta Trumpa i Putina, 14. juli 2018.

Finska je prirodan izbor za održavanje samita između predsjednika SAD Donalda Trumpa i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Ova nordijska zemlja, koja dijeli dugu granicu s Rusijom, ima historiju neutralnosti između Moskve i Washingtona. Finska je također bila domaćin nekoliko osjetljivih američkih i sovjetskih samita.

Susret Trumpa i Putina neće biti prvi. Ali u ponedjeljak, 16. jula, bit će to prvi njihov zvanični samit.

Samit dolazi samo nekoliko dana nakon što je Trump kritikovao lidere NATO članica u Briselu jer, kako smatra, ne izdvajaju dovoljno novca na odbranu.

Nisu slučajno Trump i Putin odabrali Finsku kao mjesto samita. Iako se posljednjih decenija primakla Zapadu i NATO-u, Finska nikada nije postala član Alijanse.

To Finskoj omogućava da ne bude u središtu napetosti između NATO-a i Rusije, kaže profesor sa finskog Univerziteta odbrane Jyri Raitasalo.

Helsinki, glavni grad Finske, ranije je bio domaćin nekoliko samita SAD-a i Rusije. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Gerald Ford i sovjetski vođa Leonid Leonid Brezhnev potpisali Helsinški sporazum 1975. godine kako bi smanjili napetosti u Hladnom ratu.

XS
SM
MD
LG