Linkovi

New York: Trumpu 355 miliona dolara kazne i zabrana direktorskog posla


Trump na ročištu u sudnici u Njujorku, 7. decembar 2023. (Foto: AFP/Eduardo Munoz Alvarez/Pool)
Trump na ročištu u sudnici u Njujorku, 7. decembar 2023. (Foto: AFP/Eduardo Munoz Alvarez/Pool)

Donald Trump treba da plati 354,9 miliona dolara kao kaznu zbog toga što je lažirao vrijednost svoje imovine kako bi dobijao bolje uslove kod banaka, odlučio je sud u New Yorku. Takođe mu je izrečena zabrana da bude zastupnik ili direktor bilo koje kompanije u toj državi u naredne tri godine.

Tužbu je podnijela državna tužiteljka Njujorka Letitia James, koja je teretila Trumpa i njegovu porodičnu kompaniju da je lažno uvećavala neto vrijednost imovine, između 1,9 i 3,6 milijardi dolara svake godine od 2011. do 2021, kako bi prevarila banke i dobijala bolje uslove za kredite.

Trumpovi sinovi Donald mlađi i Eric treba da plate po 4 miliona dolara kazni.

Trump je optužbe negirao i slučaj nazvao "političkom osvetom tužiteljke James", koja je inače demokrata. Trumpova advokatica Alina Haba najavila je žalbu na presudu, koju je nazvala "kulminacijom višegodišnjeg, politički motivisanog lova na vještice."

Sudija Arthur Engoron donio je presudu poslije dva i po mjeseca svjedočenja 40 svjedoka, među kojima je bio i sam Trump. Završna riječ je izneta 11. januara. U ovom slučaju presudio je sudija, a ne porota, pošto to nisu zatražili ni kancelarija tužiteljke niti Trumpovi advokati.

Favorit u trci za republikansku predsjedničku nominaciju svjedočio je 6. novembra da je vrijednost njegove imovine zapravo bila potcijenjena u njegovim finansijskim dokumentima, da su banke obavile sopstvena istraživanja i bile zadovoljne njegovim poslovanjem. Tokom završne riječi u januaru, rekao je da je lučaj "prevara protiv njega".

Sudija Engoron je zaključio da Trump i drugi optuženi nisu željeli da priznaju nikakvu odgovornost za svoje postupke, a da su stručni svjedoci odbrane "jednostavno poricali realnost."

Ovo je bila značajna nedelja za Trumpa kada je riječ o sudskim procesima. Protiv njega se vode četiri krivična postupka i jedna građanska parnica.

U četvrtak, drugi sudija u Njujorku je presudio da će suđenje bivšem predsjedniku po optužbama da je falsifikovao poslovne podatke svoje kompanije u pokušaju da kupi diskreciju osoba koje su mogle da mu donesu neprijatnost svojim pričama o njegovim nevjerstvima - početi 25. marta. Trump poriče krivicu i u tom sudskom postupku.

Ako raspored ostane na snazi, biće to prvo suđenje Trumpu po krivičnom postupku, od četiri koja su pokrenuta protiv njega.

XS
SM
MD
LG