Linkovi

Sudija odredio, u martu Trumpovo suđenje o plaćanju za šutnju


Bivši predsednik Donald Trump stiže na krivični sud na Menhetnu, 15. februara 2024. u Njujorku.
Bivši predsednik Donald Trump stiže na krivični sud na Menhetnu, 15. februara 2024. u Njujorku.

Njujorški sudija kaže da će se suđenje bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu za kupovinu šutnje nastaviti prema rasporedu, a izbor porote počinje 25. marta.

Sudija Huan Manuel Merchan rekao je u četvrtak da je odluku donio nakon razgovora sa sudijom u Trumpovom, sada odgođenom, slučaju miješanja u savezne izbore u glavnom gradu zemlje.

Trump je ušao u zgradu suda nešto prije 9 sati ujutro.

To je bila Trumpova uzvratna posjeta sudu u njujorškom krivičnom predmetu otkako ga je ta historijska optužnica učinila prvim bivšim predsjednikom optuženim za zločin.

Od tada je optužen i na Floridi, u Džordžiji i Washingtonu, D.C.

Posljednjih sedmica, miješao je događaje u kampanji i pojavljivanja na sudu, prisustvujući u ponedjeljak zatvorenoj raspravi u slučaju na Floridi koji ga tereti za gomilanje povjerljivih dokumenata.

Sudija Huan Manuel Merčan preduzeo je korake posljednjih nedelja da se pripremi za suđenje.

Tokom protekle godine, Trump se obrušio na Merchana kao "sudiju koji mrzi Trumpa", tražio je od njega da se povuče sa ovog slučaja i pokušavao da prebaci slučaj sa državnog suda na federalni sud, ali bezuspješno.

Merchan je priznao da je dao nekoliko malih donacija demokratama, uključujući 15 dolara Trumpovom rivalu Joeu Bidenu, ali je rekao da je siguran u njegovu "sposobnost da bude pošten i nepristrasan".

Postupak u četvrtak bio je dio užurbanog, preklapajućeg dijela pravnih aktivnosti za republikanskog predsjedničkog kandidata, koji sve više svoje sudjelovanje na sudovima čini dijelom svoje političke kampanje.

Nedavno odgađanje datuma suđenja za 4. mart u Trumpovom slučaju miješanja u izbore u Washingtonu, DC, uklonilo je veliku prepreku za početak slučaja New York na vrijeme.

Upravo kada je počelo saslušanje u New Yorku, sudija u Atlanti će u četvrtak saslušati argumente o tome treba li okružna tužiteljica okruga Fulton Fani Willis biti diskvalificirana iz Trumpovog slučaja miješanja u izbore u Džordžiji zbog "lične veze" s Nathanom Wadeom, specijalnim tužiocem unajmljenim za slučaj.

Trump također čeka odluku, vjerovatno već u petak, u slučaju građanske prevare u New Yorku koja prijeti da uništi njegovo carstvo nekretnina. Ako sudija presudi protiv Trumpa, koji je optužen da je napuhao svoje bogatstvo kako bi prevario banke, osiguravače i druge, mogao bi biti na udici za milionske kazne, između ostalih sankcija.

XS
SM
MD
LG