Linkovi

Da li odluke Colorada i Mainea ugrožavaju Trumpove predsjedničke amibicije?


Bivši predsjednik Donald Trump
Bivši predsjednik Donald Trump

Dok više američkih država razmatra da li Donald Trump ima pravo da se kandiduje za predsjedničke izbore 2024. godine, njegove pristalice tvrde da neprijatelji bivšeg predsjednika uništavaju demokratiju da bi ga spriječili da se vrati u Bijelu kuću.

Odluke Colorada i Mainea da se Trumpu zabrani da učestvuje u stranačkim izborima u tim državama, pod ustavnom odredbom o "oružanoj pobuni", izazvale su politički zemljotres koji bi mogao da poremeti predizbornu kampanju.

Međutim, postavlja se pitanje da li potezi na državnom nivou zaista ugrožavaju Trumpove predsjedničke ambicije.

Zašto Trump možda ne ispunjava uslove za kandidaturu

Predstavnički dom američkog Kongresa opozvao je Trumpa zbog podsticanja oružane pobune nakon što je svoje pristalice pozvao da marširaju na Capitol, što je izazvalo smrtonosne nemire koji su odložili formalnu potvrdu rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine.

Velika, dvostranačka većina u Senatu bila je saglasna sa zaključcima donjeg doma, ali na kraju nije obezbijeđena dvotrećinska većina da se Trump osudi i time mu se zabrani da se ponovo kandiduje za predsjednika.

Od tada, federalni tužioci podigli su optužnicu protiv Trumpa za zavjeru zbog nasilja 6. januara 2021. godine, a suđenje je zakazano za mart.

U međuvremenu, aktivisti širom zemlje su pred sudovima pokrenuli tužbe u kojima se traži da se Trumpu zabrani da učestvuje na unutarstranačkim izborima za republikansku predsjedničku nominaciju.

Pozvali su se na 14. ustavni amandman kojim se zabranjuje pojedincima da obavljaju javnu funkciju, ako su položili zakletvu da će braniti Ustav, a zatim "učestvovali u oružanoj pobuni".

Gdje je Trumpu zabranjeno da učestvuje na izborima?

Vrhovni sud Colorada je 19. decembra presudio da Trump ne može da učestvuje na stranačkim izborima u toj državi, pozivajući se na 14. ustavni amandman.

U četvrtak je isto uradio i Maine, gdje državni sekretar - trenutno iz Demokratske stranke - prvobitno odlučuje da li se neko može naći na glasačkom listiću.

Slični zahtjevi podnijeti su širom zemlje, a odluke bi trebalo da budu donesene u 14 država, prema vebsajtu za nacionalnu bezbjednost "Lawfare". Vrhovni sud Michigana nedavno je odlučio da Trump može da bude na glasačkom listiću u toj državi.

Koji su naredni potezi?

Primjena odluka u Coloradu i Maineu je odložena dok se ne završe sudski procesi - što znači da će se Trump gotovo sigurno naći na glasačkim listićima u tim državama na stranačkim izborima 5. marta.

Republikanci su se već žalili na odluku u Coloradu, a Trumpov štab najavio je da namjerava da isto učini u oba slučaja.

O odluci državne sekretarice Mainea prvo će raspravljati Vrhovni sud te države, dok će presuda u Coloradu direktno ići pred Vrhovni sud SAD - najvišu sudsku instancu u zemlji.

Šta može da uradi Vrhovni sud SAD?

Vrhovni sud, u kojem su konzervativne sudije u većini - među kojima su i troje koje je imenovao Trump - može da odbije da razmotri slučaj iz Colorada, što znači da bi zabrana bivšem predsjedniku da se kandiduje ostala na snazi.

Mnogi analitičari međutim vjeruju da će odluka Mainea da se pridruži Coloradu ukloniti svaku sumnju da će sudije Vrhovnog suda razmotriti Trumpov slučaj.

Sudije će odlučivati da li se odredba o oružanoj pobuni, 14. ustavnog amandmana, može primijeniti na bivšeg predsjednika.

Sud takođe može da presudi da li je zabrana automatska ili bi bila potrebna odluka Kongresa o tome da li se upad u Capitol i Trumpova uloga mogu zaista smatrati oružanom pobunom.

Kakve su posljedice zabrana?

Čak i ako zabrane u Coloradu i Maineu ostanu na snazi, očekuje se da Trump osvoji republikansku predsjedničku nominaciju i bez tih država, što znači da njegov put do još jednog mandata u Bijeloj kući ne bi bio ometen.

Međutim, nepovoljna presuda Vrhovnog suda SAD, koja je obavezujuća za niže sudove širom zemlje, mogla bi da osujeti Trumpovu kandidaturu za republikansku nominaciju.

On bi zatim morao da odluči da li će biti nezavisni kandidat.

Ako Vrhovni sud ne bude razmatrao presude državnih sudova, i šteta bude ograničena samo na Colorado i Maine, sudije bi time mogle da ostave vrata otvorena za osporavanje Trumpove kandidature na predsjedničkim izborima.

Zbog toga bi bivšem predjsendiku moglo da bude zabranjeno da bude protivkandidat Joeu Bidenu na izborima u novembru 2024. godine, čak i ako osvoji republikansku nominaciju.

Kad se očekuje odluka Vrhovnog suda?

Američki pravosudni sistem je poznat po sporosti - naročito kada je riječ o najvišoj instanci.

Vrhovni sud nije saopštio da li namjerava da razmatra žalbu na odluku Colorada, niti koliko dugo će mu trebati da donese presudu o tome da li Trump može da se kandiduje, ako preuzme ovaj slučaj. Trumpovi protivnici naglasili su da je važno hitno donijeti odluku o ovom pitanju.

Sud može brzo da reaguje kada je to potrebno: Za manje od mjesec dana je donio presudu kojom je okončano brojanje glasova u Floridi na izborima 2000. godine, čime je osigurana pobjeda Georgea Busha mlađeg.

XS
SM
MD
LG