Linkovi

Trump u TV intervjuu odbio da kaže kako je gledao napad na američki Kapitol


Neredi oko zgrade Capitola 6. januara 2021.
Neredi oko zgrade Capitola 6. januara 2021.

Bivši predsjednik Donald Trump više puta je odbio u intervjuu emitiranom u nedjelju da odgovori na pitanja o tome da li je gledao nerede na Kapitolu na televiziji, rekavši da će "ljudima to reći kasnije, u odgovarajuće vrijeme".

Trump, trenutni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., odbio je reći u emisiji "Meet the Press" na NBC-u kako je proveo 6. januar 2021., nakon što je pobuna počela i da li je telefonirao dok su njegove pristalice upadale u sjedište Američke demokratija.

„Neću vam reći. Reći ću ljudima kasnije, u odgovarajuće vrijeme”, rekao je Trump moderatorici Kristen Welker nakon što je ona pitala da li je to popodne proveo gledajući napad na televiziji u trpezariji u Bijeloj kući.

Trampovi bivši saradnici rekli su da se zadržao u prostoriji pored Ovalnog kabineta da gleda, ponekad čak i premotavajući i ponovo gledajući neke dijelove.

U intervjuu, snimljenom u četvrtak u Trumpovom golf klubu u New Jerseyu, Trump je odbio reći koga je nazvao dok se nasilje odvijalo. “Zašto bih vam to rekao?” on je rekao.

Trump je u odgovoru na pritisak na njega o njegovoj javnoj šutnji tokom nasilja rekao da je dao "lijepe izjave" na dan napada.

Neredi na Kapitolu
Neredi na Kapitolu

Trumpove pristalice, podstaknute njegovim lažima o predsjedničkim izborima 2020., upali su u zgradu dok se Kongres pripremao da potvrdi pobjedu demokrate Joea Bidena. Trump se suočava s federalnim krivičnim prijavama za svoje napore da poništi svoj poraz na tim izborima, ali se ne suočava s optužbama u vezi s pobunom.

Trump je rekao da bi mogao razmisliti o pomilovanju nekih od izgrednika optuženih za svoje postupke tog dana.

Više od 1.000 ljudi optuženo je za savezne zločine vezane za nerede 6. januara, a više od 600 ih je priznalo krivicu ili je osuđeno.

"Pogledaću ih, a svakako bih mogao ako smatram da je prikladno da ih pomilujem", rekao je bivši predsjednik.

Trump je također rekao da će razmisliti o pomilovanju bivšeg lidera Proud Boysa Enriquea Tarria, koji je osuđen na 22 godine zatvora jer je orkestrirao neuspjelu zavjeru da se Trump zadrži na vlasti. Trump je rekao da je Tarrio tretiran "užasno", prema potpunom transkriptu intervjua za NBC, koji je uključivao dijelove koji nisu emitirani.

Trump se suočava sa 91 krivičnom optužbom u četiri slučaja na saveznim i državnim sudovima u vezi sa njegovim naporima da poništi izborne rezultate 2020., pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima i optužbama u vezi s tajnom isplatom novca za prikrivanje vanbračnih odnosa. On je negirao da je počinio prekršaj.

Trampa su pitali da li se boji odlaska u zatvor.

„Ne, zaista ne znam. ni ne razmišljam o tome. Pretpostavljam da sam izgrađen malo drugačije”, rekao je.

Dok je nastojao da poništi izbore, Trump se oslanjao na grupu vanjskih saveznika koji su poduzeli ono što su federalni tužioci nazvali "zločinačkom šemom" kako bi na prevaru poništili rezultate za 2020. umjesto da se oslanja na savjet odvjetnika u Bijeloj kući koji su ga pozvali da prihvatiti njegov gubitak od Bidena.

Trumpa su u intervjuu pitali zašto nije slušao te advokate.

"Nisam ih poštovao", rekao je Tramp.

“U mnogim slučajevima ih nisam poštovao. Ali sam poštovao druge. Poštivao sam mnoge druge koji su rekli da su izbori namješteni.”

Trump je rekao da sluša i svoje instinkte i "različite ljude" da usmjerava svoje postupke oko rezultata izbora.

Pojavljivanje na NBC-u bilo je Trumpov prvi intervju na mreži nakon što je napustio funkciju.

Tramp je takođe rekao da mu je drago čuti nedavne izjave ruskog predsednika Vladimira Putina u kojima hvali Trumpa što je nagovijestio da je ponovo izabran u Bijelu kuću, da će pregovarati o prekidu ruskog rata u Ukrajini. Putin je u utorak rekao da su Trumpove izjave "dobre" i da su donijele "sreću".

“Pa, sviđa mi se što je to rekao. Jer to znači da je ono što govorim ispravno”, rekao je Trump na NBC-u.

Trump je rekao da je imao dobre odnose s Putinom, što je rekao nekoliko puta ranije, i negirao da bi bilo kakav dogovor koji bi tražio u Ukrajini bio pobjeda za Rusiju i omogućio joj da zadrži teritoriju koju je zauzela.

"To je nešto o čemu se moglo pregovarati", rekao je Trump. Nastavio je i rekao: „Mogli su da sklope dogovor tamo gdje je trenutno manje teritorije nego što je Rusija već zauzela, da budem iskren.“

Trump je više puta odbijao reći da li bi podržao saveznu zabranu abortusa i kritizirao je zabranu pobačaja nakon šest sedmica trudnoće koju je potpisao guverner Floride Ron DeSantis, jedan od Trumpovih najvećih rivala na predsjedničkim predizborima.

"Mislim da je ono što je uradio užasna stvar i užasna greška", rekao je Tramp.

Trump je rekao da ga nije briga da li je abortus konačno zabranjen na saveznom nivou ili je riješen zakonima u svakoj državi. Američki Vrhovni sud je, uz podršku troje sudija koje je imenovao Trump, prošle godine poništio savezno pravo na abortus.

"Sa čistog stanovišta, sa pravne tačke gledišta, mislim da je vjerovatno bolje" da se to rješava na državnom nivou, rekao je Trump.

“Ali mogu živjeti s tim u svakom slučaju. Mnogo je važnije, broj sedmica je mnogo važniji.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG