Linkovi

Bivši Trumpov savjetnik proglašen krivim za nepoštovanje Kongresa


Peter Navarro, bivši savjetnik predsjednika Donalda Trumpa ispred sudnice u Washingtonu. (Foto: REUTERS/Leah Millis)
Peter Navarro, bivši savjetnik predsjednika Donalda Trumpa ispred sudnice u Washingtonu. (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Peter Navarro, bivši zvaničnik Bijele kuće za vrijeme administracije Donalda Trumpa, u četvrtak je proglašen krivim za nepoštovanje Kongresa, zato što je odbio da sarađuje u kongresnoj istrazi napada na američki Capitol 6. januara 2021. godine.

Presuda je izrečena nakon kratkog suđenja Navarru, koji je bio trgovinski savjetnik pod predsjednikom Trumpom, a kasnije je širio neosnovanje tvrdnje republikanaca o masovnoj izbornoj krađi 2020. godine.

Navarro je drugi Trumpov saradnik optužen za nepoštovanje Kongresa, nakon bivšeg savjetnika Bijele kuće Stevaa Bannona. Bannon je proglašen krivim po dvije tačke optužnice i osuđen je na četiri mjeseca zatvora. Međutim, trenutno je na slobodi do rješavanja žalbe.

Navarro je u federalnom sudu u Washingtonuproglašen krivim za dva prijestupa povezana sa nepoštovanjem Kongresa, oba kažnjiva sa do godinu zatvora. Kazna bivšem Trumpovom savjetniku biće izrečena 12. januara.

Advokat odbrane tražio je da se suđenje proglasi nevažećim, navodeći da su porotnici koji su odlučivali o krivici bili na pauzi napolju gdje se okupljaju demonstranti i mediji, te da su ubrzo poslije toga donijeli odluku. Sudija o tome nije odlučio odmah, navodeći da će razmotriti pisane argumente o tom zahtjevu.

Tužioci su naveli da se Navarro ponašao kao da je "iznad zakona" kada je ignorisao obavezujući poziv da podnese dokumenta i svjedoči pred specijalnim komitetom Predstavničkog doma koji je istraživao napad na Capitol.

Navarrovi advokati su, međutim, tvrdili da Navarro nije namjerno ignorisao poziv i da tužioci nisu dokazali suprotno.

U Washingtonu je podignuta i federalna optužnica protiv Trumpa zbog napora da promijeni rezultat izbora 2020. godine koje je izgubio od Joea Bidena. Po istom osnovu je optužen i u Georgiji. Bivši predsjednik negira krivicu.

Komitet Predstavničkog doma je u januaru završio istragu, a u konačnom izvještaju je zaključio da je Trump bio umiješan u nezakonitu zavjeru da poništi legitimne rezultate izbora i da nije preduzeo mjere da zaustavi svoje pristalice koje su napale Capitol.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG