Linkovi

Federalni žalbeni sud: Trump nema imunitet od optužbi za prekrajanje izbora 2020.


Donald Trump
Donald Trump

Federalni žalbeni sud presudio je u utorak da Donald Trump nema imunitet od optužbi da planirao da poništi svoj izborni poraz 2020, čime je bivši američki predsjednik korak bliže krivičnom suđenju bez presedana.

Tročlano vijeće Apelacionog suda SAD-a za okrug Columbia odbacilo je Trumpovu tvrdnju da ne može biti krivično gonjen jer se optužbe odnose na njegove službene odgovornosti kao predsjednika.

Presuda, na koju će se Trump gotovo sigurno žaliti, odbija njegov pokušaj da izbjegne suđenje zbog optužbi da je potkopao američku demokratiju i prijenos vlasti, dok on učvršćuje svoju poziciju favorita za republikansku predsjedničku nominaciju.

Trumpovi advokati su tvrdili da bivši predsjednici imaju pravo na sveobuhvatnu pravnu zaštitu i da ne mogu biti krivično gonjeni za službene radnje osim ako ih prvo ne opozove Predstavnički dom i ne smijeni Senat s dužnosti.

Trumpa je Dom opozvao dva puta, ali svaki put su republikanci u Senatu dali dovoljno glasova da ga oslobode optužbi.

Trump je u više navrata izrazio svoju tvrdnju o imunitetu na tragu kampanje i na društvenim mrežama, rekavši u objavi od 18. januara: "SVI PREDSJEDNICI MORAJU IMATI POTPUNI I POTPUNI PREDSJEDNIČKI IMUNITET, ILI ĆE VLAST I ODLUČNOST PREDSJEDNIKA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA BITI STRANE NESTAO ZAUVIJEK."

Optužnica koju je podigao specijalni savjetnik Jack Smith optužuje Trumpa da je koristio lažne tvrdnje o prevari birača kako bi izvršio pritisak na državne zakonodavce, zvaničnike Ministarstva pravde i tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da osujeti potvrđivanje izbornih rezultata. Riječ je o četiri krivična slučaja s kojima se Trump suočava i jednom od dva o navodnom miješanju u izbore 2020.

Trump se izjasnio da nije kriv po četiri kaznena djela i optužio tužioce za politički motivisan pokušaj da se ošteti njegova kampanja.

Argument o imunitetu prethodno je odbacila američka okružna sutkinja Tanya Chutkan u decembru, zbog čega je Trump uložio žalbu.

Čak i ako sudovi ne prihvate Trumpov argument, žalba će vjerovatno postići njegov cilj da odgodi suđenje zakazano za 4. mart i potencijalno ga odloži do izbora u novembru. Slučaj je na čekanju dok se Trump žali.

Ako Trump pobijedi na izborima, mogao bi tražiti pomilovanje ili naložiti Ministarstvu pravde da zatvori slučaj.

Trump može zatražiti od Okružnog suda u DC-u i Vrhovnog suda SAD-a da preispitaju presudu, što može dovesti do dodatnih sedmica ili mjeseci odlaganja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG