Linkovi

Kako će novčana kazna i zabrane utjecati na Trumpovo bogatstvo i kompaniju


Bivši američki predsjednik Donald Trump obraća se novinarima na Floridi. (Foto: AP/Rebecca Blackwell)
Bivši američki predsjednik Donald Trump obraća se novinarima na Floridi. (Foto: AP/Rebecca Blackwell)

Poslije završetka civilnog suđenja u New Yorku, Donald Trump se neće suočiti sa takozvanom "korporativnom smrtnom kaznom" ili zatvaranjem korporacija u čijem je vlasništvu veliki dio njegove imovine.

Sudija je u odluci prije početka suđenja prijetio da će to da uradi, što je moglo da dovede do brze prodaje poznate Trumpove kule, jedne višespratnice na Wall Streetu, te druge imovine.

Iako je sudija u petak poštedio Trumpa najgoreg ishoda, zbog toga što je preuveličavao svoje bogastvo da bi dobio jeftinije kredite i druge benefite, ipak mu je izrekao novčanu kaznu od 355 miliona dolara.

Također je naložio nezavisni nadzor Trumpove organizacije, da bi se kompanija spriječila da nastavi da iznosi lažne cifre, a bivšem predsjedniku je ograničio i uzimanje kredita.

"To je potpuna promjena stava. Velika je razlika između toga da morate da prodate svoju imovinu i imonovanja nekog da vas nadzire", kaže advokat za nekretnine Adam Leitman Bailey.

Sudija Arthur Engoron je u presudi, osim kazne od više stotina miliona dolara, na tri godine zabranio Trumpu da bude direktor u bilo kojoj njujorškoj korporaciji i da uzima kredite iz njujorških banaka.

Problemi sa gotovinom?

To je možda i najgora posljedica presude u New Yorku. Trumpu i njegovim kompanijama naloženo je da plate 355 miliona dolara zbog "nelegalnog profita". Trumpovi sinovi, Eric i Donald Trump mlađi, koji pomažu u vođenju kompanije, moraće da plate po četiri miliona. Trumpov bivši finansijski direktor platiće milion - sveukupno 364 miliona dolara.

"Trump više ne može da nastavi da vodi svoj biznis kao što je to do sada radio. To je mnogo novca", ocjenjuje profesor prava na Univerzitetu Syracuse Gregory Germain.

Trumpove finansije biće pogođene u trenutku kada se suočava sa drugim velikim pravnim troškovima zbog nekoliko krivičnih slučajeva koji se vode protiv njega. Također će u odvojenom slučaju, po tužbi spisateljice E. Jean Carroll, morati da plati 88 miliona dolara.

Bivši predsjednik također mora da plati kamatu od datuma kada je profitirao od navodne prevare. To znači još 100 miliona dolara, prema navodima glavne tužiteljice u New Yorku.

Trumpovi advokati najavili su žalbu. To znači da on neće morati još da plati cijelu sumu, ali će morati da plati kauciju, što bi moglo da utiče na to sa koliko gotovine raspolaže dok čeka odluku o žalbi.

U bilo kojem slučaju, Trump već ima dovoljno gotovine da plati veći dio kazne, ako se pretpostavi da govori istinu o svojim finansijama. Tokom svjedočenja, rekao je da ima gotovinu od više od 400 miliona dolara.

Bez brze prodaje Trumpove imovine

Sudija u New Yorku, u presudi u septembru, nije precizirao šta znači zatvaranje Trumpovog biznisa.

Međutim, nekoliko pravnih stručnjaka navelo je za AP da je to u najgorem moglo da dovede do prodaje ne samo Trumpove imovine u New Yorku, već i njegovog kluba Mar-a-Lago na Floridi, hotela i stambene zgrade u Chicagu i nekoliko golf klubova, između ostalog u Miamiju, Los Angelesu i Škotskoj.

Jedan od Trumpovih advokata, Christopher Kise, je taj potencijalni ishod nazvao "korporativnom smrtnom kaznom".

Zatvaranje kompanija nije tražila ni glavna tužiteljica u New Yorku koja je podnijela tužbu protiv Trumpa. AP je tokom istrage utvrdio koliko bi ta kazna bila neuobičajena da je na kraju izrečena.

U Trumpovom slučaju, njegova kompanija bila bi jedini veliki biznis za gotovo 70 godina koji bio bio zatvoren, a da nema očiglednih žrtava prevare koje su pretrpjele velike finansijske gubitke.

Glavna navodna žrtva prevare u Trumpovom slučaju, Deutsche banka, nije se žalila da je pretrpjela gubitke.

Sudija je na kraju odustao od te kazne i presudio da je nadzor dovoljan, i time odobrio većinu onoga što je tražila tužiteljica Letitia James: zabrane, nadzornike i ogromnu novčanu kaznu.

Trogodišnja kazna

Zabrana Trumpu da bude direktor u bilo kojoj njujorškoj korporaciji sugeriše velike promjene u Trumpovoj organizaciji, ali stvarne posljedice toga nisu još poznate.

Trump možda ne može da bude direktor, ali kao vlasnik kompanije i dalje ima pravo da imenuje nekog na taj položaj.

"To nije kao da ne može da ima bilo kakav uticaj u svojim preduzećima. Samo ne može da obavlja položaj direktora", kaže profesor prava na Univerzitetu Michigana William Thomas.

Thomas međutim dodaje da mnogo toga zavisi od toga kako će nadzornici gledati na Trumpove pokušaje da vodi kompaniju preko nekog drugog.

"Možda će željeti da dođe u kancelariju i kaže im šta da rade, ali će biti protivljenja tome. To bi moglo da mu ograniči kontrolu", smatra Thomas.

Trump neće moći da za direktore postavi dva očigledna kandidata - svoje sinove - s obzirom na to da je i njima na dvije godine zabranjeno da obavljaju tu funkciju u njujorškim kompanijama.

Poslovni krediti

Trumpu je takođe zabranjeno da uzima kredite iz njujorških banaka, što je potencijalno težak udarac s obzirom na to da je veliki broj finansijskih institucija upravo u New Yorku.

Međutim, Trump je proteklih godina smanjio svoj dug za više stotina miliona dolara i neće morati da uzima veliki broj kredita.

Ipak posljedice po finansiranje budućih poslovnih poduhvata mogle bi da budu ogromne. Bez pristupa bankama, možda će biti primoran da posao finansira svojom gotovinom, što tajkuni za nekretnine obično ne žele da rade. To također neće biti lako, imajući u vidu gotovinske isplate koje već ima.

Trump može da pozajmljuje iz alternativnih izvora u bankarskom svijetu, kao što su privatni investicioni fondovi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG